Vrouwen zonder ervaring op de racefiets bij Fietsbelles

Vrouwen zonder ervaring op de racefiets bij Fietsbelles

In het leven van veel wielrenners is er meer dan het halen van de hoogste snelheid of als eerste boven komen op een berg. Vooral voor vrouwen is het sociale element van een rondje fietsen vaak net zo belangrijk. Sinds augustus vorig jaar kunnen zij in Amsterdam aansluiten bij Fietsbelles, de damesdivisie van wielervereniging ASC Olympia.

Fietsbelles is een initiatief van Kim Peters en Ping Sterke. Er gaat voor Kim bijna geen dag voorbij zonder fiets. Ze rijdt haar rondjes alleen, met mannen of bij Vrouwenwielrennen in Amsterdam. Ze is dus zeker op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn, maar kwam tot de conclusie dat het ruime aanbod toch nog niet compleet was.

“Het draait bij de al bestaande initiatieven om mensen die al behoorlijk wat kilometers in de benen hebben, nog beter te maken of samen te laten trainen voor een groot evenement. Voor veel vrouwen die weinig ervaring hebben is dat een te grote stap.”

Fietsbelles: de damesdivisie ASC Olympia

Nadat ze vorig jaar de Rapha Womens 100 in Amsterdam organiseerde, raakte zij met de oudste wielervereniging van het land, ASC Olympia, in gesprek over het opzetten van een speciale vrouwendivisie. Fietsbelles is het uiteindelijke resultaat. De club is er voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd en niveau, maar wil het met name voor beginners aantrekkelijker maken om die nog nauwelijks aangeraakte fiets uit het schuurtje te halen.

“Doorgewinterde fietsers realiseren zich niet meer hoe het is om voor het eerst vast te zitten met klikpedalen. Voor veel van onze leden is dat nog best spannend.”

Klein beginnen, maar groot denken, op die manier hoopt Kim Peters haar initiatief Fietsbelles steeds verder uit te breiden.

ASC Olympia - Vrouwen zonder ervaring op de racefiets bij Fietsbelles

 

Fietsbelles Faster voor meer getrainde deelneemsters

Voor vrouwen die zelf geen fiets hebben, maar wel nieuwsgierig zijn naar wielrennen is er de mogelijkheid een fiets te huren. Om de basisvaardigheden van het fietsen onder de knie te krijgen organiseerde de Fietsbelles in samenwerking met ASC Olympia ook al een clinic op het circuit. Kim bespeurt veel enthousiasme voor die aanpak. ‘Klein beginnen, maar groot denken’. Op die manier hoopt ze Fietsbelles steeds verder uit te breiden. Op dit moment zijn er veertien leden die elke dinsdag een rondje fietsen van ongeveer 50 kilometer. De meeste vrouwen zijn aan het einde van de rit behoorlijk moe. Voor de fanatiekere en toch al iets meer getrainde deelnemers is er Fietsbelles Faster op zondag. De afstand is dan langer en het tempo ligt hoger. Kim rijdt zowel op dinsdag als op zondag mee.

“Vrouwen willen precies weten met wie ze fietsen, hoe de route is. Tussendoor moet er genoeg ruimte zijn voor een praatje. Dat zorgt voor een andere beleving”

Er is een duidelijk verschil in hoe mannen en vrouwen de sport beleven. Kim weet het uit eigen ervaring, want ze fietst in verschillende groepen. “Bij mannen draait het om de snelheid, om de prestatie. Misschien moet ik het niet zeggen, maar ik geniet daar eigenlijk wel van. Het is ongecompliceerd en overzichtelijk: zo hard mogelijk gaan.” Fietsen met vrouwen is net zo leuk, maar wel totaal anders. Kim stelt vast dat er in het vrouwenpeloton, zeker onder beginners, meer behoefte is aan zekerheid en gezelligheid. “Vrouwen willen precies weten met wie ze fietsen, hoe de route is. Tussendoor moet er genoeg ruimte zijn voor een praatje. Dat zorgt voor een andere beleving.”

Talent genoeg

Toch heeft Kim onder de leden van Fietsbelles al vrouwen ontdekt die als ze iets eerder waren begonnen, echt heel goed hadden kunnen worden. Er is talent genoeg. Ze sluit niet uit dat er op termijn vrouwen van de nieuwe club gaan meetrainen met de mannen van ASC Olympia.

“Dit is een ideale manier om ervaring op te doen, maar het hoeft absoluut niet het plafond te zijn.” Deelnemers van Fietsbelles zijn voor de €27,50 die ze per jaar betalen ook meteen lid van de KNWU en aspirant-lid van ASC Olympia dus ze kunnen op meerdere fronten vooruit.

Voor Kimligt het plafond dit jaar waarschijnlijk in de Provence op de top van de Mont Ventoux. Ze is van plan de legendarische berg deze zomer op een dag langs verschillende kanten drie keer op te fietsen.

Dit artikel is geschreven door Thomas van Zijl en verscheen eerder op Sport Knowhow XL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*