Olympia coryfee Bruno Walrave overleden

Er was de laatste jaren geen evenement van ASC Olympia dat Bruno Walrave oversloeg. Want ook al liep hij steeds moeilijker en kampte hij met een steeds brozere gezondheid, de wielersport was zijn lust en leven. ASC Olympia, en daarbinnen enkele oudgedienden, fungeerden de laatste tijd steeds meer als zijn extended family. Bij de oudste wielervereniging van Nederland voelde Bruno  zich thuis. Vandaag donderdag, 18 augustus 2022, overleed hij, 83 jaar oud.

Een leven voor de wielersport

 

ASC Olympia - In het wiel van Bruno Walrave

 

In wielerland is Bruno Walrave een grote naam. En dat is opvallend voor iemand die zelf nooit een koers reed. Zijn wieg stond op 22 februari 1939 praktisch naast het Olympisch Stadion. Hij werd geboren in de Stadionstraat. Het Olympisch Stadion was ook de oorzaak dat hij met de wielersport in aanraking kwam. Vooral het stayeren sprak hem aan:

“Die motoren fascineerden me, dus daar wilde ik meer van weten. Ik was 16-17 jaar oud toen ik voor het eerst op de motor stapte. Mijn eerste licentie kreeg ik toen ik 17 was.”

Als gangmaker maakte Bruno al snel naam. Uiteindelijk wist hij niet minder dan vijftien wereldtitels in de wacht te slepen. Talloze grote stayers uit de jaren zeventig, tachtig en negentig – onder wie Gaby Minneboo, Cees Stam en Danny Clark – werkten met hem.

Nadat hij de leeftijd van 70 jaar had bereikt, in 2009, trok hij zich terug uit de actieve wedstrijdsport. Hij bleef evenwel zeer actief naast de wielerbaan en leverde gevraagd (en ongevraagd) advies en kritiek. Zo werd de laatste jaren nog intensief gebruik gemaakt van zijn kennis en expertise bij de organisatie van de verschillende 6-Daagse wedstrijden en van diverse nationale kampioenschappen in het Amsterdamse Velodrome. De Nederlandse (baan)wielersport heeft onbeschrijfelijk veel aan  Bruno Walrave te danken.  ASC Olympia treurt om het verlies van een van haar oudste en meest prominente leden, maar is tegelijk trots dat Bruno Walrave jarenlang de vereniging heeft ‘gegangmaakt’.

Wij wensen zijn familie en vele vrienden alle kracht en sterkte toe met dit verlies.

ASC Olympia

Bestuur en leden

Wil je meer lezen over het leven en de carrière van Bruno? Klik dan op deze link