In memoriam: Leo Peelen

In memoriam: Leo Peelen

Oud-baanwielrenner Leo Peelen is vrijdagavond 24 maart – na afloop van een baanclinic bij Omnisport in Apeldoorn – onverwacht overleden. Leo was naast voorzitter van de commissie Baansport van de KNWU ook voorzitter van RTC Velodrome Amsterdam. Namens alle Olympianen wensen wij familie, vrienden en bekenden van Leo veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Leo Peelen

Leo begon op 10-jarige leeftijd met wielrennen bij Wielervereniging RETO in Arnhem. Het wielrennen zat in de familie: “Het begon al bij mijn vader, begin jaren 50. Bij ons thuis stonden een stel bekers op de kast. Mijn broer ging fietsen en ik zag hem een paar keer met mijn vader weggaan.” En dat wilde Leo ook. “Het ging niet om het fietsen, maar om bij mijn vader in de buurt te zijn. En als je eenmaal het bacil hebt, blijft het tieren.”

Nederlands Kampioen

In 1983 werd Leo Nederlands Kampioen Baanwielrennen bij de nieuwelingen op het onderdeel puntenkoers. Hij bleef bij de nieuwelingen en junioren criteriums en klassiekers winnen. Hij werd meervoudig Nederlands Kampioen waaronder twee maal Nederlands Kampioen koppelkoers (1x met Ralph Moorman en 1x met Thierry Detant).

Zilver

In 1988 zorgde de toen pas 20-jarige Peelen voor een daverende verrassing door bij de Olympische Spelen in Seoul de zilveren medaille te winnen op de puntenkoers. Aanvankelijk zou Peelen niet eens uitkomen op dit onderdeel, omdat hij zich niet bij de beste acht had weten te plaatsen bij de wereldkampioenschappen.

ASC Olympia - In memoriam: Leo Peelen (1968 - 2017)

Dat het Olympisch zilver geen toeval was, bewees Leo in 1989 met een bronzen medaille op de puntenkoers bij de wereldkampioenschappen in Lyon.

Betrokken

In 1991 zette Leo op 23-jarige leeftijd een punt achter zijn wielerloopbaan. Hij stopte met wielrennen, omdat het niet was te combineren met een maatschappelijke carrière. Leo was Alpe d’HuZesser van het eerste uur en deed sinds 2006 mee aan de eerste acht edities van Alpe d’HuZes. Sinds 2012 beklom hij jaarlijks Mont Ventoux, samen met ALS patiënt Jan van Hemert tijdens het evenement Tour du ALS.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*