Verslag: Clubkampioenschappen Cross

Verslag: Clubkampioenschappen Cross

Zondag 23 december werden de Clubkampioenschappen Cross van Amsterdam verreden. Elk jaar weer de mooiste cross in Amsterdam en omstreken, op het uitdagende cross-parcours van Wielervereniging Amsterdam. Net als in voorgaande jaren, organiseerden ASC OlympiaWTC De AmstelFC De TrappistHSV De Kampioen en Wielervereniging Amsterdam ook dit jaar weer het gezamenlijk Clubkampioenschappen Cross. Hoewel we allemaal tegelijk starten, hield elke vereniging een eigen kampioenschap.

Vallen en weer opstaan was meer dan ooit hét motto tijdens de Clubkampioenschappen Cross van Amsterdam. Hevige regenval van vrijdag had het parcours op sommige stukken spekglad gemaakt en in het bosje achter het clubhuis van WVA dook opeens een extra hindernis op die alleen lopend genomen kon worden. Een verrassing van de parcoursbouwers van WVA, die op zaterdag nog een lading zand hadden laten storten. Gelukkig lagen de meeste heuveltjes er goed genoeg bij om fietsend op te komen.

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschappen Cross

Verschil maken & materiaal beproeven

Op de pittige omloop werd volop strijd geleverd door alle deelnemende verenigingen, met eerst een wedstrijd voor de jeugd (1 tot 3 ronden) en daarna de overige categorieën die drie kwartier plus één ronde moesten afleggen. Dat bleek meer dan genoeg om grote verschillen te kunnen maken en helaas ook om er je materiaal flink te beproeven. Harold Brandwijk stond – na een flitsende start – halverwege de eerste ronde al aan de kant met een kettingbreuk. Hij probeerde er nog op een geleende mountainbike het beste van te maken terwijl zijn eigen fiets gerepareerd werd.

Jeugdcategorieën

Dan had Pascal meer geluk: hij kon nog rennend richting finish met aan de hand zijn fiets waar de ketting van was afgelopen. Ook dat is veldrijden. Niet opgeven, vallen en weer doorgaan. Het maakte zijn overwinning als clubkampioen bij de jongens in categorie 1-4 nog een tikkeltje mooier.

Achter Pascal woedde een felle strijd om de overige podiumplekken, waarbij Jonathan de sprint om de tweede plek won van Timo. Semme en Romy werden niet geheel onverwacht clubkampioenen bij de meisjes in respectievelijk categorieën 1-4 en 5-7. Bij de jongens in de categorie 5-7 bleek Ties een klasse apart. Hij was al twee uur voor aanvang in de miezerende regen begonnen met een uitgebreide verkenning en dat betaalde zich uit: hij finishte met een ruime voorsprong op achtereenvolgens Davey, Jesper, Valentijn en Thomas. Zo zie je maar dat veldrijden meer is dan kracht, conditie en techniek.

Vrouwen & mannen

Dat bleek ook bij de tweede wedstrijd, waarin de dames en heren hun race reden. Wie z’n techniek op dit gladde parcours beheerst, de goede lijnen door de modder weet te liggen en z’n materiaal op orde heeft is al een eind op de goede weg. Dit gold zeker voor Veerle en Leanne, die razendsnelle rondes aflegden. Tot op het eind bleef spannend wie van de twee als eerste de finish zou bereiken. Leanne wist Veerle in de laatste ronde nog in te halen en werd daarmee kampioen bij de dames, waar Evelien tweede werd. Veerle greep die titel bij de nieuwelingen.

Martijn reed zijn eerste wedstrijd in het shirt van Olympia en eindigde bij de heren als eerste, voor Jaimy en Harold Brandwijk, die – nadat hij weer op zijn opgelapte eigen fiets kon doorrijden – nog met een tweede kettingbreuk te maken kreeg. Pech wist hem gisteren feilloos te vinden.

Revanche?

Toch bleek Noery de grootste pechvogel. Hij kwam er vlak voor de start achter dat hij zijn schoenen was vergeten en kon daardoor niet deelnemen. Het overkomt de besten – de Spanjaard Oscar Freire vergat ze regelmatig en werd toch drie keer wereldkampioen – en gelukkig is er volgende week alweer een nieuwe kans op revanche.

Op naar de Oliebollencross bij Wielervereniging Amsterdam op 30 december!

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschappen Cross

Uitslagen Clubkampioenschappen Cross

Meisjes categorie 1-4

 1. Semme

Jongens categorie 1-4

 1. Pascal
 2. Jonathan
 3. Timo

Meisjes categorie 5-7

 1. Romy

Jongens categorie 5-7

 1. Ties
 2. Davey
 3. Jesper
 4. Valentijn
 5. Thomas

Nieuwelingen meisjes

 1. Veerle

Dames

 1. Leanne
 2. Evelien

Heren

 1. Martijn
 2. Jaimy
 3. Harold Brandwijk

Bekijk hieronder de foto’s die ‘huisfotograaf’ Peter van Roode maakte 👇🏻

Ook Kristel Nijssen was natuurlijk weer van de partij. Haar foto’s vind je hieronder 👇🏻

ACC fotograaf Rinus Cerfontain maakte tijdens deze Clubkampioenschappen Cross foto’s. Check ze hieronder 👇🏻

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschappen Cross

Cyclocross in Amsterdam

Zou je ook wel eens willen crossen of mountainbiken? Of heb je vragen over cyclocross of mountainbiken bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.