Plannen voor nieuw Velodrome Amsterdam

Plannen voor nieuw Velodrome Amsterdam

We weten het allemaal: het Velodrome Amsterdam op Sportpark Sloten is sterk verouderd. Er zijn nu concrete plannen om er een wielercentrum van nationale betekenis van te maken. Vorige week reden de baanwielrenners tijdens de Zesdaagse van Amsterdam hun rondjes nog op het verouderde Velodrome. Maar als het aan Frank Boelé en Lex van Drooge van de Stichting Stadion Velodrome ligt, gaan ze flink uitbreiden. Uiteindelijk moet er op Sportpark Sloten een wielercentrum van nationale betekenis komen waar wielerkennis geclusterd wordt.

ASC Olympia - Velodrome Amsterdam

Velodrome Amsterdam: nieuw kennis- en trainingscentrum

“Wij willen hier in Amsterdam samen met andere bij het wielrennen betrokken partijen een nieuw kennis- en trainingscentrum opzetten”, aldus voorzitter van de Stichting Stadion Velodrome Van Drooge. In het nieuwbouwplan wordt de capaciteit van het Velodrome Amsterdam verdubbeld en worden de faciliteiten voor de sporters en het publiek beter. “Maar als stichting willen wij meer doen. In onze plannen komen er echte ‘fietsbedrijven en organisaties’ bij elkaar te zitten.”

Enthousiast

Fietsmerk Giant was een van de bedrijven die meteen enthousiast was. “Zij zagen onze plannen zó zitten, dat ze niet drie jaar konden wachten en zelf al een tijdelijke showroom, voor hun nieuwste fietsmodellen, naast het Velodrome Amsterdam hebben gebouwd. In datzelfde tijdelijke gebouw heeft ROC ASA zijn opleiding tot fietstechnicus al ondergebracht.”

ASC Olympia - Plannen voor nieuw Velodrome Amsterdam

De plannen voor het wielercentrum worden steeds concreter. “We zijn hier al twee jaar mee bezig en ik hoop dat we over drie jaar klaar zijn. We zitten nu in de planfase waarin we met verschillende partijen in gesprek zijn. De gemeente heeft onze plannen al goedgekeurd en we hebben de steun van de nationale wielerbond KNWU. Wat ons project zo uniek maakt, is dat we samenwerken met private partijen en dat we geen financiële steun van de gemeente nodig hebben. Met de private partijen die meedoen, zoals Giant en het ROC, sluiten wij minimaal tienjarige contracten af voor de continuïteit van het project.”

Sportschool

Stichting Stadion Velodrome wil geen financiële risico’s lopen. “Daarom bouwen wij in de schil rondom het stadion, waar de deelnemende bedrijven zich gaan vestigen, zoveel ruimtes en vierkante meters als er vraag is. Wij zijn op dit moment nog met een aantal partijen – waaronder de Rabobank – in gesprek. Het is de bedoeling dat er ook een sportschool en sportfysiotherapie – toegespitst op het fietsen – komen. Daarnaast zijn we met verschillende aanbieders van fietsproducten in gesprek om zich bij ons te vestigen. Het uiteindelijke doel is om alle verschillende partijen bij elkaar onder te brengen en te laten profiteren van elkaars sterke punten”, legt Van Drooge uit.

Bij Giant zijn ze blij dat ze nu al terecht kunnen naast het Velodrome.“Wij wilden graag een plek in Amsterdam hebben die de mensen meteen met fietsen en wielrennen associëren. Dan zijn er maar twee opties in Amsterdam; het Olympisch Stadion en het Velodrome, en de tweede optie is het geworden”, legt Willem Buitenhuis van Giant Benelux uit. “Het sportpark met de wielerbaan, het drie kilometer lange buitenparcours en de mountainbikemogelijkheden zijn gewoon perfect.”

“Bij de ‘experience’ die we hier hebben gebouwd kunnen de mensen alle mogelijke nieuwe fietsen uit ons assortiment uitproberen. Het is prachtig als alles hier over drie jaar klaar is en de verschillende partijen van elkaar kunnen profiteren. Nu werken er al studenten van het ROC bij ons. Uiteindelijk zijn wij ondergeschikt aan het hele project. Het draait om het beter maken van het Nederlandse wielrennen.”

Dit bericht werd eerder gepubliceerd in de Spits