NK – Baanomnium Snelheid 2024

NK – Baanomnium Snelheid 2024

30 kilometer per uur rijden in Amsterdam? Niet op Sloten!

Afgelopen zaterdagmiddag opende het Velodrome in Amsterdam de deuren voor opnieuw een nationaal kampioenschap: het NK Sprint voor Jeugd en Nieuwelingen. Het programma besloeg de hele middag en bestond achtereenvolgens uit een 200 meter met vliegende start; twee keer een sprint-serie; twee keer een keirin-serie en een afsluitende scratch. Het werd een mooie middag op het knusse wielerbaantje van Sloten.

Hoewel het jeugdbaanwielrennen zich helaas niet in een grandioze bloeiperiode bevindt qua het aantal deelnemers aan wedstrijden, stonden er in Amsterdam toch aardig wat sportievelingen aan de start. Bij de Nieuwelingen-Jongens stonden er zelfs 22 renners aan het vertrek. Bij de Nieuwelingen-Meisjes en de Jeugd Categorie 6/7 Jongens reden telkens acht renners hun benen warm op de rollen. Jammer genoeg waren er bij de Jeugd Meisjes categorie 5/6 maar twee deelnemers. Een pluim op de pet voor de renners en rensters die het voor het eerst probeerden in een wedstrijd! Hopelijk kunnen zij de twijfelaars over de streep trekken in de toekomst ook (eens) mee te doen. Want Harry, Jeffrey, Yoeri en Jan-Willem blijven niet voor eeuwig de planken uit de baan rijden dus er is absoluut opvolging voor deze mannen nodig

Terug naar het NK dat, zoals gezegd, begon met een 200 meter. Jesse Klein reed naar de snelste tijd met 11,92 seconden. Eerstejaars Nieuweling Pieter Westbroek deed er slecht een honderdste langzamer over. Als er in huize Klein of Westbroek vlak voor 18 uur ’s avonds nog een boodschapje gedaan moet worden, dan zou de redacteur wel weten wie hij naar de winkel zou sturen. Beide heren raffelden het rondje af met een gemiddelde snelheid van 60,4 km per uur: ruim twee keer zo hard als er tegenwoordig met de auto in Amsterdamse straten mag worden gereden…. Maar het waren niet alleen Jesse en Pieter die positief opvielen. Er reed een heel trosje Nieuwelingen laag in de 12 seconden. En bij de Nieuwelingen-Meisjes zetten Britt Jeucken en Imke Menting eveneens een hele goede tijd op de klokken. Hetzelfde gold voor Ben van Schaik bij de Cat 6/7 Jongens, wiens tijd ook bij de Nieuwelingen niet had misstaan.

Na de 200 meter kon een eerste tussenstand worden opgemaakt en een indeling voor de sprint-series worden gemaakt. Het resulteerde in diverse mooie races. Datzelfde gold voor de Keirin-wedstrijden. Bij de Cat 6/7 Jongens was Ben van Schaik letterlijk en figuurlijk een maatje te groot voor Finn Menting, Tim van Orden en de overige jongens in deze categorie, die zich overigens meer dan goed weerden. Zeker wanneer je bedenkt dat sommigen van hen nog nauwelijks over baanwedstrijd ervaring beschikten. Bij de Nieuweling-Jongens stond Jesse Klein voorafgaand aan het laatste onderdeel afgetekend op de eerste plaats. Bij de Nieuweling-Meisjes leek Imke Menting op weg naar de titel na primus te zijn geworden op alle drie de voorgaande onderdelen. En bij de Cat 5/6 Meisjes lag Milou Schreur op koers voor winst.

   

De afsluitende scratch bracht hierin geen verandering meer. Jesse Klein zette zich ruim voor het einde wedstrijd op kop en trok zelfs na rondenlang sleuren de wedstrijd naar zich toe. Ben van Schaik deed daar nog een schepje bovenop en dubbelde zelfs het peloton. Bij de Nieuwelingen-Meisjes had Imke Menting voldoende aan een derde plaats voor de driekleur. Milou Schreur won het een-tweetje met Jules van den Hoogen.

 

   

Na een mooie ceremonie kon een geweldige sportmiddag met veel voldoening worden afgesloten. Veel tevreden gezichten bij de organisatoren van ASC Olympia en de vrienden van het Velodrome. Ook sportief was het NK voor Olympia een succes met een gouden (Jesse Klein) en zilveren (Pascal Cutler) plak.

Op naar de volgende, over twee weken alweer (20 januari) wanneer het NK Baanomnium Duur voor Jeugd en Nieuwelingen op de agenda staat!!.

Foto’s zijn wederom beschikbaar gesteld door Duane van der Geld, zie ook https://www.deegee-foto.nl