Mountainbiken & Cyclocross in Amsterdam

Mountainbiken in Amsterdam. Of cyclocrossen in Amsterdam … waar kun je dat nu beter doen dan bij de oudste wielervereniging van Nederland?

Mountainbiken in Amsterdam

Bij ASC Olympia rijden we niet alleen op de weg of op de baan. We hebben een groot aantal leden die naast wielrennen of baanwielrennen heel regelmatig mountainbiken in Amsterdam. Of (cyclo)crossen. Daarvoor hebben we ons eigen mountainbike/cyclocross parcours aangelegd op Sportpark Sloten.

Als je aan mountainbiken denkt, denk je vaak aan de in modder gedrenkte fietser, die in duizelingwekkende vaart over bijna onmogelijke obstakels vliegt of een groepje bikers die zo snel mogelijk een steile heuvel afvliegen. Hoewel mountainbiken erg uitdagend en niet zonder risico is, is het niet per se de ‘extreme sport’ die veel mensen denken dat het is. Mountainbiken is een echte familiesport. Voor een steeds groter wordende groep mountainbikers is deze tak van de wielersport een heel goede manier om actief op de fiets te zitten.

 

ASC Olympia - Mountainbiken: fietsbeheersing, uithoudingsvermogen en lef

Mountainbiken lijkt in schril contrast met het vlakke Nederland, want bergen moeten we in Nederland ontberen. Je hebt ook helemaal geen bergen nodig om je te kunnen uitleven op een mountainbike. Ons uitdagende mountainbike parcours heeft alle uitdagingen van een moderne ’trail’: steile heuvels, smalle afdalingen en uitdagende hindernissen die het uiterste van je fietsbeheersing, uithoudingsvermogen en lef vragen. Ben jij sterk genoeg, fit en heb je lef? Kom dan mountainbiken bij ASC Olympia!

Cyclocross in Amsterdam

Modder, zand, sneeuw … in combinatie met kracht, conditie en techniek. Dát is cyclocross.

Cyclocross – of veldrijden – vertoont een aantal overeenkomsten met mountainbiken. Zo rijd je een wedstrijd van ongeveer één uur op een (grotendeels) onverhard parcours, dat bestaat uit bossen, velden, sloten en zandwegen. Je moet het parcours natuurlijk zo snel mogelijk afleggen op je fiets. Doordat het parcours uit allemaal verschillende kunstmatige hindernissen bestaat (balken, boomstronken, bruggen en zelfs trappen), is het soms nodig om met je fiets aan de hand te lopen of op je schouders te nemen.

 

ASC Olympia - Clubkampioenschap Cross 2019

In een cyclocross wedstrijd wordt meestal een bepaalde tijd plus één ronde verreden. Het mountainbiken duurt meestal langer, soms wel tot twee uur.

Veldrijden vergt een heel andere inspanning van je. Veldrijden is heel erg explosief. Bovendien is er tijdens een wedstrijd geen tijd om te herstellen, om iets te eten of zelfs te drinken; je rijdt continue op kracht en conditie en je zit continue rond je maximale hartslag. Waar je bij het mountainbiken meer op souplesse rijdt, rijd je in het veldrijden meer op explosiviteit. Daarom is in het veldrijden tactisch inzicht erg belangrijker.

Cyclocross is vooral populair in Vlaanderen en sommige delen van Nederland. En natuurlijk in Amsterdam en omgeving. Elk jaar organiseren de verschillende wielerverenigingen in en om Amsterdam de Amsterdamse Cross Competitie (ACC).

Training

Onze trainingen vinden plaats op ons eigen parcours op Sportpark Sloten, in Landschapspark De Oeverlanden en in het Amsterdamse Bos. ASC Olympia heeft de beschikking over verschillende mountainbikes voor jeugdleden. Deze fietsen zijn voor eerstejaars leden te huur à € 75,00 voor het gehele seizoen. Als je daarna door wilt trainen bij ASC Olympia, verwachten we dat je een eigen fiets aanschaft, zodat de huurfietsen weer door kunnen naar nieuwe leden.

Trainingstijden

Bij ASC Olympia zijn er het gehele jaar door meer dan genoeg mogelijkheden voor mountainbike enthousiastelingen!

Oktober t/m Maart: zaterdag

10:00 uur – 11:30 uur: voor alle leden

April t/m September: donderdag

18:30 uur – 20:00 uur: voor alle leden

Meer informatie

Ben je enthousiast geworden en wil je een keer een proefles op de mountainbike volgen? Kom dan een keer met ons meerijden. Als je zelf geen mountainbike hebt, dan kun je bij ons – volledig gratis en zonder verplichtingen – een proefles volgen op een mountainbike van ASC Olympia. Je kunt met ons meerijden op donderdag van 17:30 tot 18:30 uur. Als je daarna lid wordt, kun je een mountainbike van ASC Olympia huren en zo vaak met ons meerijden als je wil.

Heb je vragen over mountainbiken of veldrijden bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook onze Facebook of Instagram. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.