Verboden vanaf 1 juli: telefoon tijdens het fietsen

Verboden vanaf 1 juli: telefoon tijdens het fietsen

Vanaf vandaag – 1 juli 2019 – geldt overal in Nederland een nieuwe wet, die het gebruik van je telefoon tijdens het fietsen verbiedt. De nieuwe wet verbiedt niet alleen het gebruik van je telefoon op de fiets; ook het vasthouden van andere elektronische apparaten zoals navigatiesystemen, tablets of muziekspelers is verboden. Overtreedt je deze nieuwe wet, kun je een boete krijgen van €95,00. En de eerste boetes zijn vandaag al uitgedeeld …

Verboden vast te houden

Als sinds 2002 is het vasthouden van een mobiel apparaat verboden voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zoals auto’s, brommers en motoren. Met ingang van vandaag is dat ook het geval voor bestuurders van een fiets, scooter, invalidenvoertuig of tram. Ook al doe je helemaal niets met je telefoon, je kunt al worden beboet als je jouw toestel ongebruikt in je hand houdt. Stop dus je telefoon in je (achter)zak.

Het nieuwe verbod geldt alleen als je fietst. Wanneer je stilstaat voor (bijvoorbeeld) een verkeerslicht, mag je jouw telefoon wél vasthouden.

Bekijk hier een ‘vraag & antwoord’ op de website van de Rijksoverheid.

Doe het niet!

Doe het gewoon niet. Het is heel simpel. Het is gewoon veiliger. Als je een mobiel apparaat vasthoudt, ben je visueel en cognitief afgeleid. Dat is gewoon een feit. Bovendien ben je bijzonder herkenbaar wanneer je in jouw ASC Olympia wieleroutfit rijdt; je bent een rijdende reclamezuil. Laat dus zien dat jij je wél aan de wet houdt. En geef het goede voorbeeld.

Toch foto’s en video’s maken?

Wil je tijdens jouw fietstochten, tóch foto’s en zelfs video’s maken? Denk dan eens aan een GoPro. Of gebruik een bidon om je telefoon (bijvoorbeeld in de berm) tegenaan te zetten. Een heel aardig bijkomend voordeel is, dat je dan heel verfrissende nieuwe foto’s en video’s maakt. Want vanuit een ander perspectief maak je zelfs heel verrassende nieuwe beelden 😉

ASC Olympia - Verboden vanaf 1 juli: telefoon tijdens het fietsen

Meer boetes dan je denkt

Je kunt als fietser voor talloze overtredingen een boete krijgen. En voor meer zaken dan je denkt. Geen licht op je fiets kost je €55 euro en afslaan zonder je arm uit te steken kost je €35 euro. Inhalen vlak voor of op een zebrapad kan je €150 euro kosten en als je geen fietsbel hebt of een die niet werkt, dan ben je €35 lichter. Op deze pagina op de website van het Openbaar Ministerie vind je een overzicht van alle boetes voor fietsers.

ASC Olympia Reglementen

Naast deze nieuwe wet, hebben we bij ASC Olympia specifieke regels die gelden tijdens onze trainingen en wedstrijden. De ASC Olympia reglementen zijn er voor jouw eigen veiligheid en die van andere renners. Het is niet meer dan logisch dat ze nodig zijn om wedstrijden en trainingen veilig en ordelijk te laten verlopen. Daarnaast is het goed om de reglementen van de KNWU eens te lezen. Die vind je op knwu.nl/kenniscentrum/renner/reglementen.