Baanwielrennen in Amsterdam … waar kun je dat nu beter doen dan bij de oudste wielervereniging van Nederland?

Baanwielrennen in Amsterdam

Baanwielrennen is een bijzonder spannende en spectaculaire discipline in de wielersport. Snel, tactisch en enorm spannend. Baanwielrenners rijden op een speciaal hiervoor gebouwde ovale wielerbaan. De wielerbaan is daarom ook een perfecte leerschool voor (jonge) wielrenners. Je leert er namelijk erg goed van sturen, krijg een goed gevoel met je fiets en je krijgt koersinzicht. Baanwielrennen is een ideale sport om vroeg mee te beginnen!

ASC Olympia - Vrouwenwielrennen in het Velodrome

Baanwielrennen is een sport voor jong en oud(er). Bij ASC Olympia zijn kinderen vanaf 8 jaar van harte welkom om kennis te maken met baanwielrennen. Onze KNWU gediplomeerde trainers leren kinderen veilig te rijden op de wielerbaan, waarbij de ‘fun-factor’ voorop staat. Maar ook oudere baanrenners kunnen blijvend worden begeleid tijdens onze baantrainingen.

Wereldkampioenen

Nederland staat aan de wereldtop in het baanwielrennen. De rijke historie kent veel Nederlandse kampioenen. Ook Olympianen: Piet van Heusden werd in 1952 wereldkampioen baanwielrennen, Carolien van Herrikhuyzen is meervoudig wereldkampioen baanwielrennen bij de Masters en Olympiaan Nils van ’t Hoenderdaal is wereldkampioen in de Teamsprint

Allemaal Olympianen die hebben bijgedragen aan de prachtige geschiedenis van het baanwielrennen en aan de mooie toekomst die deze prachtige sport heeft.

Wielerbaan Velodrome Amsterdam

Het mooie en unieke van baanwielrennen is, dat het (binnen op de baan) nooit regent. Je hebt nooit verkeerslichten tegen en bovendien zijn er nooit wegwerkzaamheden die jouw rit verstoren. Doordat je ook nog eens geen tegenwind hebt, bereik je een hoge snelheid op de baan. Op de wielerbaan in het Velodrome Amsterdam kun je een veel hogere snelheid halen dan wanneer je op de weg fietst.

ASC Olympia: Uitslagen Amsterdamse Baan Competitie 2017

Een gewone racefiets is niet geschikt om te rijden op een wielerbaan. Een baanfiets heeft een heel andere geometrie dan een gewone racefiets. Bovendien heeft een baanfiets geen remmen en versnellingen. Daarom is het ook niet mogelijk om de benen stil te houden; er zit – om veiligheidsredenen – geen vrijloop op een baanfiets. Je kunt dus niet even je benen stilhouden; je moet altijd doortrappen.

Om te voorkomen dat je op de baan met hoge snelheid uit de bocht vliegt, zijn de bochten van de baan in het Velodrome erg stijl: zo’n 47 graden.

Training

Onze baantrainingen worden gegeven in het Velodrome op Sportpark Sloten (naast ons clubhuis). Vanwege de bijdrage aan de baanhuur van het Velodrome kosten de baantrainingen €7.00 per keer.

ASC Olympia - Jeugdwielrennen in Amsterdam

Heb je geen eigen baanfiets? Geen probleem! Zowel ASC Olympia als het Velodrome beschikken over verschillende baanfietsen. De fietsen van ASC Olympia zijn te huur voor €25.00 voor het gehele baanseizoen, tijdens de trainingen op zaterdag. De fietsen van het Velodrome zijn te huur per training en dienen met de organisatie van het Velodrome te worden afgerekend.

Trainingstijden

Bij ASC Olympia loopt het baanseizoen van de eerste week van november tot de laatste week van januari.

Meer informatie

Heb je vragen over baanwielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze Facebook, Instagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.