Verslag: Nederlandse Kampioenschappen Baan Omnium 2018

Verslag: Nederlandse Kampioenschappen Baan Omnium 2018

De afgelopen twee zondagen (14 en 21 januari) werden in het Velodrome Amsterdam de Nederlandse Kampioenschappen Baan Omnium voor Jeugd en Nieuwelingen verreden. Het waren twee prachtige en bijzonder spannende dagen vol met snelle sprints op hoge snelheid.

Nederlandse Kampioenschappen Baan Omnium Sprint

Zondag 14 Januari zijn in het Velodrome Amsterdam de Nederlandse Kampioenschappen Omnium Sprint voor Jeugd en Nieuwelingen verreden. Met zo’n 70 jeugdige baanrenners had deze ronde van het NK een bijzonder mooie opkomst. Door het grote aantal deelnemers moesten er zelfs verschillende series worden gereden.

Nadat alle renners eerst allemaal een 200 meter tijd hadden neergezet, werd aan de hand van de uitslag de indeling voor de Keirin series gemaakt. Per categorie reden de beste 12 renners hun wedstrijd. De overige renners werden allemaal als 13e geklasseerd.

Vervolgens reed iedere categorie een bijzonder spannende Scratch. Uiteindelijk bleven de eerste 8 renners over, die via verschillende sprints een klassement van 1 t/m 8 opleverde. Door het aantal behaalde punten van iedere wedstrijd (200 m, Keirin, Scratch en Sprint) bij elkaar op te tellen, werd duidelijk wie zich Nederland Kampioen mocht noemen:

  • Categorie 5/6 Meisjes: Babette vd Wolf
  • Categorie 6/7 Jongens: Elmer Abma
  • Nieuweling Man: Lars Romijn
  • Nieuweling Vrouw: Daniek Hengeveld

Hartelijk gefeliciteerd met jullie titels! Dikke kudos voor jullie 🙂

Alle volledige uitslagen van het NK Baan Omnium Sprint kun je vinden in dit pdf-document.

ASC Olympia - Verslag Nederlands Kampioenschap Baan Omnium 2018

Nederlandse Kampioenschappen Baan Omnium Duur

Zondag 21 Januari streden ruim 80 jeugdige renners om de rood-wit-blauwe trui tijdens het NK Omnium Duur. In categorie 6/7 en Nieuwelingen Mannen moesten er zelfs twee series worden verreden. Na de eerste twee afstanden werd de afvalkoers opgemaakt. Even en oneven nummers streden voor een plaats bij de eerste 20 voor de laatste wedstrijd; de puntenkoers.

Omdat er stevig werd doorgereden, waren er op deze dag helaas een aantal valpartijen. De oorzaak van deze valpartijen was vaak het afwijken van de lijn en/of niet (genoeg) kijken of er voldoende ruimte is, waardoor een inhalende renner in de problemen komt. Gelukkig viel de schade aan renners en materiaal mee; hier en daar een paar schaafwonden en wat pijntjes.

Het grootste slachtoffer was Olympiaan Fenna Weber. Zij maakte een flinke schuiver waarbij meerdere renners waren betrokken. Fenna is zelf met haar ouders naar de Eerste Hulp geweest. Gelukkig viel alles mee. We wensen alle onfortuinlijke renners – en in het bijzonder Fenna – een spoedig herstel en zo mogelijk tot volgende week.

Na toch een paar mooie wedstrijden – waarbij stevig werd doorgereden – kregen onderstaande renners uit handen van Theo Smit – Baancommissaris bij de KNWU, de rood-wit-blauwe kampioenstrui om de schouders.

  • Categorie 5/6 Meisjes: Babette vd Wolf
  • Categorie 6/7 Jongens: Elmer Abma
  • Nieuweling Mannen: Erwin Smit
  • Nieuweling Vrouwen: Daniek Hengeveld

Hartelijk gefeliciteerd met jullie titels! Dikke kudos voor jullie 🙂

Alle volledige uitslagen van het NK Baan Omnium Duur kun je vinden in dit pdf-document.

ASC Olympia - Verslag Nederlands Kampioenschap Baan Omnium 2018

Hartelijk dank

Langs deze weg willen we iedereen die op enige manier heeft bijgedragen aan deze prachtige maar lange dagen, hartelijk danken voor de inzet en het mogelijk maken van deze Nederlandse Kampioenschappen Baan Omnium. Speciale dank gaat uit naar Han Wind (EHBO), Lucas Eenkhoorn en een paar ouders, die hebben geholpen bij het behandelen van de verschillende slachtoffers.

Bovendien had de wedstrijdjury weer een enorme klus om alles in goede banen te leiden. Ook aan hen allen onze hartelijke dank. We hopen dat bij volgende wedstrijden het wat rustiger is met protesten en iedereen gewoon zijn werk kan doen.

Tot zondag 28 januari bij de Regio Kampioenschappen Baanwielrennen!