1 jaar Fietsbelles!

1 jaar Fietsbelles!

Alweer een jaar geleden werd Fietsbelles – de damesdivisie van ASC Olympia – opgericht. Op 18 augustus is het exact een jaar geleden dat Fietsbelles hun ‘Grand Depart’ reden. Vanavond rijden ze hun Jubileumrit!

Vorig jaar werden Kim Peters en Ping Sterke door het ASC Olympia bestuur gevraagd om het vrouwenwielrennen in de vereniging te vormen. ASC Olympia is een vereniging met een grote geschiedenis: de wielervereniging werd opgericht 1898 en daarmee is niet alleen de oudste wielervereniging van Amsterdam, maar zelfs de oudste van Nederland!

Na een aantal brainstormsessies ontstond 117 jaar na de oprichting van ASC Olympia een eigen damesdivisie binnen de club: Fietsbelles. Fietsbelles is een laagdrempelig wielerinitiatief voor vrouwen, die ongeacht leeftijd of niveau, samen willen fietsen. Vanaf het begin was elke wielersport minnende vrouw van harte welkom!

ASC Olympia - 1 jaar Fietsbelles

Meer dan alleen maar fietsen

Fietsbelles promoot – onder de vlag van ASC Olympia – het vrouwenwielrennen in Amsterdam en omgeving. Maar daar blijft het niet bij; zo werden het afgelopen jaar in samenwerking met Meesterknecht, een techniekworkshop georganiseerd waarin de Fietsbelles de fijne kneepjes van fietsonderhoud leerden.

Ook werd een Fietsbel-les gegeven, speciaal voor beginnende Fietsbelles om hen zo de beginselen van wielrennen bij te brengen en hen zo meer vertrouwen op de fiets te geven.

Het afgelopen jaar is Fietsbelles gegroeid naar ruim 25 dames en is daarmee een begrip geworden in de Amsterdamse vrouwenwielerwereld!

“Fietsbelles draait om het van elkaar leren en elkaar helpen. Zo wordt je niet alleen sterker, maar krijg je ook meer zelfvertrouwen en daarmee wordt je een betere wielrenner.” – Kim Peters

Fietsbelles Faster

Dat betere wielrenners duidelijk behoefte hadden aan meer, blijkt uit de ‘Fietsbelles Faster’ ritten op zondagochtend. Waar het gemiddelde tempo tijdens de dinsdagavondritten op zo’n 25 km/h ligt, voeren de dames het tempo op zondagochtend wat verder op. “Tijdens de Fietsbelles Faster Rides zijn gemiddelden van ruim boven de 28 km/h geen uitzondering!” vertelt Kim stralend.

Ride Leaders

Door de snelle groei van Fietsbelles werd de noodzaak geboren voor meerdere ‘Ride Leaders’. Immers, wanneer een grote groep wielrenners zich op de openbare weg begeeft, is het belangrijk om het overzicht te houden. Daarom zijn met ingang van seizoen 2016 Maartje Douwes, Marieke Smeenk, Karin Dijkstra en Jenny van der Molen aangesteld als Ride Leaders. Deze vier Fietsbelles zorgen niet alleen voor een goede begeleiding van de minder ervaren fietsers, maar zorgen ook voor veiligheid op de weg. Bovendien plannen zij altijd mooie nieuwe routes en zij zorgen voor tips & tricks zoals ‘waaieren’ en ‘draaien’.

“Maartje, Marieke, Karin en Jenny  zorgen niet alleen voor een goede begeleiding, maar ook voor veiligheid op de weg. Bovendien plannen zij altijd mooie nieuwe routes en zij zorgen voor tips & tricks zoals waaieren en draaien.”

Toekomstplannen

Voorafgaand aan het nieuwe wielerseizoen zullen de Fietsbelles vooral doorrijden in de winter. Daarnaast zal de techniekworkshop (Belle en de Knecht) een vervolg krijgen en ook zal in de lente van 2017 een nieuwe Fietsbel-les worden gegeven voor beginnende Fietsbelles.

Als de Fietsbelles de gestage groei van het afgelopen jaar weten vast te houden, zullen de dinsdagavond ritten zo mogelijk worden verdeeld in een ‘Social Ride’ en een Fietsbelles Faster. Daarop aansluitend zal de Fietsbelles Faster op de zondagochtend mogelijk in drie niveaus worden gesplitst – een Social ride, een Fast groep en een Faster groep.

Verder in het wielerseizoen 2017 zal er een Zomer Workshop worden georganiseerd en zijn er plannen om gezamenlijke fietstochten (klassiekers als de Amstel Gold Race) te gaan rijden. Ook zal er (net als dit jaar) weer een Fietsbelles Weekend worden georganiseerd – mogelijk weer in Limburg of wellicht in de Ardennen.

Meerijden met Fietsbelles

Wil jij ook een keer meerijden met Fietsbelles? Je bent van harte welkom op dinsdagavond mee te rijden. De Fietsbelles vertrekken om 18:30 uur vanaf het clubgebouw van ASC Olympia aan de Sloterweg in Amsterdam. En vind je het na een paar keer meerijden leuk? Dan vinden de Fietsbelles het óók leuk als je lid wordt!

Wil je meer informatie over Fietsbelles? Check dan de Fietsbelles Facebook of stuur een e-mail naar fietsbelles@fietsbelles.nl 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*