Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

Zaterdag 27 januari hielden we in het Velodrome Amsterdam ons jaarlijkse Clubkampioenschap Baanwielrennen. Doordat we ons clubkampioenschap Baanwielrennen op het tijdstip van onze laatste baantraining van seizoen 2017-2018 hielden, hadden we over aanmeldingen niet te klagen: de meeste renners trainden het afgelopen seizoen met ons tijdens de zaterdagmiddag trainingen.

Wedstrijdprogramma

Dit jaar bestond het wedstrijdprogramma van ons Clubkampioenschap Baanwielrennen uit: 600 meter staande start (alleen voor cat. t/m 4 ipv scratch), de scratch, een afvalkoers en tenslotte snowball race.

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

Nadat iedereen een rugnummer had opgespeld en voor zichzelf had ingereden (normaal gaat dat tijdens de training in groepsverband) begonnen we het kampioenschap met onze 2 jongste renners, de mannen voor de toekomst.

600 meter staande start

Noery en Pascal streden tegen elkaar op een 600 meter staande start. De 600 meter staande start is een wedstrijd over 3 ronden, waarbij de renners tegenover elkaar starten op de baan. De rode lijn is de start en finishlijn.

Na met een microfoon en laptop te hebben geoefend, klonk eindelijk het officiële startsignaal om de wedstrijd te beginnen. Deze uiterst spannende wedstrijd werd nipt gewonnen door Pascal.

Scratch

Het volgende onderdeel was de scratch: een rit over van te voren besloten aantal ronden. De renner die als eerste over de streep komt, wint.

In categorie 5 t/m 7 streden Davey, Jens en Jan over 10 ronden. Deze werd gewonnen door Jan. De meisjes onder 20 en dames 20 + reden hun scratch samen in 1 wedstrijd over 15 ronden; een wedstrijd in de wedstrijd. Bij de meisjes tot 20 won Fenna voor Carola en Cato. Bij de dames 20+ werd Marloes eerste voor Nicole, Iris en Louise.

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

Vervolgens waren de jongens 20- en de mannen 20+ (die eigenlijk allemaal 40+ waren) aan de beurt voor hun scratch. Deze werd op dezelfde manier gereden als bij de meisjes en dames. Echter niet over 15, maar over 25 ronden. Frédéric was helaas verlaat en moest daarom de scratch aan zich voorbij laten gaan. Hij werd dus al voordat de wedstrijd begon, al 3e op dit onderdeel. De strijd ging dus alleen tussen Arjan en Cyrille. Arjan pakte een hele ronde op de groep en won de scratch. De ‘jonkies’ (20-) lieten zich niet gek maken door de 40+ers en streden hun eigen strijd. Benjamin won voor Yuran, Milan en Jaimy.

Afvalkoers

De volgende wedstrijd in ons Clubkampioenschap Baanwielrennen was de afvalkoers. Dit is een race, waarbij er om de ronde wordt afgesprint. Degene die met zijn achterwiel als laatste de finishlijn passeert valt af en moet de baan verlaten.

Als eerste reden de Noery, Pascal, Jens, Davey en Jan.  Na een loze ronde begon de wedstrijd. Noery viel als eerste af, gevolgd door Pascal – die daardoor wel won van Noery in hun strijd om Clubkampioen van ASC Olympia te worden in hun categorie t/m 4, ook al moest er nog een onderdeel gereden worden. De strijd in categorie 5 t/m 7 lag nog helemaal open. Helaas viel Davey als eerste af en werd het een strijd tussen Jens en Jan. Jens begon vanaf de kop, maar werd in de laatste bocht nog net door Jan ingehaald. Jan kwam met zijn wiel als eerste over de finishlijn en door deze overwinning zag hij zijn kans op de titel in categorie 5 t/m 7 dichterbij komen.

De Afvalkoers bij de meisjes onder 20 werd spannend door de overwinning van Carola, geholpen door pech bij Fenna. Cato werd 3e. Bij de dames 20+ was de overwinning voor Fietsbelle Marloes, voor Louise en Iris. Nicole – die eveneens voor Fietsbelles uitkwam en in de scratch nog tweede 2e werd – moest genoegen nemen met een vierde plek.

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

Bij de mannen onder de 20 was de uitslag een kopie van de scratch. Benjamin eindigde voor Yuran Milan en Jaimy. Bij de Mannen 20 + maakte Frédéric het weer spannend in hun categorie door de afvalkoers te winnen voor Arjan en Cyrille.

Snowball

Als laatste onderdeel reden we de snowball. Bij een snowballrace, krijgt de renner die na ronde één als eerste over start/finishlijn komt, één punt. De renner die de tweede ronde als eerste de start/finishlijn passeert, krijgt 2 punten. Enzovoort. De renner die de laatste (10e) ronde als eerste over de meet komt, krijgt 10 punten. Zoals een sneeuwbal door te rollen groter wordt, wordt het aantal punten dat je kunt verdienen per ronde steeds 1 groter. Na de race wordt het aantal punten dat een renner heeft behaald opgeteld. De renner met het meeste aantal punten is winnaar van de wedstrijd.

Ook de snowball werd verreden als wedstrijd in een wedstrijd. Als eerste (st)reden Pascal en Noery, Jan, Davey en Jens over 10 ronden, waarin zij totaal 55 punten konden behalen. De eerste en tweede ronde waren voor Pascal en Jan, maar in de derde ronde nam Noery het heft in handen en ging niet meer van kop af. Hij haalde in totaal 52 punten binnen en pakte dik de overwinning op dit onderdeel.

In categorie 5 t/m 7 werd het nog even spannend. Nadat Jens ronde 3 en 4 binnenhaalde, was daar Davey die de punten van ronden 5 en 6 pakte. Ronde 7 en 8 waren weer voor Jan, ronde 9 voor Jens en ronde 10 weer voor Jan. Davey kwam tot 11 punten, Jens tot 16 punten en Jan scoorde 28 punten.

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

De snowball bij de dames 20- en 20+ ging over 15 ronden, waarbij zij 120 punten konden behalen. Het werd een prooi voor Fenna in categorie 20-  met 101 punten en voor Marloes in categorie 20+ met 82 punten. Cato pakte nog wel de punten van de eerste en vierde ronde in categorie 20- en kwam tot een totaal van 5 punten. Carola kwam tot 14 punten door ronde 3, 5 en 6 te pakken.

Bij de Dames 20+ begon Nicole voortvarend, door ronde 1, 2 en 3 voor haar rekening te nemen. Maar daar bleef het helaas bij voor haar; zij scoorde 6 punten. Iris pakte ronde 4 en 5 en kwam daarmee op een totaal van 9 punten. Nadat Marloes ronde 6 t/m 10 wegkaapte, probeerde Louise nog terug te komen door de punten uit ronde 11 en 12 haar toe te eigenen. Helaas bleef het voor Louise bij deze 23 punten.

De laatste wedstrijd van onze clubkampioenschap kon voor de mannen nog alle kanten op: 25 ronden met een totaal van 325 te verdelen punten. Ronde 1 t/m 4 waren voor Cyrille in categorie 20+ en voor Yuran in categorie 20-. Frédéric die als maar hoger en hoger in de baan reed, knalde naar beneden en nam ronde 5 t/m 8 voor zijn rekening, terwijl Milan in ronde 8 Yuran overnam en dit tot ronde 11 volhield, pikte Arjan ronde 9 af van Frédéric die daarna weer gas gaf en ronde 10 t/m 18 pakte. Ronde 12 t/m 17 waren weer voor Yuran. Waar Milan ronde 18 en 19 pakte, begon Arjan zijn wedstrijd vanaf ronde 19 en gaf die niet meer weg. Hij bleef aan de leiding t/m ronde 25 . Yuran pakte nog ronde 20 t/m 22, waarna Milan ronde 23 t/m 25 bij zijn totaal schreef.

Ondanks dat Jaimy en Benjamin geen punten wisten te pakken, is het zeker het vermelden waard dat zij gewoon keihard hun 25 ronden bleven rijden. Complimenten mannen! Jaimy eindigde voor Benjamin en werd 3e. Yuran werd de winnaar in categorie 20- met 178 punten. Milan werd tweede met 147 punten.

Bij de 20 + bleek dat Arjan er verstandig aan had gedaan te sprinten voor ronde 9. Hij won de wedstrijd met 163 punten. Frédéric werd tweede met 152 punten. Cyrille eindige als derde met 10 punten.

Nadat alle renners nog 10 minuten hadden uitgereden, verplaatste iedereen naar de kantine van ASC Olympia. Nadat iedereen iets te drinken had, was daar de prijsuitreiking en werden onderstaande foto’s gemaakt.

Gisteren (st)reden een flink aantal Olympianen om de eretitels in ons clubkampioenschap op de Wielerbaan Amsterdam…

Posted by ASC Olympia on Sunday, January 28, 2018

Uitslag ASC Olympia Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

  • Categorie t/m 4 : 1e & Clubkampioen Pascal, 2e Noery
  • Categorie 5 t/m 7 : 1e & Clubkampioen  Jan, 2e Jens, 3e Davey
  • Meisjes 20- : 1e & Clubkampioen Fenna, 2e Carola, 3e Cato
  • Dames 20+ : 1e & Clubkampioen Marlous, 2e Louise, 3e Nicole, 4e Iris
  • Jongens 20- : 1e & Clubkampioen Yuran, 2e Benjamin, 3e Milan, 4e Jaimy
  • Mannen 20+ : 1e & Clubkampioen Arjan, 2e Frédéric, 3e Cyrille

Bekijk hier alle uitslagen van het Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018.

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

Hartelijk dank

Hartelijk dank aan Cathy voor het maken van de foto’s en aan Milko voor assistentie bij het jureren. De meeste dank gaat naar Lucas voor het geven van de baantrainingen en mede organiseren van dit ASC Olympia Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018.

Tot volgend jaar!

Word jij Clubkampioen 2019?

Wil jij ook baanwielrennen bij ASC Olympia? Word jij wellicht onze volgende clubkampioen? Doe dan eens mee met onze (baan)trainingen! Ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p. En bekijk ook eens onze Facebook, Instagram of volg ons op Twitter.