Verslag: Nederlands Kampioenschap 50 KM 2018

Verslag: Nederlands Kampioenschap 50 KM 2018

Zaterdagavond 22 december werd in het Velodrome Amsterdam het Nederlands Kampioenschap 50 KM in de categorie Elite/beloften/junioren verreden. Ryan Schilt werd verrassend Nederlands Kampioen; hij kwam na 250 ronden als eerste over de streep. Ryan mag het komende wielerseizoen de felbegeerde rood-wit-blauwe kampioenstrui dragen, die hij overneemt van Mel van der Veekens.

De tweede plaats in het Nederlands Kampioenschap 50 kilometer werd veroverd door Casper van Uden, terwijl Raymond Kreder derde werd. Olympiaan Yentl Ruijmgaard (die (ook) bij WPGA rijdt) reed gisteravond naar een negende plaats.

Check hier de uitslagen van het NK 50 KM + Omlijsting Masters.

Nederlands Kampioenschap 50 KM

Om tot een finale van 20 renners te komen, werden de series over 15 kilometer in hoog tempo afgelegd. Als sluitstuk werd een spetterende finale over 50 km verreden. Cees Bol deed verschillende pogingen om weg te sprinten, maar die werden iedere keer in de kiem gesmoord. Het tempo bleef hoog en hoewel voor de 50 kilometer 1 uur en 15 minuten gepland stond, werd de strijd om de Nederlandse titel in amper een uur beslist.

Ryan Schilt was sterk; hij wist al vroeg in de titelstrijd een ronde voorsprong te nemen. Ondanks aanvallen van een bijzonder sterk rijdende Cees Bol, Enzo Leijnse en Casper van Uden, gaf Ryan zijn voorsprong niet meer uit handen.

“Ryan reed aan het begin van de koers al alleen rond.” aldus Olympiaan Yentl Ruijmgaard. “Halverwege de wedstrijd waagden Cees en een paar anderen wel een paar keer een aanval, maar ik zat op dat moment niet in de juiste positie. Helaas.”

Ryan Schilt Nederlands Kampioen 50 KM

Net als sommige bezoekers op de tribune – en zelfs deelnemers! – zullen Nederlandse volgers van de baansport zich afvragen wie is Ryan Schilt. De nieuwbakken Nederlands Kampioen -met Nederlandse vader en Australische moeder – heeft zowel een Nederlands als Australisch paspoort.

Ryan trok al de aandacht van de (baan)wielerwereld, tijdens de Asia Track Cup, die van 21 t/m 23 september in New Delhi werden verreden. Tijdens de Asia Track Cup veroverde hij een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles (700 UCI punten). Op 15 december reed Ryan samen met de 18-jarige Jensen Plowright het Australisch Madison Kampioenschap. Afgelopen donderdag werd hij nog tweede in de UCI Class-1 Scratch wedstrijd in Grenchen, waarbij hij ook al 180 UCI punten scoorde.

Casper van Uden wist de tweede podiumplaats naast Ryan te pakken. Raymond Kreder maakte zijn hattrick: derde in 2016, derde in 2017 en ook dit jaar behaalde hij de derde positie.

Hartelijk gefeliciteerd met je overwinning, Ryan! Dikke kudos 👊🏻😃

ASC Olympia - Verslag: NK 50 KM 2018
Ryan Schilt – Nederlands Kampioen 50 KM – op het podium met Casper van Uden (2) en Raymond Kreder (3). Foto: Duane van der Geld.

Omnium Masters 35+ & 45+

Tussen de series werd het omnium programma verreden door Masters 35+ en 45+. In eerste instantie zouden de Masters een eigen programma rijden, maar doordat er zoveel inschrijvingen waren, werd besloten om de categorieën samen te voegen in een eigen klassement. Hierdoor was wel het onderlinge verschil in de wedstrijd ,wel wat groot. Na de vier omnium onderdelen wisten Maxim Harteloh (35+) en Maarten Vosmer (45+) de winst te pakken.

Ook aan Maxim en Maarten: hartelijk gefeliciteerd met jullie overwinningen! Dikke kudos 👊🏻😃

Baanwielrennen in Amsterdam

Wil je ook baanwielrennen? Of heb je vragen over baanwielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.