Kick Pruijsbrug: eindelijk erkenning

Kick Pruijsbrug: eindelijk erkenning

Gisteren – zaterdag 10 mei 2014 – is de Kick Pruijsbrug officieel onthuld. De brug is vernoemd naar Christiaan ‘Kick’ Pruijs (23 februari 1916 – 24 december 2006). Kick was ‘de Held van Olympia‘. De Kick Pruijsbrug – die eerder de Geniedijkbrug was genoemd – is een fietsbrug bij Hoofddorp. De brug verbindt sinds 2013 de Geniedijk Haarlemmermeer waar die wordt doorsneden door de A4.

Kick Pruijsbrug

Oud-Volkskrantjournalist Gijs Zandbergen nam het initiatief voor de naamgeving van de Kick Pruijsbrug.

“In 2000 heb ik samen met een collega een artikel over het ‘vergeten’ vliegtuigongeval geschreven. Jaren later las ik bij toeval, dat de provincie Noord-Holland een prijsvraag had uitgeschreven voor een naam die aan een busviaduct over de A4 zou moeten worden gegeven. Nog net voor de sluitingsdatum stuurde ik mijn idee voor de Kick Pruijs brug in. Helaas te vergeefs. De provincie koos voor de naam Kruisdorpbrug (zo heette Hoofddorp vroeger). Kick Pruijs overleed op 24 december 2006 op 90-jarige leeftijd. Zonder dat er een fysieke herinnering aan zijn heldhaftige optreden bestond …”

Gijs vervolgt: “Zijn naam bleef ergens in mijn achterhoofd sudderen en dook weer op toen in 2013 de fietsbrug over de A4 zou worden geopend. Een eenvoudig briefje naar toenmalig wethouder Michel Bezuijen maakte alles in orde. Zo gemakkelijk gaan dingen soms. Het enige spijtige is dat Kick Pruijs het niet meer zelf kan meemaken. Ik had het hem graag gegund.”

De Kick Pruijsbrug werd zaterdag in het bijzijn van de familie van Kick Pruijs en Gijs Zandbergen onthult door Theo Weterings – burgemeester van Haarlemmermeer.

ASC Olympia - Kick Pruijsbrug: eindelijk erkenning

Beter laat dan nooit

Tranen bij een van de pleegdochters van Kick Pruijs, nadat de burgemeester samen met de (achter)kleinkinderen van de Olympiaan het herdenkingsbord had onthuld, dat de plek markeert waar Kick Pruijs op 14 juli 1935 een aantal mensen het leven heeft gered.

Kick Pruijs kreeg nu eindelijk de eer die hij tijdens zijn leven nooit had gekregen. Wat dat betreft heeft zijn verlegen en bescheiden karakter hem te veel in de weg gezeten.

“Beter laat dan nooit,” aldus burgemeester Weterings. Het bord aan het begin van de oprit van de brug, staat precies op de juiste plek. Wie erlangs loopt of fietst, kan niet anders doen dan even lezen waarom de ‘roestige’ fietsbrug over de A4 sinds zaterdag officieel de ‘Kick Pruijsbrug’ heet.

ASC Olympia - Kick Pruijsbrug: eindelijk erkenning

Ontwerp

De Kick Pruijsbrug is ontworpen door Verburg Hoogendijk Architecten in opdracht van de provincie Noord-Holland. De brug is gemaakt van Cortenstaal. Dit staal gebruikt roest als een beschermingslaag. De brug is daarmee bijzonder onderhoudsvriendelijk en sluit perfect aan bij de uitstraling van de Stelling van Amsterdam – waar de Geniedijk een onderdeel van is. Bijzonder is, dat de brugdelen in de nachten van 3 en 4 oktober 2012 zijn geplaatst binnen 10 minuten (!) om kosten en overlast voor het verkeer te beperken.

Landschap

De brug is zo ontworpen dat deze niet op de Geniedijk ligt, maar er parallel naast om de dijk in de waarde te laten en beter te ervaren door het afstand nemen via de op- en afgaande lus. De overspanning loopt in het verlengde van het achterkanaal, waarbij de brugpilaren in het water staan. Het water loopt onder de weg door en is begaanbaar voor kano’s. Er is voor de achterzijde gekozen omdat dat de ‘vriendelijke’ kant van de dijk is. Aangeplante bomen aan deze zijde symboliseren verdedigende soldaten. De dijk is bij de snelweg aan beide kanten afgekapt met een betonnen rand waarin de letters ‘Stelling’ als zetletters zijn aangebracht.