Goed materiaal is het halve werk

Goed materiaal is het halve werk

We zijn ons tweede volle fietsseizoen gestart met de Fietsbelles Faster Ride en aanstaande dinsdag staat de eerste Social Ride gepland. Voordat je enthousiast en vol energie op je fiets springt om met alle Fietsbelles weer mooie ritjes te maken de komende maanden is het belangrijk dat je fiets in goede conditie is. Want goed materiaal is het halve werk.

Tip

Een goede tip is om je fiets voor de start van het nieuwe seizoen naar je fietsenmaker te brengen voor een grote onderhoudsbeurt, de APK voor je racefiets.

ASC Olympia - Goed materiaal is het halve werk

Kennis is kracht

Het is van belang dat je zelf ook de staat van je fiets kan beoordelen. Je loopt de volgende onderdelen van je fiets na:

  • Remblokken: de remblokken slijten door het remmen en het blokje wordt kleiner. Na verloop van tijd merk je dat je je hendels verder moet indrukken om te remmen. Check of je blok nog voldoende aanwezig is. Je wilt niet dat het metaal van je rem je velg raakt bij het remmen.
  • Banden: door het rijden slijten je buitenbanden en verdwijnt het profiel. De banden worden glad waardoor je minder grip hebt op de weg en de kans op lek rijden wordt groter. Als je meer dan 6000 km. hebt gereden, zijn je banden vaak aan vervanging toe.
  • Cassette, ketting en tandwielen: deze onderdelen slijten door gebruik. Je merkt dit doordat je minder soepel schakelt of wanneer je ketting overslaat bij het schakelen. Dit kan een teken van slijtage zijn.

Last but not least

Je helm valt ook in de categorie ‘goed materiaal’. Is je helm ouder dan 5 jaar? Dan is het goed om een nieuwe te kopen. Het materiaal wordt broos waardoor je helm bij een val minder goede bescherming biedt.

Op YouTube staan veel video’s die laten zien hoe je de verschillende onderdelen van je fiets zelf kunt vervangen. In onderstaande video zie je hoe je een eerste materiaal- en veiligheidscheck doet voordat je in een groep gaat rijden.

So, safe cycling en tot dinsdag bij Fietsbelles Social Openingsrit! We Belle’n!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*