Flandrien Finn

Flandrien Finn

Genietend van zijn vakantie in Bella Italia kreeg Finn Uffink begin augustus een telefoontje van Olympia-trainer Lucas Eenkhoorn. Of hij zin had om met vier nieuwelingen van WV De Amstel – Julian Vergouw, Viego Tijssen, Thomas Landmam en Tobias Kool – mee te doen aan de West-Vlaanderen Cycling Tour, een vierdaagse etappekoers in het Mekka van het Wielrennen: Vlaanderen.

Het was even stil aan de andere kant van de telefoon, maar dat was vooral omdat Finn het bijna niet kon geloven. Natuurlijk wilde hij dat! En maar wat graag ook!

Omloop rond Bellegem

Finn had tot dan toe nog nooit in het buitenland gekoerst en ook het klassieke werk was nieuw voor hem. Toch ging hij, goed gecoacht door Lucas, ongedwongen en enthousiast het avontuur aan. De eerste etappe stond op 19 augustus op de agenda: een omloop rond Bellegem van 67 km. Voor het team liep het gelijk op rolletjes. Julian Vergouw won de sprint van een klein kopgroepje, waar ook Viego Tijssen deel van uitmaakte.

Daarachter probeerde de onervaren Finn er het beste van te maken. Hoewel hij dit jaar al mooie prestaties heeft neergezet, was dit toch wel effe wat anders. “Ik schrok wel een beetje van de snelheid”, aldus Finn. Ook het positioneren in zo’n groot peloton was een uitdaging. “Toch wist ik op een gegeven moment nog heel kort even vooraan te geraken en zelfs een stukje op kop te rijden.”

Uiteindelijk  was de pijp leeg en verloor de jonge Olympiaan het contact met de hoofdmacht. Moegestreden kwam hij op een 113e plaats over de streep.

Omloop rond Stasegem

Omdat de ploegentijdrit de tweede dag niet doorging wegens een vergunningenkwestie, stond zaterdags pas de tweede beproeving op de agenda: een omloop rond Stasegem van 68 km. Het ging al een stuk beter. “Ik kon me lang goed voorin handhaven, maar op een gegeven moment was de pijp leeg en moest ik eraf. Achteraf gaf ik misschien toch wat te snel op.” Een 110e plaats was nu het verdict.

Omloop rond Rekkem

Ondertussen had Julian nog steeds de leiderstrui, dus voor de laatste etappe in Rekkem op een glooiend parcours stond er nog veel op het spel voor de ploeg. Het liep allemaal goed af. Julian wist de trui te behouden en won ook het combinatieklassement. Daarnaast bemachtigde De Amstel de eerste plek in het ploegenklassement. Bekijk hier alle uitslagen van de West-Vlaanderen Cycling Tour.

Maar ook Finn weerde zich goed. Door de ervaring opgedaan in de eerste etappes, wist hij zich nu prima te handhaven in het peloton. Af en toe kreeg hij daarbij hulp van zijn Amstel-vrienden. “Dan kwam Viego langsrijden en zei hij “kom mee in m’n wiel” en dan reden we zo samen naar voren.” (#samensneller – red.) Finn sleepte deze laatste etappe een prima 51e plek uit de strijd.

ASC Olympia - Flandrien Finn

Voor herhaling vatbaar

Onze Olympiaan kijkt terug op een paar geweldige dagen, niet in de laatste plaats door de enthousiaste begeleiding . “Lucas is echt een top-ploegleider”, vindt Finn. “Door hem heb ik mezelf beter leren kennen en kan nu ook veel beter mijn doelen bepalen.” Daarnaast – misschien wel het belangrijkst – was het natuurlijk ook enorm gezellig met de ‘gappies’ uit Amstelveen.

Voor herhaling vatbaar? “Als de kans komt ga ik er zeker voor!”