Nils van ’t Hoenderdaal wil ‘keihard knallen’

Nils van ’t Hoenderdaal wil ‘keihard knallen’

Als de speaker op de openingsavond van Six Day Amsterdam vraagt wat hij van plan is, zegt Nils van ’t Hoenderdaal dat dat toch wel logisch is: “Ik wil hier keihard knallen. Vanzelfsprekend. Op deze baan heb ik het fietsen nota bene geleerd.”

Met zijn maatje Jeffrey Hoogland vormt Nils de Nederlandse inbreng tijdens het sprinttoernooi, om de Main Capital Partners Sprint Cup. Hoogland zegt vooraf bescheiden “benieuwd te zijn hoe zijn benen zich voelen.” Na de finale van het sprinttoernooi weet de bonk uit Nijverdal dat. Hij wint. “Ik wist ze mooi te verrassen”, lacht hij zijn tanden bloot.

Nils en Jeffrey zitten in een hoekje apart. Terwijl het publiek over hun schouder mee kan kijken hoe ze zich voorbereiden op de sprintonderdelen tijdens Six Day Amsterdam, dollen de sprinters wat met elkaar.

Wereldkampioen Joachim Eilers, de Duitser heeft een gelaatskleur die gelijk is aan zijn witte, met regenboogstrepen gesierde tricot – is als altijd de rustigste van het stel. De Amerikaan Nate Koch is druk met zijn social media. Koch deelt elke avond – nog net niet vanaf de fiets – meerdere filmpjes met zijn fans wereldwijd. Matthew Rotherham, later nog winnaar van de Keirin race, verhaalt over de enorm zware versnellingen waar hij doorgaans mee rijdt. Maximilian Levy, de meest ervaren van allen, heeft een gesprek met oude bekenden.

Nils en Jeffrey strijden met dit kwartet zes avonden lang om de prijzen. Hoogland: “Mooi man, wedstrijdjes rijden. Ik vind dat altijd heerlijk, rijdt er liefst zoveel mogelijk. Daar word je in mijn opinie beter van. In aanloop naar de Olympische Spelen in Rio was het allemaal zo serieus, het is heerlijk dat je nu gewoon, met een klein beetje minder druk en spanning, lekker kunt fietsen.”

Zware benen

Lekker fietsen. Dat is winnen. “Dat is het allerleukste ja”, zegt Hoogland. “Ik had nota bene dinsdagochtend in Apeldoorn nog krachttraining gedaan. Het was dan ook niet zo raar dat ik best zware benen had. In de kwalificatie kon ik dan ook niet de maximale power geven die ik wilde. Mijn tijd viel zodoende wat tegen. Dat gaf me wel meteen een plan voor de finale. Ik moest mijn tegenstanders verrassen.”

Hij plaatst een vroege aanval. Dat hadden de Duitsers Joachim Eilers en Maximilian Levy niet verwacht. “Wat ik van plan was, kwam uit.”

Hoewel Jeffrey het eerste onderdeel wint, de strijd om het oranje is al in het voordeel van Nils beslecht: hij krijgt het oranje Bioracer-shirt, terwijl Jeffrey moet het met groen doen. “Nou ja, het moet maar. De Hulk voor even”, lacht Jeffrey. Nils heeft als Amsterdammer een streepje voor. Dat hij familie is van Main Capital Partners – de sponsor van het sprinttoernooi – zal Wellicht ook een rol hebben gespeeld. Nils lacht. “Het is toch mooi als Nederlander om in het oranje te rijden?!” En dat zijn maatje Jeffrey daar van baalt, vindt hij minstens zo fraai.

Hotelkamer delen

Ze delen nu een weekje een hotelkamer in Amsterdam. Maar als zondag Six Day Amsterdam is afgelopen rijden Nils van ’t Hoenderdaal en Jeffrey Hoogland weer terug naar hun gezamenlijke huis in Apeldoorn. Het duo kocht onlangs een stulpje, niet ver van de wielerpiste aldaar. Vanaf die plek bereidt het duo zich voor op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. “Dat is echt ideaal. Dit gaat ons zoveel reistijd schelen en rust geven. We zijn er nu al helemaal gelukkig mee.”

Een verfje zit inmiddels op de muren. “En we hebben uit onze vorige huurhuizen de meubels verhuisd. Maar aan de muur moeten nog wel wat schilderijen komen.” Er is plek genoeg voor een paar ingelijste shirts. Alleen om zijn huisgenoot te pesten overweegt Nils zijn oranje Six Day-tenue in te gaan lijsten 😉

Dit interview met Nils van ’t Hoenderdaal werd eerder gepubliceerd op de website van Six Day Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*