Leendert van der Meulen geëerd met brug

Leendert van der Meulen geëerd met brug

Op woensdag 28 oktober is de Leendert van der Meulen brug officieel geopend. De nieuwe brug voor wandelaars, fietsers en ruiters over de N205, is vernoemd naar Olympiaan Leendert van der Meulen. Leendert werd in 1961 wereldkampioen baanwielrennen op het onderdeel stayeren bij de amateurs. Reden genoeg voor de gemeente om een brug naar deze Haarlemmermeerse wielerheld te vernoemen.

De feestelijke opening werd gedaan door wethouders Tom Horn en Marjolein Steffens-van de Water van de gemeente Haarlemmermeer. Bij de opening werd de brug – ondanks de regen – enthousiast in gebruik genomen door kinderen van basisschool de Zwanebloem en een groep ruiters van Meers Paarden Centrum. Linda en Eric – de dochter en zoon van de in september op 77-jarige leeftijd overleden Leendert – hebben vervolgens samen met wethouder Marjolein Steffens-van de Water, het bord met informatie over hun vader onthuld.

Hoewel Leendert zelf de opening van de naar hem vernoemde brug niet meer mee heeft mogen maken, liet wethouder Steffens hem eerder dit jaar tijdens een speciale bijeenkomst wel de tekeningen van ‘zijn’ brug zien. De oud-wereldkampioen vond de brug er naar verluidt prachtig uitzien.

Leendert komt met deze vernoeming in een rij te staan met Kick Pruijs, wiens naam in 2014 (ook postuum) aan de fiets-en voetgangersbrug over de A4 werd gekoppeld.

Leendert van der Meulen brug

De brug – die gebouwd is om de N205 te kunnen oversteken – is onderdeel van de nieuwe recreatieve route voor fietsers, wandelaars en ruiters vanuit Park21 naar de Spieringweg. De Leendert van der Meulenbrug heeft een 2,80 meter hoge reling, gemaakt van schuine stalen balken, die nodig zijn om ook ruiters veilig over te laten steken. De aanleg werd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente, Staatsbosbeheer, de Stadsregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de Europese Unie.

Leendert van der Meulen

Leendert van der Meulen was aanvankelijk een wegwielrenner. In mei 1957 liep hij bij een zware val in Olympia’s Tour een schedelbasisfractuur op en lag hij anderhalve week in coma. Hij kwam een jaar later terug en haalde onder meer een tweede plaats in de Ronde van Zuid-Holland in juni 1958. Vanwege gezondheidsproblemen door zijn val besloot hij zich enkel nog met baanwielrennen bezig te houden. In 1960 werd hij Nederlands Kampioen stayeren. Een jaar later werd hij in Zürich achter gangmaker Bertus de Graaf, wereldkampioen stayeren bij de amateurs.

Leendert van der Meulen werd vervolgens profwielrenner, maar beëindigde in september 1962 abrupt zijn wielercarrière omdat hij door zijn val vijf jaar eerder problemen had met zijn fysieke gesteldheid. Hij was vervolgens ondernemer en projectontwikkelaar en emigreerde in de jaren ’80 naar Canada. Hij was initiatiefnemer van het evenement Bike-for-your-Life voor toerfietsers. In 2001 verhuisde hij weer terug naar Nederland.

Geïnspireerd door zijn autistische kleinzoon Daniel, richtte Leendert de stichting Optimisme Voor Autisme op; een wooninitiatief waar Daniel met enkele lotgenoten onder vakkundige begeleiding een beschermd en veilig leven kan leiden. Sportbeoefening zal in die begeleiding een grote rol spelen, omdat Leen van mening was dat sport een smeersel voor het brein is.