Sport van de bovenste plank

Sport van de bovenste plank

De zaterdag en zondag stonden weer bol van de activiteiten op fietsvlak. We doen weer een rondje ‘langs de velden’.

NK Duur Jeugd

Als afsluiter voor het wedstrijdseizoen voor de jeugd op de baan stond zaterdag nog een heel interessant toetje op het programma; het NK Duur voor de jeugd. De organisatie lag (wederom) in handen van ASC Olympia is samenwerking met de vrienden van het Velodrome. Zonder anderen tekort te doen toch even wat namen van de kartrekkers: Milko Siemons, Klaas de Vink, Lex van Deijl, Wim van der Linden, Piet van Heusden, Bruno Walrave, Bert Driessen, Barend Cerneus, Ed Jongejans en Martin Schil. Dankzij hen en diverse andere vrijwilligers konden een vijftigtal jongens en meiden zich weer een middaglang lekker uitleven en sportend hun grenzen verleggen. Namens hen allen daarom nog een dikke kudo voor de organisatie!

Dan het omnium zelf. Vier wedstrijden stonden er op het programma. Het eerste onderdeel was de scratch, gevolgd door een temporace en de afvalrace. Het omnium werd afgesloten met een puntenkoers. Er kwamen vier categorieën aan de start: meisjes cat. 5/6, jongens cat. 6/7; nieuwelingen-meisjes en nieuwelingen-jongens. Jammer genoeg stonden er alleen Olympianen op de deelnemerslijst bij de jongens categorie 6/7 en dan ook nog maar eens vier in plaats van de gebruikelijke vijf. Pascal Cutler was namelijk de week voor het kampioenschap besmet met Corona en moest daardoor forfait geven. Toch een medaillekandidaat minder voor de Mokum Mokers. Wel aan de start stonden Bodhi Klein, Noery Weber, Jesse Klein en Filippo van Loo.

Voordat we ons concentreren op de strijd in de cat 6/7 jongens toch nog even een woordje over de andere wedstrijden. Bij de cat 5/6 meisjes stak Imke Menting er met kop en schouders bovenuit. Alle wedstrijden sloot ze zegevierend af. Bij de nieuwelingen-meisjes zagen we ook een mooie strijd. Smaakmaker hier was toch wel Akira Koolbergen die in haar eentje de strijd aanging met het blok van Talent Cycling. Haar agressieve, aanvallende rijden werd beloond met een bronzen plak. De rood-wit-blauwe trui was wel voor een renster van Talent Cycling: Jade Wuurman. Bij de nieuwelingen-jongens stonden twintig testosteron-bommetjes aan de start, best een groot aantal op het 200 meterbaantje van het Velodrome. Op een kleine valpartij tijdens de scratch na verliepen de wedstrijden echter zonder incidenten en nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond Stan Smit van Wielerzone.nl met de kampioenstrui om de schouders op het hoogste schavotje.

 

In vliegende vaart

Dan ‘onze’ boys. Zoals gezegd moest eerst een scratch worden verreden. Daarbij lieten de mannen zich goed van voren zien. Na twaalf ronden denderden ze met een rotgang over de streep. Daarbij ging de winst naar Bodhi. Jesse, Filippo en Noery werden respectievelijk 4e, 5e en 6e.  Bodhi manoeuvreerde zich daarbij direct in een goede positie voor een topklassering en bevestigde dit tijdens de loeizware temporace (voor de niet-kenners: tijdens de temporace krijgt degene die iedere ronde als eerste over de streep komt een punt. De renner met de meeste punten wint de wedstrijd). De jongens legden tijdens deze wedstrijd alle kaarten op tafel waardoor het veld volledig uit elkaar werd getrokken. Uiteindelijk bleven alleen Bodhi en de sterke Limburger Sander Tullemans vooraan over. Tullemans pakte de winst met vijf punten. Bodhi legde beslag op de tweede plaats. Noery werd derde, Jesse zesde en Filippo achtste.

Pedal-gate

Wat nog restte was de afvalrace en de puntenkoers. Tijdens de afvalrace versterkte Bodhi zijn leidende positie door de winst te pakken voor Sander Tullemans. Ook de andere Olympianen deden het goed (Noery vierde, Jesse vijfde, Filippo zesde). De beslissing zou gaan vallen tijdens de puntenkoers, zo veel was duidelijk. Voor de start had Bodhi een voorsprong van acht punten op Sander. Dat zag er dus tamelijk goed uit. Op de derde plaats stond Pieter Westbroek, een grote en sterke categorie 6-renner van DTS. Het goud en de trui leek voor Bodhi binnen handbereik. Bij de eerste sprint was er ook nog niets aan de hand. Sander pakte weliswaar vijf punten, maar Bodhi zat in zijn kielzog en pakte er drie. In de aanloop van de volgende sprint ging het echter mis. Bodhi dook in een gaatje dat er niet was en reed zich letterlijk en figuurlijk klem. Ternauwernood konden de betrokkenen een valpartij voorkomen, maar Bodhi schoot er wel door uit zijn pedaal. En steek dan maar weer eens je voet terug in de klikker van een rijdende doortrapfiets! Ellenlang duurde het voordat de jonge Olympiaan zijn beide voeten weer in de pedalen had. Maar toen waren de overige ‘vogels gevlogen’. Bodhi moest de achtervolging inzetten. Terwijl hij dit met verve deed en weer steeds dichter bij de koplopers kwam, pakte Sander drie keer achter elkaar de volle buit. Pas bij het ingaan van de laatste ronde sloot Bodhi weer aan en pakte toch nog een tweede plaats en zes broodnodige punten in de eindsprint. Daarmee stelde hij nog net het zilver veilig. Een dramatische ontknoping waarmee weer maar eens werd onderstreept dat de scheidslijn tussen ‘de dood’ en de ‘gladiolen’ heel dun is in de sport.

Nadat de hartslag en de adrenaline wat waren gezakt, kreeg ook bij Bodhi de blijdschap de overhand boven de teleurstelling. Terecht, want hij kon net als de overige Olympianen, terugkijken op een prima kampioenschap. Bovendien gaat het op deze leeftijd ook nog vooral om leren, ervaring opdoen, genieten en plezier hebben. En daar komt nog eens bij dat Sander Tullemans, zeker ook over het hele baanseizoen gezien, een meer dan terechte nationaal kampioen kan worden genoemd. Het eindverdict was dus dat Sander de nationale driekleur mocht aantrekken, Bodhi een zilveren medaille kreeg omgehangen en Pieter Westbroek de bronzen medaille kreeg uitgereikt. Noery legde beslag op een prima vierde plek, Jesse werd vijfde en Filippo miste met een punt de zesde plek en werd dus zevende.

De uitslagen vind je hier:

NK-Baanomnium-DUUR-Dames-5-6

NK-Baanomnium-DUUR-Man-6-7

NK-Baanomnium-DUUR-Dames-Nieuwelingen

NK-Baanomnium-DUUR-Man-Nieuwelingen

 

Kampioenschap van Amstelland

Behalve op de baan stond er ook voor het eerst weer een wegkoers op de agenda dit weekend. Op het parcours van WV De Amstel stond het Kampioenschap van Amstelland op het programma. En ook hier stonden Olympianen aan de start. In de categorie 3/4 deden Semme Weber en Otis Lambooy mee. De twee jongelingen lieten zich van hun beste kant zien en knalden in een lekker tempo (gemiddeld rond de 30 km per uur!) over de Peter Post Baan. Na dertien rondjes kwam Otis als vierde over de meet. Semme werd vlak daarachter zesde. In de categorie 5/6/7 spelden Isa Klein (cat 5), Jesse Klein (cat 7) en Noery Weber (cat 7) een rugnummer op. Door de samenvoeging van deze categorieën ontstond er een aardig peloton, maar de krachtsverschillen waren groot. Misschien wel te groot, want toen Jesse er na negen ronden solo vandoor ging kon niemand volgen. Alleen Noery wist nog in zijn buurt te komen, maar kon het gat net niet dichten. Het gevolg was dat de twee een flink stuk voor de rest finishten als nummer een en twee in categorie 7. Isa weerde zich goed in de categorie 5/6 en legde daar beslag op de vierde plek.  Finn Uffink stond na een zwaar trainingskamp op Mallorca goed geprepareerd aan de start bij de nieuwelingen, maar moest na een klein half uur de Pijp aan Maarten geven doordat hij kampte met wat fysiek malheur. Volgende keer beter voor Finn. Daarmee is ook de kop eraf voor wat betreft het wegseizoen.

Ride leader-cursus

Omdat vorige week (storm en regen) de weersomstandigheden niet bepaald meezaten om het praktijkgedeelte van de ride leader-cursus af te werken, stond dit element afgelopen zondag op het programma. Met veel beter weer – fris, maar met een lekker winterzonnetje – trokken de ‘leiders in spe’ naar de Ronde Hoep om het geleerde in de praktijk te brengen. Kennelijk hadden zij vorige week tijdens het theoriegedeelte goed opgelet want iedereen slaagde met vlag en wimpel. Daardoor hebben de Fietsbelles er voortaan vier nieuwe ride leaders bij, terwijl ASC Olympia er twee kan toevoegen aan het bestaande bestand.