Verslag: Nederlands Kampioenschap 50 KM 2017

Verslag: Nederlands Kampioenschap 50 KM 2017

Zondag 10 december werd in het Velodrome Amsterdam het Nederlands kampioenschap 50 km verreden. Mel van der Veekens werd na 250 ronden de nieuwe Nederlands kampioen en mag het komende jaar in de rood-wit-blauwe kampioenstrui rijden.

Omdat er minder dan 20 inschrijvers waren voor deze editie van het Nederlands kampioenschap 50 km, hoefden er geen series te worden verreden.

Omlijsting Jeugd

Het programma startte om 11:00 uur met een aantal omniumonderdelen voor Categorie 6/7 jongens en Categorie 5/6 meisjes. De aanwezige renners maakten er – ondanks een matige opkomst door het slechte weer – een bijzonder leuke ochtend van. Ze (st)reden onderling allemaal erg sportief voor de verschillende ereplaatsen.

Bij de jongens trok Maxime Duba (Alcmaria Victrix) – na een matige puntenrit – de volgende 2 ritten naar zich toe. Uiteindelijk eindigde hij als eerste. Niele Tenniglo en Sal Meijers werden tweede en derde. Bij de meisjes stond er geen MAAT op Nina Maathuis (RWC Ahoy). Zij wist alle onderdelen naar zich toe te trekken. Noelle Booy en Yilla Treels werden tweede en derde.

ASC Olympia - Uitslagen: Nederlands kampioenschap 50 KM

Nederlands kampioenschap 50 KM

Na de jeugdwedstrijden streden de Elite, Beloften en 2e jaars Junioren om het Nederlands Kampioenschap 50 km. Mel van der Veekens werd na 250 ronden de nieuwe Nederlands kampioen 50 km. De renner van ZWC DTS-lid – uitkomend voor het Monkey Town Continental Team – won voor Arjen Arentsen en profrenner Raymond Kreder.

Helaas werd dit Nederlands kampioenschap na 100 van de 250 ronden ontsierd door een valpartij, waarbij een grote groep renners was betrokken. Het grootste slachtoffer was Jayson de Bruin, die door schaafwonden en splinters door de EHBO verzorgd moest worden en daarom helaas moest opgeven. Ook Melvin van Zijl – die een van de favorieten was – kwam ten val waardoor hij zijn kansen op de titel in rook zag op gaan. Extra zuur voor Melvin is het feit dat hij per se aan dit kampioenschap wilde meedoen en pas daarna zou vertrekken naar Portugal voor een stage met de nationale selectie!

Na een herstart voor de laatste 150 ronden spinde zich een spektakel waar constant renners probeerde weg te geraken maar telkens weer werden ingerekend. Mel van der Veekens – die zich als laatste had ingeschreven – nam op tien ronden voor het einde een ronde voorsprong. Een voorsprong steeds meer uitbouwde en niet meer uit handen gaf: hij kwam solo over de eindstreep, nadat hij de groep bijna op een ronde had gereden. Ook Arjen Arentsen kwam alleen weg en werd tweede. Kreder won vervolgens de sprint van het peloton en finishte als derde.

Je kunt hier een compleet overzicht van de uitslagen als pdf downloaden. Of kijk op knwu.nl/baanwielrennen/evenement/112322.

ASC Olympia - Uitslagen: Nederlands kampioenschap 50 KM