Interview met Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal

Interview met Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal

In de bijlage een interview met Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal in de Westerpost van 15 oktober 2014. Nils van ’t Hoenderdaal (1993), Jeffrey Hoogland en Matthijs Buchli (de Bataaf) wonnen een gouden medaille in de teamsprint op de Europese Kampioenschappen in Portugal.

Baanwielrennen talent Nils van ’t Hoenderdaal vertelt

In de serie topsportevenementen in stadsdeel Nieuw-West staat in de maand oktober baanwielrennen centraal. Tijdens de Zesdaagse van Amsterdam wordt er niet alleen heel hard gefietst, maar ook gezellig gezamenlijk gegeten en gedronken. De Westerpost sprak met de 21-jarige Nils van ’t Hoenderdaal, die eerder dit jaar met zijn team de wereldbeker in Mexico won, over de aantrekkelijkheid van baanwielrennen in het algemeen en van de Zesdaagse in het bijzonder.

door: Shirley Brandeis

Guadeloupe of Nieuw-West, een moeilijke keuze…

Nils van ’t Hoenderdaal: “Het lukt helaas niet om bij de Zesdaagse, een thuiswedstrijd voor mij, aanwezig te zijn. Maar de Europese Kampioenschappen in Guadeloupe deze maand gaan nu eenmaal voor. Ik weet wat ik mis, ik heb drie keer meegedaan met de Zesdaagse van Amsterdam. Zes dagen baanwielrennen omringd door publiek. Je zit als toeschouwer, zowel op de tribune als in het middengedeelte beneden, dicht op de renners. Als we pauzeren, kun je ons in principe aantikken in het rennerskwartier. Het is een uniek sportevenement.”

Dat klinkt inderdaad anders dan bij een voetbalwedstrijd.

“De Zesdaagse is leuk, zelfs als je geen fanatiek baanwielrenfan bent. Vaak genoeg waren hier mensen die voor het eerst kwamen kijken diep onder de indruk. Het aantrekkelijke ervan is, naast het dicht op de sport zitten en de verschillende onderdelen als derny’s en koppelkoersen, ook het feestje eromheen; met muziek, een enthousiaste omroeper, scoreborden om alles bij te houden, hapjes en drankjes. Kwekkeboom komt met een nieuwe snack die week langs. Het is gewoon een mooie combinatie van topsport en ontmoeting.”

Hoe ben jij bij de top van het baanwielrennen gekomen?

“Toen ik met atletiek stopte, kwam ik via via in aanraking met wielrennen. Bij ASC Olympia op Sportpark Sloten ben ik recreatief begonnen. ’s Zomers buiten, ’s winters binnen op de baan. Toen al een verwarmde, overdekte baan (het Velodrome is sinds 1998 overdekt, red). Rondjes rijden, binnen, warm, overdekt, dat beviel me wel. Je stapt gewoon af waar je bent begonnen! En dat geluid van die langszoevende wielrenners… Heerlijk.”

Maar zo’n baan is wel steil!

“Dat dacht ik ook de eerste keer dat ik hier rondkeek. Hoe kom je die 47 graden steile baan in! De baan is in verhouding vrij klein, 200 meter, waardoor de bochten best moeilijk zijn. Je leert niet te remmen – je hebt niet eens remmen op een baanfiets – maar juist door te trappen, snelheid te houden en mee de bocht in te gaan. En dat is gewoon een kwestie van veel oefenen.”

En goed zijn. Je hebt van het NOC*NSF de topsportstatus gekregen.

“Inderdaad! Terwijl dat niet per se mijn doel was indertijd. Nu ik zover ben, is het podium tijdens de Olympische Spelen – in 2016, in 2020 – wel het streven.”

En daarna?

“Daar denk ik nog niet over na. Ik doe een opleiding marketing en communicatie aan het Johan Cruyff College in Nijmegen. Daar wordt rekening gehouden met je sportverplichtingen, dus dat maakt het studeren en sporten op topniveau goed te combineren. En zo heb ik later met mijn ervaringen als topsporter en een diploma voldoende kansen in de maatschappij.”

Zoals je al zei, de Zesdaagse is voor jou een thuiswedstrijd.

“Ik woon al mijn hele leven in Nieuw-West, nu in Osdorp. Ik zat op basisschool de Vlaamse Reus, winkel wel eens op het Osdorpplein, heb gezeild en les gegeven bij De Duikelaar op de Sloterplas. Elk weekend ben ik bij mijn ouders, als ik geen wedstrijd heb. Ja, ik ben hier thuis.”

Leuk detail: Nieuw Sloten, waar je je eerste jaren opgroeide, had ooit de bestemming van Olympisch dorp voor de eventuele Olympische Spelen van 1992 in Amsterdam.

“Echt waar! Wat grappig. Zit ik toch dichter bij de Spelen dan ik dacht!”

Ook de Zesdaagse in het Velodrome op Sportpark Sloten bijwonen? Iedereen is welkom om op één van de zes dagen (met de finale op zaterdagavond) in het Velodrome dit spektakel bij te wonen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zesdaagseamsterdam.nl. Hier vindt u ook het programma. Eurosport zendt – voor het eerst in de geschiedenis van de Zesdaagse – het geheel live uit. De wedstrijden zijn van 19.15 tot 22.45 uur te zien op Eurosport 2. Zie voor informatie over de Zesdaagse ook www.facebook.com/zesdaagseamsterdam.

Volgende keer

Het volgende evenement in de Nieuw-West Topsport Series is het NK Turnen op 22 en 23 november. Zie voor meer informatie over topsportevenementenin Nieuw-West www.nwtopsportseries.nl en www.facebook.com/NieuwWestTopsportseries.

 

Westerpost 15-10-2014

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*