Vrouwenwielrennen in Amsterdam: Fietsbelles Nóg Faster

Vrouwenwielrennen in Amsterdam: Fietsbelles Nóg Faster

Fietsbelles – de actieve dames-divisie van ASC Olympia – heeft de afgelopen twee jaar een enorme groei doorgemaakt. We hebben hard gewerkt aan het ‘creëren van vereniging, waar vrouwen van alle leeftijden en niveaus zich thuis voelen’. Daarmee willen wij ‘meer vrouwen in Amsterdam op de (race)fiets’ krijgen; zo maken wij vrouwenwielrennen in Amsterdam nóg toegankelijker. Volgend wielerseizoen maken we de volgende stap in onze ontwikkeling en starten we met een nieuw initiatief.

Wat begon met één sociaal ritje op een dinsdag in 2015, is uitgegroeid tot een echte en hechte groep van zo’n 50 vrouwen. Op dinsdag rijden we met Fietsbelles Social zo’n 50 kilometer met een gemiddelde van 25-27 km/h. Op zondag rijden we met Fietsbelles Faster ongeveer 70 kilometer met een gemiddelde snelheid van 28-30 km/h.

Daarnaast trainen we regelmatig met onze ‘broer’ ASC Olympia. En dat smaakt naar meer!

Women Racing: Fietsbelles Nóg Faster

Daarom starten we het komende wielerseizoen met een nieuwe groep: Women Racing. Een spannende stap waarmee zowel Fietsbelles als ASC Olympia hun aanbod in het vrouwenwielrennen in Amsterdam verbreden.

Al voordat we onze eerste rit reden hadden we al de droom om een club te creëren, waar vrouwen van alle leeftijden en niveaus zich zouden thuis voelen. Het ’thuis’ gevoel geven we door onszelf zijn en te blijven: we verwelkomen nieuwkomers en oudgedienden elke keer, zoals we dat zelf ook zouden willen.

Vrouwenwielrennen in Amsterdam Full Circle

Met Women Racing komen we na twee jaar ‘Full Circle’. Van rijden voor alle niveaus naar een volwaardig vrouwenwedstrijdteam. Van Fietsbelles Social naar Women Racing.

We hebben de afgelopen dagen de eerste Fietsbelles en Olympianen benaderd en werden aangenaam verrast door alle positieve reacties: al 10 vrouwen hebben zich aangemeld voor Women Racing. We gaan deze enthousiaste en vastberaden meiden klaarstomen om deel te nemen aan wedstrijden.

ASC Olympia - Women Racing: Fietsbelles Nóg Faster - Vrouwenwielrennen in Amsterdam

Programma

Elke dinsdagavond én donderdagavond houden we een gezamenlijke training. De trainingen variëren van gerichte wedstrijdtrainingen op het parcours tot duurtrainingen op de weg. Deze trainingen zijn gemengd omdat we trainen met andere ASC Olympia renners. Zaterdag of zondag zijn wedstrijddagen. We racen niet elk weekend; we plannen onze wedstrijden zorgvuldig. Op dit moment zijn wij druk bezig met de kalender voor Women Racing.

Rijden we geen wedstrijd in het weekend? Dan gaan we natuurlijk trainen. Ook deze trainingen variëren van gerichte trainingen tot duurtrainingen en van hersteltrainingen tot meerijden met Fietsbelles Faster.

Samen met KNWU gediplomeerde trainers kijken we naar wat jij wil bereiken. Wat en hoe jij kan bijdragen aan Women Racing. Samen stellen we doelen en maken we plannen voor het komende seizoen. Jouw doelstellingen bepaal je zelf; denk bijvoorbeeld aan een half uur meerijden met een koers of een koers uitrijden. En natuurlijk het mee(st)rijden voor een podiumplek. Alles is mogelijk!

Lees je dit artikel en ben je geen Fietsbelle of Olympiaan? Lijkt het je gaaf om aan te sluiten bij Women Racing? Lees dan verder 🙂

Daag jij jezelf uit? Probeer jij bij elke rit nét even iets sneller te rijden dan de vorige keer? Trek je wel eens een sprintje? Ben je niet bang om af te zien? Dan ben je precies de dame die wij bij Women Racing willen hebben! Of heb jij al veel ervaring met koersen en wil je ons team komen versterken met jouw ervaring? Ook dan ben je van harte welkom.

Commitment

Om deel uit te maken van Women Racing en om niet alleen onze Race afdeling maar zeker ook ‘het grotere plaatje’: het vrouwenwielrennen in Amsterdam tot succes te brengen, zoeken wij meiden die zich (in ieder geval voor één seizoen) volledig willen binden aan Women Racing. Zo leggen we samen een goede basis voor volgende seizoenen. Of je nu ervaren of onervaren bent, voor jou kan een heel belangrijke taak zijn weggelegd. We vragen het volgende:

 • Dat je 2 à 3 keer per week meetraint
 • Als je een keer écht niet kunt, verwachten wij dan dat je zelfstandig jouw trainingsronde rijdt
 • Je begrijpt dat wanneer je wedstrijden rijdt, je minimaal 3 keer per week moet trainen
 • Samen stellen we doelen, maken we plannen en kijken we welke wedstrijden je gaat rijden
 • We verwachten dat je je aan de plannen houdt en dat je de wedstrijden gaat rijden

ASC Olympia - Women Racing: Fietsbelles Nóg Faster - Vrouwenwielrennen in Amsterdam

Voorbereiden

Om goed voorbereid aan de start van jouw eerste wedstrijd te verschijnen, hebben we – in de wintermaanden – de volgende planning:

 • Elk weekend een duurtraining van 3 à 4 uur in rustig tempo (gemiddeld 28 km/uur) met andere ASC Olympia renners
 • Een introductieweekend waar we elkaar (beter) leren kennen, trainingsronden rijden, samen eten en er gewoon een enorm gezellig weekend van maken

Voorwaarden

Doelstellingen

 • Van elkaar leren
 • Het beste uit onszelf halen
 • Nieuwe, onvergetelijke ervaringen opdoen
 • Van ASC Olympia en Fietsbelles een club maken waar iedereen, ongeacht niveau of leeftijd kan rijden

Kortom: we gaan samen heel gericht trainen, elkaar steunen en aanmoedigen, mooie – en zeker ook zware – momenten beleven. Women Racing belooft je een onvergetelijk jaar!

(St)rijd mee met Women Racing!

Heb jij de juiste instelling? Ben je in voor een nieuwe uitdaging? Lijkt het je gaaf om wedstrijden te rijden? (St)rijd dan mee met Women Racing!  Je hoeft echt geen ‘hardrijder’ te zijn om te koersen. Meerijden met een peloton vergt meer dan alleen hardrijden; durf, techniek en doorzettingsvermogen zijn veel belangrijker.

Coach & Trainer

Wie gaan je begeleiden? En wat is hun rol?

Iris Siemons is Ploegleider van Women Racing. Bovendien is zij coach en trainer. Iris zal onze renners begeleiden naar en bij wedstrijden en zo nu en dan ook zelf meerijden.

Nicole Lemmen organiseert Women Racing. Nicole zal Iris helpen met trainingen en zelf ook wedstrijden rijden.

Ik – Kim Peters – werp mijzelf op als motivator en inspirator. Ik zal helpen wanneer ik kan en waar dat nodig is. Als ik weer hersteld ben, zal ik zeker ook wedstrijden rijden.

Vrouwenwielrennen in Amsterdam

Heb je vragen over Women Racing? Of over het vrouwenwielrennen in Amsterdam in het algemeen? Stel ze dan gerust. Wij beantwoorden je vragen graag. Bekijk ook de Fietsbelles FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*