Mentor & Leerling: Eva & Roxanne

Mentor & Leerling: Eva & Roxanne

Olympiaan Eva van Glasenap kwam door het project Talent Switch van NOC*NSF in aanraking met wielrennen. TalentSwitch bood Eva de mogelijkheid om andere sporten uit te proberen die wellicht beter aansloten bij Eva’s mogelijkheden. Ze was daar zó enthousiast over dat ze inmiddels is overgestapt op de racefiets. Zij heeft Roxanne Knetemann (ja … de dochter van) als mentor.

Voor de rubriek Mentor & Leerling in de juni uitgave van Helden Magazine gaven Eva van Glasenap en Roxanne Kneteman een interview.

Only Friends

Roxane (28): “Het sportcomplex van Only Friends zag ik altijd naast de A10 liggen als ik van mijn moeder in Krommenie naar huis in Nijkerk reed. Wat er precies gebeurde, wist ik niet. Totdat er vorig jaar een evenement werd gehouden waar ik voor werd uitgenodigd. Ik heb zo’n leuke dag gehad, dacht: een sportclub voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of geestelijke handicap, waar tal van sporten beoefend worden; wat een schitterend initiatief. Ik was in die tijd ook op zoek naar een stageadres voor mijn opleiding pedagogiek. Van een stage is het niet gekomen, maar ik ben wel als ambassadeur bij Only Friends betrokken.”

ASC Olympia - Eva van Glasenap in WK selectie aangepast wielrennen

Eva (17): “Ik ben al op mijn vijfde aangesloten bij Only Friends. Ik ben geboren met hemiplegie, ben linkszijdig spastisch en een beetje verlamd. Door mijn fysieke beperking was het lastig om mee te komen bij een normale sportclub. Bij Only Friends combineer ik nu voetballen met wielrennen. Wat voetballen betreft heb ik het hoogste bereikt, ik zit in het selectieteam van Only Friends en speel met jongens van twintig jaar. Ik ben de jongste en het enige meisje. Omdat ik als voetbalster mijn top had bereikt, benaderde Eelke van der Wal van de KNWU mij voor Talent Switch, een project voor mensen die het leuk vinden om in aanraking te komen met andere sporten. Eelke vroeg of ik eens wilde wielrennen. Ik bleek er talent voor te hebben, kon meteen meedoen aan trainingen van de KNWU op de baan en nu ga ik beginnen aan de buitentrainingen.”

Wielrennen

Roxane: “Ik ben door Only Friends gevraagd of ik mijn ervaringen als wielrenster met Eva wil delen.”

Eva: “Ik zit nog maar net op de fiets, aan mijn houding kan nog zoveel veranderd worden. Ik heb natuurlijk mijn eigen trainer, maar het helpt heel erg als een prof als Roxane me ook tips geeft.”

Roxane: “Als wielrenster heb ik niet alle wijsheid in pacht, maar de basisbeginselen kan ik goed overbrengen. Ik sta klaar en probeer antwoord te geven op alle vragen. Heel erg leuk.”

Eva: “Voor mij is alles nog zo eng, groot en duister. Roxane weet precies hoe het eraan toegaat in het wielerwereldje, weet wat ik tegen ga komen. Een maatje die mij de weg kan wijzen, is perfect voor mij. En vragen heb ik zeker. Ik zit nu nog in de vijfde klas van het gymnasium en Roxane doet naast het wielrennen ook nog een opleiding pedagogiek. Hoe is sport met een opleiding te combineren?”

ASC Olympia - Eva van Glasenap in WK selectie aangepast wielrennen

Olympische Spelen 2020

Roxane: “Mijn ambassadeurschap bestaat ook uit het duidelijk maken waar Only Friends voor staat en waar jongeren als Eva mee bezig zijn. En van jou begreep ik dat er olympische dromen zijn.”

Eva: “Ja! Het lijkt me heel gaaf om in 2020 mee te doen aan de Spelen in Tokio. Dat is mijn droom.”

Roxane: “Ik hoop dat ik een klein beetje kan helpen die droom waar te maken.”

Positief

Eva: “Ik denk dat ik door mijn beperking meer positieve dingen meemaak in het leven dan negatieve. Als ik mijn beperking niet had gehad, had ik nooit de droom gehad om naar Tokio te gaan.”

Roxane: “Mooi om te horen. Buitenstaanders denken toch vaak in eerste instantie: wat naar dat iemand zo’n handicap heeft. Ik vind dat je nooit moet kijken naar wat iemand niet kan, maar je altijd moet focussen op de dingen die iemand wél beheerst. Bekijk het leven van de positieve kant. Dat doe ik en dat doet Eva.”