Wieler Ploeg Groot Amsterdam

WPGA – Wieler Ploeg Groot Amsterdam – is onze de Elite & Belofte ploeg. We zijn er enorm trots op dat we op het hoogste amateurniveau één van de beste clubteams van Nederland hebben en een breed nationaal en internationaal programma rijden. Naast deze Elite- & Belofteploeg, heeft WPGA ook een Juniorenploeg. WPGA is een samenwerking van drie verenigingen uit de regio groot Amsterdam; ASC Olympia uit Amsterdam, WTC De Amstel uit Amstelveen en ZWC DTS uit Zaandam. Samen vertegenwoordigen zij ruim 900 wielrenners.

Missie

Wieler Ploeg Groot Amsterdam heeft passie voor het wielrennen en gelooft in bundelen van wielerkracht. Zij willen komen tot het volgende:

  • De beste wielerploeg voor Elite en Beloften
  • Een maatschappelijk betrokken team
  • Een vaste waarde in de regio
  • Een voorbeeld voor de wielersport

ASC Olympia - Wielerploeg Groot Amsterdam

Visie

Het primaire doel van de samenwerking tussen ASC Olympia (1898), ZWC DTS (1921) en WTC De Amstel (1956) is het bundelen van wielerkrachten. Daarom is een volwaardige en kwalitatieve ploeg op Elite / Belofte niveau geformeerd. WPGA biedt je een aansprekend en kwalitatief hoogwaardig programma. Je hoeft dus niet over te stappen naar een andere vereniging of team en je kunt jezelf verder kunt ontwikkelen in een voor jou bekende en vertrouwde omgeving.

Naast het behoud van goede renners in de regio, is het opleiden van talent een belangrijk uitgangspunt van WPGA. In eerste instantie natuurlijk voor WPGA zelf, maar ook voor doorstroom naar professionele wielerteams. Bij WPGA krijg je heel specifieke begeleiding en een individueel programma. Hierdoor kun je op een verantwoorde manier jouw volgende stappen nemen.

De Wielerploeg Groot Amsterdam hoort bij de beste verenigingsploegen van Nederland. Waar een WPGA ploeg koerst, wordt er gereden voor de winst: “een aanvallende wedstrijd-instelling vanuit een Amsterdamse branie”.

Strategie

Wieler Ploeg Groot Amsterdam is een grote wielerploeg; ze bestaan uit een Top- en een Talentengroep. De Topgroep heeft een grote inzetbaarheid voor wedstrijden; zij hebben het niveau dat nodig is om klassiekers en meerdaagse wedstrijden goed te kunnen rijden. De Talentengroep – ook wel ‘kweekvijver’ genoemd – kent twee soorten renners: de grootste groep zijn Beloften die zijn doorgestroomd vanuit de Junioren. Voor deze renners is het belangrijk, dat zij de tijd krijgen om te groeien naar hun gewenste niveau. Het doel van de Talentengroep is om door te stromen naar de Topgroep. Naast deze groep Beloften zijn er ook wat oudere renners die al op hoog niveau hebben gekoerst, maar het wat ‘rustiger aan’ willen doen.

Professionaliteit is het uitgangspunt van WPGA: het programma, de organisatie, begeleiders, renners en zeker ook het materiaal dienen dit niet alleen uit te stralen maar vooral ook te zijn.

ASC Olympia: Wieler Ploeg Groot Amsterdam

Programma

Het programma van de Wieler Ploeg Groot Amsterdam bestaat uit een groot aantal Nationale- en Internationale wedstrijden. Nationaal (st)rijdt WPGA mee in de KNWU Clubcompetitie en de Topcompetitie. Daarnaast rijden ze een aantal UCI 1.2 en Nationale Vrije Klassiekers. Ook op internationaal niveau rijden WPGA renners een uitgebreid programma door heel Europa .

Wieler Ploeg Groot Amsterdam: een unieke samenwerking

De Wieler Ploeg Groot Amsterdam wordt gedragen vanuit de verenigingen. Dat geeft structuur voor de lange termijn. Alle verenigingen hebben een rijke wielerhistorie en hebben vele kampioenen voortgebracht. Bovendien kent WPGA een grote regionale betrokkenheid. Wielerploeg Groot Amsterdam is een aparte stichting met een bestuur dat wordt gevormd door mensen uit de drie verenigingen. Het WPGA bestuur is autonoom, maar legt verantwoording af aan de verschillende verenigingsbesturen en zoekt voortdurend naar (ver)binding met de achterban. Tenslotte heeft WPGA een eigen begroting, waaraan de verenigingen ook een bijdrage leveren en met een zelfstandige relatie naar haar sponsoren.

In een directe samenwerking met de verenigingen wordt er gewerkt aan de doorstroom van hun Junioren, door hen in een vroeg stadium kennis te laten maken met koersen op hoog niveau. Sinds 2016 kent de Wieler Ploeg Groot Amsterdam een eigen Junioren ploeg met een programma dat aansluit bij de gehele WPGA ploeg.

Groei

Wielerploeg Groot Amsterdam ontwikkelt zich  iedere dag. Hierbij worden 3 belangrijke stappen onderscheiden:

  1. Positionering
  2. Professionalisering
  3. Profilering

De eerste stap gaat over het doel: “Wat willen we? Wat kunnen we? Hoe gaan we daar komen en wat maakt ons bijzonder?” Daarnaast moet het team ‘kloppen’ door te zeggen wat je doet en te doen wat je zegt. In de laatste stap in dit proces draagt WPGA uit wat ze zeggen en doen.

Het geheel is een bewegend proces, waarbij continu wordt gekeken naar de doelmatigheid ten opzichte van de uitgangspunten. Op die manier wordt de organisatie sterker en de resultaten beter.