ASC Olympia – Nederlands Kampioenschap Derny 2023

ASC Olympia – Nederlands Kampioenschap Derny 2023

CO2 deed even niet mee.

Knetterend NK Derny in het Velodrome

Alles was er klaar voor op zaterdagmorgen 2 december. Ondanks de frisse temperaturen waren de luiken van het Velodrome opengezet en hadden de basketballers op het middenterrein (die we er overigens goed bij kunnen hebben) tijdelijk het veld geruimd. ASC Olympia en de vrijwilligers van het Velodrome organiseerden deze middag namelijk het NK Derny.

Na het middaguur begon het spektakel met twee series bij de junior/belofte/vrouwen en de belofte/elite/mannen. Derny-rijden blijft geweldig om te zien, zeker op de beste korte 200 meter-baan van Sloten. De knetterende brommers, de hoge snelheden, het zij aan zij door de korte bochten knallen op het scherpst van de snede: het is genieten blazen, andere woorden heeft uw verslaggever er niet voor. Alle categorieën jaagden over het hout met af en toe een renner die zijn eigen kunnen wat overschatte of net iets te ver achter de ‘brommert’ reed om het tempo te kunnen bijbenen. Op een klein incidentje  na (vallende renner die ongelukkig tegen een spatbord kwam) verliep alles op rolletjes in de series.

De finales waren een genot om te aanschouwen. Bij de junioren zette Collin Westbroek vanuit de start vol het gas open, terwijl een of twee renners direct met een mankement kampten. De toeschouwers kwamen ogen tekort. Een razende Westbroek, gevolgd door (mede-) favorieten Levi Oord, Stan Smit en anderen, maar tegelijkertijd ook ronddolende Derny-rijders op zoek naar hun ‘man’. En andersom. Overal reed wel ‘wat’. Na een ronde of vijftig daalde het stof. Westbroek werd bijgehaald en achtergelaten door Oord en Smit en er ontspon zich een mooi gevecht tussen de twee laatstgenoemden. Uiteindelijk moest Oord het hoofd buigen en reed Smit afgetekend naar de overwinning, voor Levi Oord en Collin Westbroek.

 

Ook bij de dames en de elite was het smullen geblazen. Bij de dames ging na een mooie strijd Juliet Eickhof met de driekleur naar huis. Maaike Brandwagt en Marjolein van ‘t Geloof mochten mee op het podium als 2e en 3e. Bij de heren nam oudgediende Reinier Honig plaats op het hoogste schotje. Hij werd geflankeerd door Alex Konijn (2e) en Sten Verzijl (3e).

               

Na het Wilhelmus konden de vrijwilligers terugkijken op een mooie sportmiddag met aantrekkelijke wedstrijden. ‘Volgend jaar weer!’, zo luidde algemeen de conclusie. Hopelijk staat er dan ook weer eens een Olympiaan aan de start.

Voor meer mooie foto’s van dit evenement zie ook www.deegee-foto.nl, Duane nogmaals onze dank!!!