Wielrennen in Amsterdam: een lichtpuntje in Coronatijd

Wielrennen in Amsterdam: een lichtpuntje in Coronatijd

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. Voor het wielrennen in Amsterdam stelden zij een aantal vragen aan Martin Spel, voorzitter van en trainer bij ASC Olympia – de oudste wielervereniging van Nederland.

Wanneer is ASC Olympia opgericht?

ASC Olympia is opgericht in 1898 en is daarmee de oudste wielervereniging van Nederland.

Waar staat ASC Olympia als vereniging voor?

ASC Olympia is een vereniging die probeert voor zoveel mogelijk groepen het wielrennen in Amsterdam mogelijk te maken; van jeugd tot ouderen. Je kunt op veel verschillende manieren de wielersport beoefenen bij ASC Olympia; wegwielrennen, mountainbiken, baanwielrennen en handbiken. We hebben plaats voor wedstrijdrenners, maar ook voor recreatieve renners. We hebben Fietsbelles en Routiers Cycling Club; deze groepen rijden tochten. Wil je fanatiek wielrennen in Amsterdam, dan ga je bij de wedstrijdgroep.

Wat is uw rol bij ASC Olympia?

Ik ben voorzitter en trainer.

ASC Olympia - In het wiel van: Martin Spel - voorzitter ASC Olympia

Moeten jullie veel improviseren door de coronacrisis?

We zijn weer begonnen met trainen vanaf het moment dat het mocht van de regering. We hebben afspraken gemaakt en trainen in verschillende groepen; op dinsdag en donderdag. De meeste ouders blijven niet kijken. Kinderen die nog geen eigen fiets hebben kunnen die bij ons huren, zo heeft iedereen altijd een eigen fiets, deze maken we na de training altijd schoon met desinfecteermiddel. Ook krijg je een helm van de vereniging, in verband met Corona mag je die nu mee naar huis nemen; dat is jou vaste helm. Normaal drinken we nog wat in de kantine na de jeugdtraining, maar dat doen we nu niet.

Hoe gaat het qua sportieve prestaties met de leden van ASC Olympia?

ASC Olympia heeft een aantal heel goede jeugdrenners die veel wedstrijden rijden en geregeld winnen. Bij de senioren zijn we onderdeel van Wielerploeg Groot Amsterdam – samen met ZWC DTS en WV De Amstel. Wielerploeg Groot Amsterdam is één van de beste clubteams van Nederland. We hebben ook twee heel goede toprenners; Nils van ’t Hoenderdaal – wereldkampioen op de baan (teamsprint) en Carolien van Herrikhuyzen – negenvoudig (!) wereldkampioen baanwielrennen bij de Masters. Elk jaar doen we mee aan het Nederlands Clubkampioenschap voor mannen en vrouwen. Dit jaar werden we 14e en 32ste.

We zijn een vereniging met veel historie, aanzien en fantastische resultaten. In al die jaren hebben we op de baan en op de weg:

• 12 Wereldkampioenen
• 1 Olympisch kampioen
• 126 Nederlandse kampioenen
• 5 x Clubkampioen op de weg
• 12 x Clubkampioen op de baan

Welke activiteiten vinden er bij ASC Olympia plaats?

Wegwielrennen, mountainbiken, baanwielrennen en handbiken. Afgelopen jaar hebben we een groot feest gehad voor het 120-jarig bestaan van ASC Olympia.

Organiseren jullie ook wedstrijden en toernooien?

Normaal organiseren we elk jaar Interclub wedstrijden voor alle jeugd, De Oranjeronde van Amsterdam op Koningsdag, een selectiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen, een wedstrijd van de Amsterdamse Cross Competitie en de Amsterdamse Baan Competitie. Bovendien draaien we mee in de Regiokampioenschappen en het regionale 5 Banentoernooi. Helaas hebben door de Corona-crisis, we tot nu toe nog niets kunnen organiseren …

Hoe gaat het met de vrijwilligers bij ASC Olympia?

Dat gaat best aardig, natuurlijk is er altijd vraag naar extra hulp. Gelukkig helpen bij onze wedstrijden altijd voldoende vrijwilligers. Voor de organisatie van de jeugdactiviteiten kunnen we wel weer een paar extra vrijwilligers gebruiken. Maar de trainingen zijn begonnen en daardoor kunnen we nu ook weer ouders gemakkelijker vragen.

Hoe gaat het met de sponsors?

Dat gaat goed; we hebben al een hele tijd, een trouwe groep sponsors.

Wat is jullie doelgroep?

Iedereen die het leuk vindt om te fietsen, fanatiek of recreatief.

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met ASC Olympia hebben meegemaakt?

Afgelopen jaar vierden we het 120-jarig bestaan van onze vereniging. Dat was een groot feest. Een vereniging met zo’n rijke historie als ASC Olympia heeft wel meer hoogtepunten gehad, dus dat is wel moeilijk te bepalen.

Waarom fietsen en geen andere sport?

Fietsen is een heel leuke en gezellige sport. Het is een beetje een teamsport, want je doet het vaak met elkaar en je kunt bij wedstrijden ook wel samenwerken. Maar het is ook een individuele sport, want niemand kan bepalen hoe hard je rijdt. Het is vooral leuk om hard op een racefiets te rijden of te crossen over het gras en door het bos.

Waar staat ASC Olympia over tien jaar?

Dat is moeilijk te zeggen, maar we hopen dan nog iets groter te zijn, maar dan wel met alle mogelijkheden die we nu ook hebben.

Nog iets toe te voegen?

We trainen op dinsdag en donderdag, vanaf 17.30 uur met de jeugd en vanaf 18.30 uur met oudere jeugd en volwassenen. Mensen die zijn geïnteresseerd in wielrennen in Amsterdam, raad ik aan om vooral eens te kijken op ascolympia.nl. En natuurlijk zijn we ook actief op Facebook, Instagram en Twitter; dus volg ons óók daar 🙂

 

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam bedankt Martin Spel voor zijn tijd en wenst iedereen bij ASC Olympia een gezonde en mooie toekomst toe!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Vrije Tijd Amsterdam.