Nils van ‘t Hoenderdaal: Olympiaan & baanwielrenner

Nils van ‘t Hoenderdaal: Olympiaan & baanwielrenner

Vanavond om 21:00 uur zal Nils van ‘t Hoenderdaal in het startblok van de baan in Rio plaatsnemen. Nils gaat het Nederlandse Sprint Team opgang brengen. In de eerste ronde komt hij nog niet in actie; Nils is de beste starter en wordt gespaard voor de belangrijkste ritten.

17.2 voor de eerste ronde zou een hele goede tijd zijn. We zijn benieuwd wat hij op de klok weet te brengen. Namens alle Olympianen: heel veel succes Nils & TeamNL!

Carolien van Herrikhuyzen gaf een interview aan de Telegraaf, waarin zij vertelt over Nils:

Medaillekansen

Of het goud wordt voor Nils en zijn ploeggenoten, laat Carolien van Herrikhuyzen nog even in het midden. De voormalig jeugdtrainster van de talentvolle baanrenner van het Amsterdamse ASC Olympia doet liever geen uitspraken over de kleur van de medaille die de Nederlandse teamsprint, waar Nils van ‘t Hoederdaal deel van uitmaakt, vandaag in Rio kan behalen. “Ze zijn favoriet voor een podiumplek”, zegt Carolien.

Talent

In het Velodrome op Sportpark Sloten waar werklui bezig zijn om de overdekte wielerbaan een opknapbeurt te geven, kijkt Carolien met een glimlach om zich heen. Drie jaar lang had zij Nils van ‘t Hoenderdaal onder haar hoede. Op zijn zestiende kwam de jonge Amsterdammer onder haar hoede en al vrij snel werd hij opgepikt door bondscoach René Wolff. “Nils begon pas op zijn veertiende met wielrennen. Hij deed daarvoor aan atletiek”, vertelt Carolien. “Hij ging met zijn buurjongens mee, die al bij ASC Olympia fietsten. Hij trapte hier voor het eerst op de pedalen. Al snel kwam zijn talent bovendrijven. Ik ben met hem naar een testdag van de wielrenunie geweest waar Nils in de smaak viel van bondscoach Wolff. Zo belandde hij al vrij snel op Papendal.”

Nils van 't Hoenderdaal: Olympiaan & baanwielrenner

“Nils heeft zich in een rap tempo verder ontwikkeld.”

Sterk & Explosief

Carolien van Herrikhuyzen – zelf actief baanrenner bij ASC Olympia – had in die periode een wielerteam, waar jonge baanrenners zich bij aansloten. Behalve Nils van ‘t Hoederdaal, zat ook Hugo Haak, die helaas moest afhaken voor Rio, in dat team. “Ik trainde al twee jaar met Hugo, toen Nils zich bij mij aansloot. Ik heb als eerste het zadel van zijn fiets hoger gezet. ‘Dat fietst inderdaad een stuk beter’, liet hij nog weten. Ook zei ik tegen hem dat je altijd tot de eindstreep moet doorrijden. Niet inhouden vóór de streep of zelfs enkele meters daarvoor. Nee, volle bak tot het einde. Dát moet je doel zijn. Nils pakte dit heel snel op.”

Carolien geeft aan dat je in het baanwielrennen een zebra of een cheeta bent. “Of je gaat voor het duurwerk of voor het snelle werk en het explosieve”, verduidelijkt zij. “Bij Nils gaat het duidelijk om snelheid en kracht. Hij is ongelooflijk sterk en explosief. Inmiddels heeft hij zich in een rap tempo verder ontwikkeld.”

Trots

De talenttrainster zal vandaag met trots voor de televisie de verrichtingen van Nils en zijn teammaten aanschouwen. Zij weet wat haar voormalige pupil kan en ziet mogelijkheden voor een medaille. “Nils blijft in alle omstandigheden zichzelf, ook al zijn dit zijn eerste Olympische Spelen. Hij is de starter van de sprintploeg. Ik ben er van overtuigd dat hij er direct keihard aan zal trekken. Het resultaat zal dan vanzelf komen”, aldus Carolien.

Klik hier voor het interview in de Telegraaf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*