Carolien van Herrikhuyzen opnieuw wereldkampioen

Carolien van Herrikhuyzen opnieuw wereldkampioen

Goud, zilver, brons en PR’s zijn de winst van een week mee(st)rijden in verschillende (sprint)disciplines tijdens de UCI World Masters Track Championships 2019 in Manchester. Carolien van Herrikhuyzen (leeftijdscategorie 40-44) kwam thuis met goud op de sprint, zilver op de scratch en brons op de tijdrit. Ikzelf (leeftijdscategorie 35-39 jaar) heb mijn eerste wedstrijdervaring opgedaan en noteerde PR’s op de tijdrit en de 200 meter met vliegende start. De kers op de taart was de strijd om de bronzen medaille op de teamsprint.

Teamsprint: hoe het begon

Carolien vertegenwoordigt Nederland al jaren als enige vrouw tijdens de UCI World Master Track Championships. Haar droom was, om op dit evenement ooit met een Nederlands team aan de start van de teamsprint te staan. Toen ik mij dit jaar aansloot bij haar trainingen zag Carolien een mogelijkheid tot het vormen van een team. Echter, ik had geen wedstrijdervaring en had ook geen behoefte om die op te doen.

ASC Olympia - Carolien van Herrikhuyzen opnieuw wereldkampioen

Wereldrecord in Moskou

Op zaterdag 1 juni 2019 verpulverde Carolien het wereldrecord in haar leeftijdscategorie op de 200 m vliegend tijdens de Grand Prix van Moskou. De nieuwe snelste tijd is vanaf dan 11.560 s. Ik had de kans om dit van dichtbij mee te maken, door tijdens dit evenement als ‘team manager’ op te treden. Na deze wedstrijd wist ik zeker waarom ik vooral geen wedstrijden zou willen rijden, maar ik begon wél steeds nieuwsgieriger te worden naar de mogelijkheden. Wat zou er mogelijk zijn op de teamsprint, als Carolien en ik onze krachten zouden bundelen?

Dutch Dolan Divas

En zo ontstond team ‘Dutch Dolan Divas’. Afgelopen zomer hebben Carolien en ik flink wat van onze trainingsuren gestopt in de teamsprint, met als doel om naast een snelle rit, ook een superstrakke teamsprint in Manchester te kunnen afleveren. Dit was niet mogelijk geweest zonder de hulp van andere baanwielrenners uit de basistraining. En daar waar veel wielrenners werkten aan hun ‘tan lines’, buffelden wij door in het – op sommige momenten snikhete – Velodrome.

ASC Olympia - Carolien van Herrikhuyzen opnieuw wereldkampioen

UCI World Masters Track Championships 2019

Op zaterdag 12 oktober werd het startsein gegeven voor de UCI World Masters Track Championships 2019 in Manchester. Op maandag (st)reed Carolien mee op de scratch, een zware wedstrijd waarin het nooit stilviel. De wedstrijd eindigde in een sprint waarbij Carolien als tweede over de finish kwam.

Dinsdagavond vervolgde het programma met de 500 m tijdrit voor zowel Carolien als voor mijzelf. Carolien werd met haar tijd derde en ik reed voor het eerst een tijd onder de 39 seconden over 500 m.

Woensdag was de dag waar we al de hele zomer voor aan het trainen waren: de teamsprint. En tot ons geluk kwalificeerden we ons voor de strijd om het brons. Helaas verloren we in de finale de strijd om het brons met 0.073.

Op vrijdag en zaterdag vervolgden we ons programma met het sprinttoernooi. Ikzelf werd uitgeschakeld in de kwartfinale en Carolien streed om goud in de finale. Ze maakte het spannend door de eerste rit te verliezen, maar uiteindelijk kwam zij na drie ritten als winnaar over de streep 😊

ASC Olympia - Carolien van Herrikhuyzen opnieuw wereldkampioen

Een (h)echt team

Wij kijken allebei met een goed gevoel terug op de trainingsuren in de zomer, de aanloop naar het evenement en een bijzondere week in Manchester. Met ons tweeën hebben we hard gewerkt voor de mooie resultaten die we hebben gereden en we zijn een (h)echt team geworden.

“Het was fantastisch om het ‘project’ teamsprint voor nu te mogen afsluiten met de strijd om brons. En wie weet wordt dit ‘project’ volgend jaar wel vervolgd. Voor nu bedanken we alle mensen die ons op en naast de baan hebben gesteund tijdens ons proces. Want zonder al die hulp hadden we niet zoveel van onze doelen kunnen behalen.”

Terugkijken

Tijdens de UCI World Masters Track Championships 2019 is er van het avondprogramma een livestream uitgezonden. In onderstaande video’s kun je een aantal van de races van Carolien en van mij terugkijken.

Maandag 14 oktober – Scratch Carolien (vanaf 1:27:50)

Dinsdag 15 oktober – Tijdrit Carolien (vanaf 5:38:20)

Dinsdag 15 oktober – Tijdrit Tabitha (vanaf 5:44:40)

Woensdag 16 oktober – Teamsprint finale om het brons (vanaf 49:20)

Zaterdag 19 oktober – Sprint (halve) finale Carolien (vanaf 58:00, 2:02:25, 2:49:30, 3:37:00 en 4:22:45)

Baanwielrennen in Amsterdam

Wil je net als Carolien van Herrikhuyzen en Tabitha Dreef ook baanwielrennen in Amsterdam? Of heb je vragen over baanwielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze Facebook, Instagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.