Jeugdwielrennen: geen grap, wel leuk!

Jeugdwielrennen: geen grap, wel leuk!

Gisteren publiceerden we het nieuws over de Karren Competitie –  een nieuwe serie wedstrijden, speciaal voor wielerliefhebbers met baby’s en peuters. Omdat gisteren de enige dag in het jaar blijkt te zijn dat berichten op het Internet worden gecheckt op feiten, hadden veel mensen al door dat het een april grap was. Toch gingen velen er met boter en suiker in 🙂

Aandacht voor jeugdwielrennen

Natuurlijk is de Karren Competitie geen haalbare kaart. Natuurlijk gaan we dat niet doen. Tóch vinden we dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met de wielersport. Want onze sport is niet alleen echt gaaf en gewoon heel leuk om te doen … het laat je op jonge leeftijd al kennismaken met ‘je best doen’. Wielrennen leert je hoe het is om te winnen, het leert je om jouw discipline te sterken en het geeft je doorzettingsvermogen. Allemaal zaken waar je later in je leven veel aan hebt. Bovendien train je ook nog eens je lichamelijke conditie en blijf je in vorm.

Bij ASC Olympia kunnen kinderen vanaf 7 jaar al kennismaken met verschillende disciplines van de wielersport. We hebben zeer ervaren en gediplomeerde wielertrainers die jeugdige renners met kennis en kunde begeleiden. Natuurlijk staan ‘veiligheid’ en ‘fun’ voorop. Wij vinden het erg belangrijk dat kinderen (vooral de allerjongsten) wielrennen (op de weg of baan) en/of mountainbiken gewoon leuk vinden. Dat betekent natuurlijk ook, dat zij zich veilig voelen op een fiets die zij onder controle hebben.

Kinderen die willen kennismaken met de wielersport, kunnen – zonder enige verplichting! – bij ASC Olympia meedoen aan drie trainingen. Pas daarna maak je een keuze of je lid wil worden van ASC Olympia. Als je zelf geen fiets hebt, kun je van ASC Olympia een racefiets, baanfiets of mountainbike gebruiken tijdens de trainingen (vooropgesteld dat fietsen in de juiste maat beschikbaar zijn).

Olympianen aan het woord

We hebben een paar jeugdige Olympianen gevraagd om in een paar zinnen, in hun eigen woorden te beschrijven wat ASC Olympia zo leuk maakt, welke mooie herinnering(en) en doelen je hebt en hoe Olympia jou helpt. Lees hieronder de antwoorden van Noery, Jan, Philip en Tom.

Noery Weber (9 jaar):

ASC Olympia - Jeugdwielrennen: geen grap, wel leuk!

“Ik heet Noery en ik fiets al vanaf mijn 7e bij ASC Olympia. Ik ben bij Olympia gaan fietsen, omdat mijn zus Fenna er ook fietst. In mijn eerste jaar ben heb ik alleen interclub wedstrijden gereden om te leren wielrennen. De trainingen bij Olympia vind ik gezellig en ik leer daar hoe je hard moet fietsen en goed moet sturen. Met Olympia doen we naast het wielrennen ook andere leuke dingen zoals, bowlen, spel en BBQ avond, kerstdiner met prijsuitreiking. Maar het leukste vind ik het MTB kamp.

In mijn tweede jaar bij Olympia begon ik wedstrijden te rijden in categorie 1 en won ik ook wel eens prijzen. Het leukste vond ik om op het podium te staan en een beker te winnen. Ik was het meest trots om mijn eerste prijs bij de jongens van districtskampioenschap Noord-Holland en mijn 5e plek op het Nederlands kampioenschap.

Dit jaar zit ik in categorie 2 en heb ik in de winter op de baan gefietst met de Amsterdamse Baanwielerschool en zaterdags met Olympia bij trainer Marcel. Ook heb ik in januari het NK veldrijden gereden, waar ik 17e ben geworden Mijn droom is om Nederlands Kampioen te worden, maar volgens mij wil iedereen dat.”

Jan van Schaik (10 jaar)

ASC Olympia - Jeugdwielrennen: geen grap, wel leuk!

“Ik ben in april 2014 begonnen bij Olympia. Toen was ik 7 jaar. Ik vind Olympia echt leuk en ben altijd aanwezig bij de trainingen. In mijn eerste jaar reed ik een interclub wedstrijd op het parcours van Olympia. Omdat ik niet goed kon inklikken startte ik als laatste, maar reed de eerste ronde al meteen op kop. Ik finishte als 7e van de 22 renners. In de winter ben ik begonnen met de mountainbike training op zondag.

In 2015 ben ik begonnen met interclub wedstrijden in categorie 2. In de eerste wedstrijd in maart werd ik al meteen derde. Ik vond dat zo leuk dat ik nog beter mijn best ging doen. Toen heb ik vele podiumplaatsen behaald en zelfs een paar eerste prijzen gewonnen. In de winter met de Amsterdamse Cross Competitie meegedaan. Dat was ook heel leuk!

In 2016 kreeg ik een wedstrijd licentie waarmee ik ook landelijke wedstrijden mocht rijden. Ik heb best vaak op het podium gestaan en zelf de kwalificatie gehaald voor het Nederlands Kampioenschap in juni in Reeuwijk Bodegraven. Ik ben heel blij en trots dat ik winnaar ben geworden van het Vijf banen toernooi in categorie 3-4. In de winter ging ik weer crossen en heb ik ook vaak op baan getraind.

Nu ben ik vooral veel aan het trainen en wedstrijden aan het rijden. Dat vind ik echt het leukste. Dit jaar wil ik graag kwalificeren voor Nederlands Kampioenschap Jeugd Categorie 4 op 10 juni in Amersfoort.”

Philip Engelenberg (15 jaar)

ASC Olympia - Jeugdwielrennen: geen grap, wel leuk!

“Bij Olympia heb ik van de trainers een uitstekende begeleiding gekregen en een enorme motivatie om te blijven doorwerken. Ik heb mij hierdoor kunnen ontwikkelen van een nieuwkomer in de sport naar een renner die goed meekomt. ASC Olympia helpt mij met motivatie in de training en de  wedstrijd, ook als het pijn doet. Het is mijn ambitie om in de (nabije) toekomst bij WPGA te rijden.”

Tom Zwaan (19 jaar)

ASC Olympia - Jeugdwielrennen: geen grap, wel leuk!

“Ik ben vier jaar geleden lid geworden van ASC Olympia. In die vier jaar heb ik gezien welke grote professionalisering ASC Olympia heeft doorgemaakt. Ik heb het eerste jaar bij WPGA Junioren nog meegemaakt. Bij WPGA is de begeleiding bijzonder professioneel; zeker bij WPGA Elite & Beloften is alles tot in de puntjes geregeld. Dat ik nu bij WPGA rijd, heb ik natuurlijk wel te danken aan ASC Olympia! Voor dit jaar heb ik nog niet te veel doelen gesteld. Ik wil vooral een mooie groei doormaken om in de toekomst een sterke elite renner te worden!”

Doorstroom

Zoals je hierboven kan lezen in de woorden van onze verschillende jeugdige renners, hebben we heel goede doorgroeimogelijkheden voor renners die willen en kunnen. Natuurlijk doorlopen onze jeugdige renners automatisch door volgens de categorie indeling van de KNWU, maar wanneer zij echten talenten blijken te zijn, staat de weg naar WPGA open.

WPGA: Wielerploeg Groot Amsterdam

Wielerploeg Groot Amsterdam is een samenwerking van 3 verenigingen uit de regio groot Amsterdam: ZWC DTS uit Zaandam, WTC de Amstel uit Amstelveen en ASC Olympia uit Amsterdam. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 900 wielrenners. Het doel van deze samenwerking is het bundelen van de wielerkrachten en op die manier een volwaardige en kwalitatieve ploeg op Elite / Belofte niveau te formeren. Renners van de verenigingen uit deze groep krijgen een aansprekend programma aangeboden waardoor zij niet hoeven over te stappen naar andere teams maar zich verder kunnen ontwikkelen in een bekende omgeving.

Geen grap. Wel leuk.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is ASC Olympia een bijzonder actieve en vooral leuke vereniging. Zeker ook voor de aller jongsten. We bieden begeleiding en opleiding met een focus op ‘fun en veilig’ voor onze jonge renners. Door een gedegen opleiding- en doorstroomprogramma worden renners – die dat willen – steeds beter, sterker en sneller. Daarnaast zijn we maatschappelijk betrokken door het organiseren van buitenschoolse activiteiten, zoals mountainbiken en baanwielrennen.

ASC Olympia - Jeugdwielrennen: geen grap, wel leuk!

We hebben natuurlijk een complete pagina met meer informatie over jeugdwielrennen. Denk je na het lezen van bovenstaand bericht “Wielrennen (of een andere wielersport discipline) is wellicht ook wel wat voor mij! Of ben je ouder en denk je dat jouw kind de wielersport leuk zou vinden? Neem dan gerust contact met ons op; we beantwoorden je vragen graag 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*