Gewoon weer een goed kampioenschap

Gewoon weer een goed kampioenschap

NK Duur Jeugd/Nieuwelingen

We schrijven zaterdag 20 januari 2024. Buiten is het een frisse, druilerige dag. Binnen in het Velodrome in Amsterdam is het redelijk toeven (ook op de wielerbaan kan het qua temperatuur vriezen en dooien, de laatste weken). Vanaf het eind van de ochtend glibberen de deelnemers en hun begeleiders naar binnen. Fiets op de rug. Tas met toebehoren en natuurlijk ook de onafscheidelijke rollerbank met zich meeslepend. Terwijl de fietsers die aan de vrije training hebben deelgenomen, zich opmaken voor de rest van de zaterdag, nemen de jonge wedstrijdrenners het Velodrome ‘over’. Vandaag staat immers het NK Jeugd/Nieuwelingen Duur op de agenda, georganiseerd door ASC Olympia en de vrienden van het Velodrome. Nadat de jury zich heeft geïnstalleerd, worden de rugnummers opgehaald en opgespeld. Geheel in ‘oorlogstenue’ – helm, schoenen, handschoenen en soms met een kekke bril – kiezen sommigen er voor om zich warm te rijden op de baan, terwijl anderen op de rollen de spieren losmaken.

Even na 13 uur is het zover en barst het sportieve geweld los. Er staan vier onderdelen op het programma: de scratch, de temporace, de afvalrace en de puntenkoers. Daarna wordt de einduitslag opgemaakt van het ‘omnium duur’. Deze wedstrijden worden telkens door drie pelotonnetjes afgewerkt. De eerste groep bestaat uit acht Cat 6/7-jongens, aangevuld met vier Cat 5/6-meisjes. De tweede groep is samengesteld met een tiental nieuwelingen-meisjes en de derde met bijna twintig nieuwelingen-jongens. Bij de scratch legt Ben van Schaik overtuigend beslag op de eerste plaats bij de Cat 6/7-jongens en Cat 5/6-meisjes. Bij de nieuwelingen-meisjes weet Isa Klein (ASC Olympia/Talent Cycling) aan de aandacht van de twee gedoodverfde favorieten – Imke Menting en Britt Jeucken – te ontsnappen en houdt net genoeg marge over om de volle buit binnen te halen. De Nieuwelingen-Jongens maken de hooggespannen verwachtingen waar met een enerverende wedstrijd, waarbij een van de favorieten voor de eindwinst – Sander Tullemans – als eerste over de streep komt.

Het volgende onderdelen zijn de temporace en puntenkoers. Bij de Cat 6/7-jongens is het opnieuw Ben van Schaik die de rest verschalkt in beide wedstrijden. Bij de nieuwelingen-meisjes maakt Britt Jeucken haar favorietenrol waarmaakt. Ze wint zowel de temporace als de afvalrace. De grootste verassing bij de afvalrace is dat Imke Menting ‘pas’ 4e wordt. Gaat Britt Jeucken het dan toch doen? Bij de ‘jonge heertjes’ is geen kruid gewassen tegen Sander Tullemans. Bij de temporace pakt hij de nodige punten en weet samen met vijf anderen tevens een ronde te pakken op de rest van de deelnemers. Zo wordt al in de tweede wedstrijd het aantal kandidaten voor de eindwinst fors uitgedund. Bij de afvalrace doet Sander het nog eens dunnetjes over door Olympiaan Noery Weber naar de tweede plaats te verwijzen.

Podium NK Baanomnium DUUR – Categorie 6 en 7 Jongens
Podium NK Baanomnium DUUR – Nieuwelingen Jongens

Maar  dan wacht nog de puntenkoers. En die wedstrijd kan nog veel op z’n kop zetten. Niet bij de Cat 6/7-jongens want hier wint Ben van Schaik (wederom) oppermachtig. Finn Menting en Laurens van Stralen mogen mee het podium op. Spanning is er wel volop bij de nieuwelingen-meisjes. Uiteindelijk weet Imke Menting de wedstrijd naar zich toe te trekken met een mooie inspanning. Britt Jeucken moet genoegen nemen met een tweede plek na een goede koers. De derde plaats is voor Carmen van ’t Hof die samen met Jeucken en Menting in de puntenkoers de rest van de groep op een ronde weet te zetten. Bij de nieuwelingen-Jongens wijzigt ook nog maar weinig aan de stand. Sander Tullemans pakte de tweede plek de laatste wedstrijd, achter de goed rijdende Pieter Westbroek. Tullemans pakt 17 punten, Westbroek 19. Het is vooral de strijd om brons die vooraf nog helemaal open ligt. Olympianen Noery Weber en Pascal Cutler staan voor de puntenkoers nog derde met een gelijk aantal punten. Uiteindelijk weet Noery deze onderlinge strijd in zijn voordeel te beslechten (12 om 3 punten).

 

Tot nu toe nog geen woord over de vier jonge dames van Cat 5/6 die de moeilijke opgave hebben een ‘wedstrijd in een wedstrijd’ te rijden. Die wordt uiteindelijk glansrijk gewonnen door de ranke Jules van den Hoogen, voor Milou Schreur en Sara Pols. Semme Weber van ASC Olympia wordt heel netjes vierde. Geweldig hoe kranig de jongedames zich weren tussen de ‘haantjes’!

Podium NK Baanomnium DUUR – Nieuwelingen Meisjes
Podium NK Baanomnium DUUR – Categorie 5 – 6 Meisjes

Na een mooie podiumceremonie met de mooiste bijrol voor Wim van der Linden (vlag ‘omhoogdraaien’) gaat iedereen moe en voldaan weer naar huis. ‘Het was gewoon weer een mooie’, zo constateert de organisatie. Op naar de volgende. Dat is overigens het NK Masters op 3 februari.

De foto’s zijn wederom ter beschikking gesteld door Duane van der Geld, en meer foto’s van dit evenement zijn hier te vinden