Caroline wint de Ronde van de Orteliusstraat

Zaterdag 8 september werd de Ronde van de Orteliusstraat verreden. Caroline, Louise, Puck, Fenna en Eddy (st)reden mee in de Wattworks Crits. Dat deden zij niet alleen met volle overtuiging en vooral plezier, maar Caroline won de Women’s Crit voor Women Racing. Hartelijk gefeliciteerd Caroline! Dikke kudos voor jou 🙂

Wattworks Women’s Crit

Voor Olympianen was het een memorabele dag: Caroline won de Wattworks Women’s Crit voor Fietsbelles / ASC Olympia Women Racing. Om 15:00 uur reden de vrouwen de Wattworks Crit over 25 minuten plus 5 ronden. Hoewel ons Women Racing team goed samenwerkten, was het lastig om een groep te vormen en de race te controleren. De reputatie van Women Racing was in het peloton schijnbaar al bekend …

Caroline bleek wederom de sterkste van het team; zij wist halverwege de wedstrijd weg te rijden van het peloton. Zij wist haar voorsprong uit te breiden en kon al snel de race leiden met een voorsprong van enkele tientallen meters. In het peloton wisten Louise en Puck de voorsprong van hun ‘kopvrouw’ succesvol te verdedigen; Caroline kwam – na een indrukwekkende solo en met meer dan een halve parcours-lengte voorsprong – als eerste over de finish.

Wattworks Men’s Crit

Om 17:00 uur reden de mannen 35 minuten plus 5 ronden over het 950 meter lange parcours. Zowel de vrouwen- als de mannen-race kenden een ‘vliegende start’ – een ‘neutrale’ start achter de motard, zodat iedereen ingeklikt en dus veilig de koers kon beginnen.

Eddy was de enige (of moedigste?) mannelijke Olympiaan die de strijd met de andere renners in de Wattworks Crit wilde aangaan.

“Het tempo lag moordend hoog; ik lag na 6 ronden al op een niet in te lopen achterstand, waardoor ik werd gepasseerd door de motard die voor de koplopers uit reed. Dat was voor mij helaas het teken dat ik moest stoppen. Uit veiligheidsoverwegingen moesten renners die op een ronde werden gezet, hun strijd staken en afstappen.”

Jammer Eddy, maar dikke kudos voor jou dat je hebt meege(st)reden! Hopelijk zien we volgend jaar meer mannelijke Olympianen aan de start 😉

Ronde van de Orteliusstraat

Na het succes van de vorige editie in 2017 keerde de Ronde van de Orteliusstraat dit jaar weer terug in De Baarsjes. Het publiek en de renners waren enthousiast: eindelijk weer een echte stratenkoers in Amsterdam!

De Orteliusstraat in de Baarsjes stond in de jaren vijftig van de vorige eeuw bekend om een echte wielerwedstrijd: de Ronde van de Orteliusstraat. De bewoners van de straat waren trots op ‘hun ronde’ – die mede werd georganiseerd door ASC Olympia.

“In de jaren ’50 en ’60 had iedere Amsterdamse buurt een eigen koers. De Ronde van de Orteliusstraat, Ronde van de Kinkerstraat, Ronde van de Dapperstraat, Ronde van de Markthallen, Ronde van de Lindengracht, Ronde van de Curaçaostraat”, herinnert Piet van Heusden zich, alsof de koersen gisteren nog werden verreden. “Het waren er bij elkaar wel zo’n dertig of veertig per jaar. Dat kon ook gemakkelijk, want er stond in elke straat niet meer dan één auto.”

Tegenwoordig is koersen in de straten van Amsterdam helaas uitgestorven. Dat komt doordat de straten vol staan met geparkeerde auto’s. Maar in de Orteliusstraat – tijdens de Ronde van de Orteliusstraat – even niet: maar liefst 250 autobezitters parkeerden hun auto de avond voor de Ronde ergens anders. Zonder morren.

Wielrennen in Amsterdam? Natuurlijk bij ASC Olympia!

Wil je ook wielrennen? Of (beter) leren wielrennen? Wil je zelfs meedoen aan wedstrijden? Je bent van harte welkom op een van onze trainingen, maar neem s.v.p. eerst even contact met ons op! Bekijk ook onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter.

Heb je vragen over vrouwenwielrennen in Amsterdam? Of heb je vragen over Fietsbelles? Stel ze dan gerust. Fietsbelles beantwoorden je vragen graag. Bekijk ook de Fietsbelles FacebookInstagram of volg Fietsbelles op Twitter.