Op 27 november 1898 werd A.S.C. Olympia opgericht, een Amsterdamse wielervereniging die in de loop van de 20e eeuw haar stempel zou gaan drukken op de Nederlandse wielersport. Zij bracht niet alleen tal van wereldkampioenen voort, maar onderscheidde zich ook al snel als organisator van grote wielerkoersen.

Na enkele eendaags koersen werd geopteerd voor een etappewedstrijd door heel Nederland: de Olympia’s Tour. In 1909 vond de eerste editie ervan plaats; een wedstrijd van drie etappes met een rustdag. Tot op heden vindt Olympia’s Tour nog steeds plaats.

 

Uit het archief van A.S.C Olympia

Hieronder vind je enkele berichten die te maken hebben met de geschiedenis van A.S.C. Olympia. Heb je een onderwerp, artikel, item of iets anders interessants dat heeft te maken met de geschiedenis van A.S.C. Olympia en wil je dat graag met ons delen? Neem dan gerust contact met ons op via het contact formulier. Wij plaatsen het graag!

 • Interview met Piet van Heusden

  Interview met Piet van Heusden

  Hij weet niet meer precies hoe vaak hij de Ronde van de Orteliusstraat heeft gereden, die op 30 april herleeft als fietsfestijn annex buurtfeest. “Een keer of drie, vier”, denkt Piet van Heusden, die bijna zeventig jaar geleden aan het Mercatorplein woonde, in de hoek bij de poort naar de Van Spilbergenstraat. “In Amsterdam wemelde het toen van zulke koersen. Je had ook een Ronde van de Dapperstraat, en een Ronde van de Westerstraat.”

 • Op naar de volgende glorietijd!

  Op naar de volgende glorietijd!

  De jaren vijftig van wielervereniging A.S.C. Olympia waren de echte gouden jaren, zegt oud-wereldkampioen en erelid Piet van Heusden (87). Maar ook nu weet de stad Olympia weer te vinden, na het dieptepunt van vier jaar geleden.

 • 1 jaar Fietsbelles!

  1 jaar Fietsbelles!

  Alweer een jaar geleden werd Fietsbelles – de damesdivisie van A.S.C. Olympia – opgericht. Op 18 augustus is het exact een jaar geleden dat Fietsbelles hun ‘Grand Depart’ reden. Vanavond rijden ze hun Jubileumrit!

 • Piet van Nek: succesvol & tragisch Olympiaan

  Piet van Nek: succesvol & tragisch Olympiaan

  Piet van Nek is geboren op 10 oktober 1885 en was aan het begin van de vorige eeuw één de meest succesvolle Nederlandse stayers; in 1907 en 1913 werd hij Nederlands kampioen baanrennen. Piet was het derde kind van Klaas van Nek (1858 – Nieuwendam – timmerman en Maria Johanna van der Waay (1862 – Uithoorn). Geïnspireerd door

 • De aanloop naar A.S.C. Olympia

  De aanloop naar A.S.C. Olympia

  Hoera! A.S.C. Olympia – de oudste wielervereniging van Nederland – is jarig! Vandaag vieren we onze 117e verjaardag! Lees hieronder wat er zo’n 120 jaar geleden allemaal is gebeurd, net voordat A.S.C. Olympia werd opgericht … Amsterdam aan het einde van de 19e eeuw Het stadsbeeld kenmerkte zich door sloppenwijken, kelderwoningen, hoge fabrieksschoorstenen en ‘de kroeg’, waar

 • Wielrennen in Amsterdam doe je natuurlijk bij A.S.C. Olympia - de oudste wielervereniging van Nederland

  De held van Olympia

  Eigenlijk komt het eerbetoon aan Kick Pruijs bijna tachtig jaar te laat. Zo lang is het namelijk geleden dat de destijds 19-jarige wielrenner Kick Pruijs kort na de start van een wielerwedstrijd van zijn racefiets sprong om gewonde passagiers te halen uit het vliegtuig, dat zojuist tegen het viaduct bij de Geniedijk was geklapt. Bij het ongeval op 14 juli 1935 kwamen zes mensen om het leven. Het waren er beslist meer geweest als Kick Pruijs niet zo resoluut had ingegrepen. Zaterdag 10 mei wordt daarom de ‘roestige’ fietsbrug over de A4 met een kleine plechtigheid officieel gedoopt tot Kick Pruijs Brug.

 • Wielrennen in Amsterdam doe je natuurlijk bij A.S.C. Olympia - de oudste wielervereniging van Nederland

  Kantine opgeruimd: bijzondere vondst

  Afgelopen weekend is er een start gemaakt met het opruimen van de kantine. Hierbij zijn leuke en heel oude clubbladen gevonden. Zelf enkele bladen uit 1933. Het blijkt wel dan Olympia een rijke historie heeft 🙂