ASC Olympia: voor iedereen, dus ook voor handbikers!

ASC Olympia: voor iedereen, dus ook voor handbikers!

ASC Olympia is opgericht op 27 november 1898 en dat maakt hen de oudste wielervereniging in Nederland. Gestart vanuit de cafés in de Jordaan in Amsterdam. Inmiddels hebben zij een vereniging vol historie. ASC Olympia mag dan wel oud zijn, zij draaien hun hoofd niet om voor vernieuwing. En dus ook niet voor handbiken.

De vereniging telt momenteel zo’n 200 leden, waarvan 35 handbikers. ASC Olympia heeft ook andere tijden gekend. Vijf jaar geleden waren er nog maar 70 leden; er moest meer leven komen in de vereniging. Martin Spel, voorzitter van ASC Olympia, zet zich daar dan ook voor in. Onder het motto: “ASC Olympia moet weer leuk zijn om bij te fietsen en voor ieder wat wils”. Dat is gelukt!

Het idee om een aantal jaar geleden handbiken te integreren in de vereniging kwam vanuit Revalidatiecentrum Reade in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport. ASC Olympia zag mooie kansen voor de vereniging. De vereniging bezit namelijk een breed parcours van 2,5 kilometer lang, volledig geasfalteerd met zeven ruime bochten die allemaal op hoge snelheid kunnen worden ingestuurd. Perfect voor handbiken!

ASC Olympia - voor iedereen, dus ook voor handbikers!

Elke zaterdagochtend trainen de handbikers op het parcours onder leiding van trainer Carolien van Herrikhuyzen. Zelf een zeer verdienstelijk baanwielrenner met een mooie palmares, niet zomaar een trainer dus! “Velen denken dat sporten vooral fysiek is, maar dat is maar één facet. Je hebt fysiek, techniek, tactiek en mentaal; eigenlijk zijn al die vier velden met zo belangrijk”, aldus Carolien.

Dat kan handbikester en aspirant lid van het bestuur, Sandra Prins beamen. Zij is vier jaar geleden in contact gekomen met de handbikesport nadat zij weer opnieuw moest leren lopen door een verzakte rug, een gammel bekken en een snapping hip. “Je bent weer onderdeel van de maatschappij, je bent onderdeel van een club”.

ASC Olympia - Handbiken in Amsterdam

ASC Olympia is een wielerclub voor iedereen, dus ook voor handbikers. “Als we daarvoor het een en ander aan moeten passen, dan doen we dat graag.” aldus Martin. Daar komt Centric in beeld, zij hebben samen met Fonds Gehandicaptensport een subsidie toegekend aan de vereniging. Deze subsidie is ingezet voor het doorontwikkelen van de trainingen, onderhoud van de handbikes en het rolstoelvriendelijk maken van het clubhuis.

Ondanks de aanpassingen blijven het voor de vereniging gewone sporters, met een gewone wielrentraining want bij ASC Olympia is iedereen gelijk!

Bovenstaand bericht is geschreven door Eva Mann van het Fonds Gehandicaptensport.