De Ronde van de Orteliusstraat

De Ronde van de Orteliusstraat

De Ronde van de Orteliusstraat (in de jaren 50 van de vorige eeuw mede-georganiseerd door ASC Olympia) – keert terug in Amsterdam! De wielerwedstrijd was beroemd in de jaren vijftig, maar wordt al tientallen jaren niet meer georganiseerd. De fiets bestaat dit jaar 200 jaar en dat wordt op zondag 30 april gevierd met de rentree van de Ronde van de Orteliusstraat.

Iedere buurt een eigen koers

Amsterdam heeft een roemrucht wielerverleden: denk maar eens aan de verschillende wereld kampioenschappen in het Olympisch Stadion in 1938, 1948, 1959 en 1967 en de eerste start van de Tour de France buiten Frankrijk en niet te vergeten de talrijke stratenwedstrijden in vrijwel elke buurt van Amsterdam.

“In de jaren ’50 en ’60 had iedere Amsterdamse buurt een eigen koers. De Ronde van de Orteliusstraat, Ronde van de Kinkerstraat, Ronde van de Dapperstraat, Ronde van de Markthallen, Ronde van de Lindengracht, Ronde van de Curaçaostraat”, herinnert Piet van Heusden zich, alsof de koersen gisteren nog werden verreden. “Het waren er bij elkaar wel zo’n dertig of veertig per jaar. Dat kon ook gemakkelijk, want er stond in elke straat niet meer dan één auto.”


Waar vroeger de wielerkalender werd gesierd met de meest prachtige en spectaculaire koersen, werd in 2014 voor het eerst in zeer lange tijd geen wielerwedstrijd meer georganiseerd in Amsterdam. De Omloop van IJburg die werd georganiseerd door Gaul was de laatste grote Amsterdamse koers.

Piet van Heusden

“Ik had eerst gevoetbald en gekorfbald, maar dat was niets voor mij; ik was geen type voor een teamsport. Holde ik de benen uit mijn lijf, stond een ander te lummelen. Toen heb ik zelf maar een fiets in elkaar gezet”, vertelt de inmiddels 87-jarige Olympiaan en oud-wereldkampioen.

ASC Olympia - De Ronde van de Orteliusstraat

Piet van Heusden was een van de grote namen in de wielersport in die tijd. En natuurlijk deed hij mee aan de koers in zijn eigen buurt. “Er was in die tijd niet veel te beleven en het wielrennen bood een hoop spektakel. Het Olympisch Stadion zat voor alle wedstrijden afgeladen vol. Die straatraces waren daarvan een soort afgeleide. Anders dan de grote wegwedstrijden was het goed te volgen. Later, toen de televisie opkwam, was het afgelopen met die rondjes.”

“Wielrennen was in de jaren vijftig een volkssport die kon wedijveren met voetbal, ook in Amsterdam. Van Piet Dickentman, Hein ‘Tarzan’ van Breenen, Henk Faanhof, Jan Derksen tot Peter Post: onze hoofdstad was een belangrijke leverancier van wielertalent.”

Van Heusden volgde altijd dezelfde tactiek: in het begin probeerde hij wat prijzen te pakken en hield zich daarna een tijdje koest om weer energie te hebben voor een gooi naar de eindzege. “Je had in al die straten ook nog een hoop winkels en die vulden de prijzenpot wel.”

Dit jaar zal Piet van Heusden weer aanwezig zijn tijdens de Ronde van de Orteliusstraat. Niet om mee te (st)rijden in de koers, maar om het startschot te geven en om de naar hem vernoemde Grote Prijs Piet van Heusden uit te reiken.

Ambassadeur & Adviseur

ASC Olympia voorzitter Martin Spel is ambassadeur en adviseur van de Ronde van de Orteliusstraat. Martin behoort tot de allereersten die ooit het wedstrijdparcours hebben verkend. “In de stromende regen. Maar het is voor een goede zaak; ik geloof in de Ronde van de Orteliusstraat”, aldus de altijd goedlachse voorzitter van de oudste wielervereniging van Nederland.

ASC Olympia - De Ronde van de Orteliusstraat

Programma

Rondom de Ronde van de Orteliusstraat is een compleet fietsfestival opgetuigd; er wordt geracet en gefeest. Serieus racen gebeurt in de NL Crit Series en in het Rapha Women’s Criterium. Daarnaast vind tijdens het festival een voorronde van het NK Slowbiking plaats en is er de Coffee Cup – waarbij lokale horecateams op de fiets strijden om de ‘Baarsjes Bokaal’. Bovendien worden er race georganiseerd voor kinderen: de KidsRace en de Dikke Banden Race, speciaal voor de wat ‘grotere kinderen’ uit groepen 6,7 en 8.

“Maar er is ook een vintage fietsbeurs, het Bike Repair Atelier en het Amsterdams Wielercafé. We hebben ook DJ’s en muziekoptredens van artiesten uit de buurt en natuurlijk de hele dag lekker eten & drinken. Tenslotte houden we een afsluitend buffet voor de hele buurt en hun bezoekers”, vertelt Rim Voorhaar – organisator van het festival.

Het programma ziet eruit als volgt:

12:00 uur: KidsRace (groep <6)
12:15  uur: Dikke Banden Race (groep 6,7 en 8)
13:30 uur: Bike Brothers Bijzondere Bike Battle
14:00 uur: Rapha Women’s Criterium
15:15  uur: Iedereen Fietst: Ortelius Karavaan
15:45 uur: NL Crit Series B-klasse en dames
17:00 uur: Coffee Cup
17:30 uur: NL Crit Series A-klasse – Grote Prijs Piet van Heusden

Het parcours is ongeveer een kilometer lang, te beginnen op Orteliusstraat 140, via de Van Spilbergenstraat het Rembrandtpark in en weer terug via de Willem Schoutenstraat.

ASC Olympia - De Ronde van de Orteliusstraat

Authentiek & ambachtelijk

“We willen in de buurt een beetje terug naar dat authentieke gevoel. Dat ambachtelijke. Na de oorlog had elke Amsterdamse buurt een eigen wielerronde, en die van de Orteliusstraat was erg bekend,” vertelt Rim Voorhaar.

Gaat het de organisatie lukken om die authentieke en ambachtelijke sfeer uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, weer op te roepen in de Baarsjes? Ze maken in ieder geval een heel goede kans, want wielrennen in Amsterdam en omstreken is ongekend populair.

Maar dat wisten wij natuurlijk al lang 🙂

Het officiële persbericht van de Ronde van de Orteliusstraat kan je hier downloaden.

ASC Olympia - De Ronde van de Orteliusstraat
Het officiële programma van de Ronde van de Orteliusstraat uit 1950

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*