Wieler Ploeg Groot Amsterdam is een samenwerking van 3 verenigingen uit de regio groot Amsterdam; ASC Olympia uit Amsterdam, WTC De Amstel uit Amstelveen en ZWC DTS uit Zaandam. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 900 wielrenners.

Missie

Vanuit een passie voor het wielrennen en het bundelen van de wielerkrachten, wil de Wieler Ploeg Groot Amsterdam komen tot het volgende:

  • De beste wielerploeg voor Elite en Beloften
  • Een maatschappelijk betrokken team
  • Een vaste waarde in de regio
  • Een voorbeeld voor de wielersport

ASC Olympia: Wieler Ploeg Groot Amsterdam

Visie

Het primaire doel van de samenwerking tussen ASC Olympia (1898), ZWC DTS (1921) en WTC De Amstel (1956) is het bundelen van wielerkrachten en op die manier een volwaardige en kwalitatieve ploeg op Elite / Belofte niveau te formeren. Als renner van de drie verenigingen waaruit de Wieler Ploeg Groot Amsterdam, krijg je een aansprekend programma aangeboden, waardoor je niet hoeft over te stappen naar een andere vereniging of team en je jezelf verder kunt ontwikkelen in een voor jou bekende en vertrouwde omgeving.

Lees ook:
WPGA strijdt mee in Olympia's Tour 2017

Naast het behoud van renners in de regio, is een ander belangrijk uitgangspunt van de wielerploeg, het opleiden van talent. In eerste instantie natuurlijk voor de Wieler Ploeg Groot Amsterdam zelf, maar eventueel ook voor doorstroom naar professionele (Nederlandse) wielerteams. Als je overstapt naar de beloften, krijg je heel specifieke begeleiding en een individueel aangepast programma waardoor je op een verantwoorde manier de volgende stappen kunt nemen.

De Wielerploeg Groot Amsterdam wil bij de beste verenigingsploegen van Nederland behoren. WPGA is ervan overtuigd dat dit met de huidige opzet mogelijk is. Waar een WPGA ploeg koerst, wordt er gereden voor de winst: “een aanvallende wedstrijd-instelling vanuit een Amsterdamse branie”.

Strategie

De rennersgroep van Wieler Ploeg Groot Amsterdam is omvangrijk; we onderscheiden een Top- en een Talentengroep. Van de Topgroep wordt een bepaald niveau verwacht dat nodig is om klassiekers en meerdaagse wedstrijden goed te kunnen rijden. Deze groep heeft een grote inzetbaarheid voor de wedstrijden. De Talentengroep – ook wel kweekvijver genoemd – groep kent twee soorten renners; de grootste groep zijn de Beloften die overkomen vanuit de Junioren en waarvoor het belangrijk is dat zij de tijd krijgen om te groeien naar het gewenste niveau. Het doel van deze groep is doorstromen naar de Topgroep. Naast deze groep beloften zijn er ook wat oudere renners die al op hoog niveau hebben gekoerst, maar het wat ‘rustiger aan’ willen doen.

Professioneel is het uitgangspunt: programma, organisatie, begeleiding en het materiaal dienen dit niet alleen uit te stralen maar vooral ook te zijn.

ASC Olympia: Wieler Ploeg Groot Amsterdam

Programma

Het programma van de Wieler Ploeg Groot Amsterdam bestaat uit een groot aantal Nationale- en Internationale wedstrijden. Nationaal wordt de KNWU Clubcompetitie en de Topcompetitie gereden, aangevuld met een aantal UCI 1.2 en Nationale Vrije Klassiekers. Internationaal wordt er een uitgebreid programma door geheel Europa gereden.

Lees ook:
WPGA is klaar voor de Topcompetitie 2017

Wieler Ploeg Groot Amsterdam: een unieke samenwerking

De Wieler Ploeg Groot Amsterdam wordt gedragen vanuit de verenigingen. Dat geeft structuur voor de lange termijn. Alle verenigingen hebben een rijke wielerhistorie en hebben vele kampioenen voortgebracht. De regionale betrokkenheid is groot. Wielerploeg Groot Amsterdam is een aparte stichting met een bestuur dat wordt gevormd door mensen uit de drie verenigingen. Het WPGA bestuur is autonoom, maar legt verantwoording af aan de verschillende verenigingsbesturen en zoekt voortdurend naar (ver)binding met de achterban. WPGA heeft een eigen begroting, waaraan de verenigingen ook een bijdrage leveren en met een zelfstandige relatie naar haar sponsoren.

In een directe samenwerking met de verenigingen wordt er gewerkt aan de doorstroom van hun Junioren, door hen in een vroeg stadium kennis te laten maken met koersen op hoog niveau. Sinds 2016 kent de Wieler Ploeg Groot Amsterdam een eigen Junioren ploeg met een programma dat aansluit bij de gehele WPGA ploeg.

Groei

Wielerploeg Groot Amsterdam ontwikkelt zich  iedere dag. Hierbij worden 3 belangrijke stappen onderscheiden:

  1. Positionering
  2. Professionalisering
  3. Profilering

De eerste stap gaat over het doel: “Wat willen we? Wat kunnen we? Hoe gaan we daar komen en wat maakt ons bijzonder?” Daarnaast moet het team ‘kloppen’ door te zeggen wat je doet en te doen wat je zegt. In de laatste stap in dit proces draagt WPGA uit wat ze zeggen en doen.

Het geheel is een bewegend proces, waarbij continu wordt gekeken naar de doelmatigheid ten opzichte van de uitgangspunten. Op die manier wordt de organisatie sterker en de resultaten beter.

Lees ook:
Lid worden van ASC Olympia