In memoriam: Leendert van der Meulen

In memoriam: Leendert van der Meulen

Op woensdag 2 september 2015 is na een kort maar intens ziekbed op 77-jarige leeftijd Olympiaan Leendert van der Meulen overleden.

Leendert van der Meulen

Leendert van der Meulen werd geboren op 22 november 1937. Hij genoot eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw, nationale en internationale bekendheid als wielrenner. Zo was hij in 1960 Nederlands kampioen achter de grote motoren bij de amateurs. Een jaar later werd hij in Zürich wereldkampioen in die discipline achter gangmaker Bertus de Graaf.

ASC Olympia - In Memoriam: Leendert van der Meulen
Leendert van der Meulen en zijn dochter Linda.

Bike for your Life

Zijn wielerloopbaan is kort daarna beëindigd door een chronische blessure, waarna Leen carrière heeft gemaakt als bouwondernemer en projectontwikkelaar in zowel Nederland als Canada. Tijdens zijn verblijf daar heeft hij zich succesvol beijverd om de Canadezen uit de auto en op de fiets te krijgen door het organiseren van Bike-for-your-Life, een evenement dat nog steeds bestaat. Jaarlijks doen duizenden Canadese toerfietsers op meerdere locaties er aan mee.

Optimisme Voor Autisme

Leen heeft in de laatste jaren veel verdriet ondervonden door het feit dat zijn enige kleinkind Daniel autisme en een verstandelijke beperking heeft. Om voor hem een veilige en actieve toekomst mogelijk te maken, heeft hij de stichting Optimisme Voor Autisme opgericht, een wooninitiatief waar Daniel met enkele lotgenoten onder vakkundige begeleiding een beschermd en veilig leven kan leiden. Sportbeoefening zal in die begeleiding een grote rol spelen, omdat Leen van mening was dat sport een smeersel voor het brein is.

Om er bekendheid aan te geven heeft hij in augustus 2014 met een aantal gelijkgestemden, bij wie de behandelende artsen van het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, in de Franse Alpen de Col de Télégraphe en de Col de Galibier beklommen. Van deze fietstocht is een professionele documentaire gemaakt, die op verzoek beschikbaar is.

De plannen voor het wooninitiatief zijn in een vergevorderd stadium. De uitvoering ervan zal door zijn nabestaanden verder worden gerealiseerd.

Uitvaart

Leen van der Meulen zal op dinsdag 8 september om 13.15 uur worden begraven op de begraafplaats De Iepenhof te Hoofddorp.

Namens alle Olympianen wensen wij alle familie, vrienden en bekenden van Leen veel sterkte de aankomende tijd. Mocht je een bericht willen achterlaten voor Leen’s familie, kun je dat doen in het condoleanceregister.

1 reactie op “In memoriam: Leendert van der Meulen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*