Bestaat een rondje Mokum nog?

Bestaat een rondje Mokum nog?

In de eerste helft van de vorige eeuw werden ze om de haverklap georganiseerd door lokale verenigingen: wielerwedstrijden dwars door de straten van Amsterdam. Elke buurt had zijn eigen ronde. Maar die koersen zijn helaas uit het stadsbeeld verdwenen. De Ronde van het Purmerplein in Amsterdam-Noord is de laatste straatkoers.

Wij organiseren nog de Oranjeronde van Amsterdam,” zegt Martin Spel, voorzitter van wielervereniging ASC Olympia – de oudste wielervereniging van Nederland. “De straatronden zijn bijna allemaal weg“, zegt Joop Smits, voorzitter van ARC Ulysses. “Ik kan me tijden herinneren dat je de koersen voor het uitzoeken had in de stad. Zo had je bijvoorbeeld in Osdorp een wedstrijd, maar ook in de Dapperbuurt en bij de Oestermarkt. Ze bestaan helaas niet meer.

De Ronde van het Purmerplein kost alleen al aan vergunningen en het afzetten van de straten, €5000 euro. Smits: “Sponsors zijn moeilijker te vinden. En de gemeente is minder behulpzaam met vergunningen. Vroeger had je een vaste contactpersoon die elk jaar de vergunningen voor je in orde maakte. Dat is niet meer van deze tijd. Bovendien moeten veel straten worden afgezet en je hebt een sloot vrijwilligers nodig om het in goede banen te leiden.

Hoewel de voorzitter van ARC Ulysses weinig ziet in een nieuwe Amsterdamse straatronde, zijn initiator Ben Holleman, Ben Harmsen (WTC de Amstel) en Martin Spel (ASC Olympia) bezig met een wielerwedstrijd in en rond het Vondelpark.

Volgens de clubleiders is er veelvuldig contact geweest met de KNWU en stadsdeel Zuid. Harmsen: “Ik schat de kansen op 75 procent. De race moet deel uitmaken van de Nederlandse clubcompetitie, zodat de beste teams vertegenwoordigd zijn.

 

Dit artikel werd geschreven door Thomas Sijtsma en verscheen eerder in het Parool.