Verslag WPGA Junioren Omloop van Arendonk

Verslag WPGA Junioren Omloop van Arendonk

Zaterdag 5 maart start het wielerseizoen voor de WPGA Junioren met de Omloop van Arendonk. Het dorp Arendonk ademt België. Een relaxte, gemoedelijke sfeer. Hieronder kan je het verslag van de Omloop van Arendonk lezen. Het verslag is geschreven door Martin Buyck – Ploegleider WPGA Junioren.

Agenten die gewoon de weg wijzen, mannekes en madammekes met grote puntzakken frieten en een Arendonker Bruin; een bruin bier van hoge ‘goesting’.

Mister Rondebord

Met een team van 8 renners – Douwe van Seijst, Martijn Krook, Quinten Veling, Ruben Overdevest, Stefan Appelman, Thom Buyck, Tom Timmers en Tom Zwaan – is WPGA deel van het 80 renners tellende peloton. De wedstrijd gaat over 13 rondes van 5,4 kilometer – een mooi omloopje op brede wegen. Het ronde bord wordt getoond door plaatselijke wielerheld Wim de Vocht. Wim was een erg succesvol wielrenner in zijn juniorentijd. In 2000 was hij Belgisch kampioen; hij won de tijdrit én de slotetappe over de Muur van Geraardsbergen in de Junioren Driedaagse van Axel. In zijn proftijd is de grote doorbraak helaas nooit gekomen. Hij rijdt in 2010 samen met Niki Terpstra voor team Milram. In 2012 hangt hij wegens veelvuldig blessureleed zijn fiets aan de wilgen en wordt hij ‘Mister Rondebord’ in de Arendonkse wielerscene.

Omloop van Arendonk

De wegen zijn breed en er staat vandaag geen wind. Geen Noord-Hollandse waaierkoers dus. De selectie is beperkt en een groot deel van de wedstrijd zien we een groot peloton, met af en toe een uitlooppoging. Onze mannen zijn attent en laten zich in het begin van de wedstrijd veelvuldig voorin zien. Circa 20 renners moeten in de eerste rondes opgeven, zo ook Quinten. Hij valt in de eerste ronde. Na zijn start achterin het deelnemersveld was hij bezig aan een mooie oversteek door het peloton, wordt ie achter aangetikt. Helaas Quinten, morgen (Kampioenschap van Amsterdam) beter.

Halverwege de koers rijdt er 7 man weg, waarbij Stefan en Tom Z. De voorsprong wordt maximaal 15 seconden, het jagende peloton laat ze niet gaan. In de 10e ronde ontsnappen David Dekker (zoon van Erik) en Dries van Dyck. Ze werken goed samen en hun teammaatjes doen wat stopwerk in de groep. Hierin zit ook het leerpunt van de dag; probeer als team deze situatie te doorbreken en als collectief richting te geven aan de wedstrijd.

Tevreden

Uiteindelijk wint Dries en wordt David tweede. We kijken terug op een aardige eerste koers. Tom T rijdt zijn eerste echte koers en heeft goed uitgereden: “De eerste rondes waren heftig, maar halverwege had ik het spelletje aardig door en kon ik goed meedoen. Ik ben tevreden.” is zijn reactie. Stefan en Tom Z hebben veel aangevallen. Ook in de laatste ronde nog – net als Martijn – maar ze konden helaas niet wegkomen.

Ruben en Douwe hebben een tevreden gevoel over deze eerste koers. Thom B rijdt, na een lastige februari maand, een goede koers. “Ik reed 80% van de koers bij de eerste 20.” Trek die lijn door. De koers kent een gemiddelde snelheid van 43 km/h. Isabel Tambach wordt, als enige vrouwelijke deelnemer, 26e in de geweld van de nieuwelingen.

Na afloop is de drang naar een goede puntzak Belgische frieten groot. Het smaakt ons goed en als we in de auto stappen zet Wim de Vocht nog één van de laatste dranghekken op een boerenwagen. Hij kan meer dan het rondebord tonen. Hij geeft ons nog een gulle lach en zwaait ons uit richting Groot Amsterdam.

Uitslag

1. Dries van Dyck
2. David Dekker
3. Christiaan Varweg
21. Stefan Appelman
23. Tom Zwaan
35. Douwe van Seijst
46. Ruben Overdevest
51. Tom Timmers
54. Martijn Krook
56. Thom Buyck
DNF. Quinten Veling

Tot volgende etappe 🙂

Martin Buyck – Ploegleider WPGA Junioren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*