ASC Olympia wint NCK 2022

ASC Olympia wint NCK 2022

Zondag 2 oktober zijn de Olympia renners Noery Weber, Bodhi Klein, Pascal Cutler en Jesse Klein winnaar geworden van het NCK in de jeugdcategorie. Het NCK is het Nederlands Club Kampioenschap en wordt verreden in ploegentijdrit verband. Op het 20km lange parcours in polders rond Dronten bleven zij de ploeg van Westland wil Vooruit welgeteld 3 seconden voor. Een heel sterk uitgevoerde race resulteerde in 4 mooie rood-wit-blauwe truien.

Nadat deze 4 jongens vorig jaar als categorie 6 renners al een mooie 5e plaats binnensleepten op het NCK 2021, werd de ambitie uitgesproken om dat resultaat dit jaar nog eens te verbeteren. Bij ambitie hoort een plan, dus werd Ocko Geserick gevraagd om de ploeg, waar ook Filippo van Loo deel van uitmaakte, te trainen en voor te bereiden op het NCK 2022. Ocko had vorig jaar de Olympia jongens ook al begeleid richting het succesvol verlopen NK ploegenachtervolging.

Gedurende het jaar werd met enige regelmaat getraind op Sloten en in de winderige polders van de Haarlemmermeer op soepele overnames, waaierrijden, communicatie en nog veel meer. Zelfs de derny werd van stal gehaald voor een snelheidstraining. Een enorm leuk en leerzaam traject. Zo werd ook van een groepje jongens die in andere wedstrijden nog wel eens elkaars concurrenten zijn, een ploeg gesmeed.

Onderdeel van de voorbereiding waren ook twee ploegentijdritten in wedstrijdverband. Eén op ons eigen Sloten en de ander bij de Kampioen. Beide wedstrijden werden winnend afgesloten. Met name bij de tweede wedstrijd bleek wel dat de jongens met het oog op het NCK te maken hadden met sterke tegenstanders. NWVG uit Groningen werd na een kanonstart van de Groningers met slechts 7 seconden verschil verslagen. Alle reden om scherp te zijn.

En scherp waren ze. De voorbereiding werd goed afgerond, ondanks een fikse verkoudheid van Noery in de week voor het NCK. Vanuit WPGA werden de enorme ploegbus en ploegleiderswagen  ter beschikking gesteld voor de puntjes op de i en voor een maximaal ploeg-gevoel. De jongens waanden zich al even onderdeel van een echte wielerploeg. Zelfs de reservefietsen waren meegenomen en op het dak van de ploegleiderswagen gezet in geval van lek.

Gelukkig was het zondagochtend droog en viel de wind mee. Ondanks eerder voorspellingen van windkracht 5-6. De aanwezige ouders probeerden zo goed mogelijk om hun zenuwen niet te veel aan de jongens te laten merken. De renners zelf waren gefocust en op het oog niet heel zenuwachtig. De goede voorbereiding had in ieder geval gezorgd voor vertrouwen. Al zal de spanning toch ook bij hen door het lijf zijn gegaan op het startpodium.

Bron: Romagna’s fotografie

De race verliep op een klein slippertje na, bij één van de bochten, gesmeerd. De eerste paar kilometers liepen door Dronten en waren nog wat bochtig, maar daarna was het meestal lang rechtuit door de polders. De eerste helft van de wedstrijd werd soepel ronddraaiend met z’n vieren afgelegd. Bij km 10 begon het stuk op de Ketelmeerdijk en ging de snelheid met wind achter richting 50km/u. Dit werd Pascal wat te veel en hij moest de andere jongens laten gaan. Pascal had de eerste 11 kilometer prima werk geleverd.

Nadat de dijk weer werd verlaten en weer koers gezet richting Dronten begon het stuk wind tegen. Na 14 kilometer kregen de jongens vanaf de kant te horen dat hun voorsprong op NWVG welgeteld 2 seconden was. Versnellen ging niet, ze reden al op de max, maar de druk moest er dus goed op blijven staan. Op het stuk wind tegen moest Noery af en toe een beurt overslaan. De verkoudheid van eerder die week en de sterke kopbeurten in het begin eisten wat tol, maar Bodhi en Jesse vingen dit goed op en hielden het tempo hoog.

Hoog genoeg om zelfs uit te lopen op NWVG. Maar, zo bleek aan de streep, niet snel genoeg om gelijke tred te houden met Westland wil Vooruit. De Westlanders, vooraf niet ingeschat als allergrootste concurrent, bleef lang met 4 man bij elkaar en liepen op het stuk met tegenwind in op Olympia . Westland was na Olympia gestart en van hun hadden we geen tussentijd. Uiteindelijk hield Olympia op de streep 3 seconden over voor de winst. Een minimaal verschil na 20 kilometer.

De jongens waren superblij met hun rit en de behaalde titel. Evenals hun trainer en de aanwezige aanhang. De spanning sloeg om in trots. De jongens mochten samen met Westland wil Vooruit en NWVG het startpodium op en kregen daar hun medailles en truien uitgereikt en klonk het Wilhelmus. Na nog wat foto-momenten werd het NCK afgesloten met een gezamenlijk hapje en drankje en getoast op het NCK en het einde van periode als jeugdrenner; alle 4 de jongens zijn met ingang van het veld- en baanseizoen nieuweling. Tijd voor nieuwe avonturen!