Fenna in Fashionchick: “Op de baan ga ik echt hard!”

Fenna in Fashionchick: “Op de baan ga ik echt hard!”

Die kick die Fenna (14) voelt als ze over de weg racet is onbeschrijflijk. Daarom stopt ze nooit meer met wielrennen.

“Tijdens het wielrennen voelt het alsof ik vlieg.”

ASC Olympia - Fenna in Fashionchick: op de baan ga ik echt hard!

“Toen ik negen was, waren mijn vader en ik op zoek naar een leuke hobby voor mij. Hij kwam op het idee om te gaan wielrennen, want dat konden we ook samen doen: mijn vader, mijn broertje en ik. Na de eerste training was ik meteen verkocht! Natuurlijk: het is gevaarlijk en niet veel kinderen doen het. Als je op internet ‘ongeluk wielrennen’ intypt, krijg je duizenden hits. Ook professionele wielrenners hebben soms ernstige ongelukken. Je gaat nou eenmaal supersnel, rijdt dicht op elkaar en maakt moeilijke bochten. En als je valt, is je enige bescherming je helm. Maar het gevaar schrok ons niet af. Aan elke sport zitten risico’s, toch?”

Levensgevaarlijk

“Niet zo lang geleden maakte ik een behoorlijke val op de binnenbaan. Een meisje voor mij viel en ik reed tegen haar aan, waardoor ik over de kop vloog en op mijn hoofd terecht kwam. Doodstil lag ik op de grond. Toen ik weer bijkwam, raakte ik in paniek. Ik wist niet meer welke dag het was! De hele rechterhelft van mijn gezicht lag open en mijn helm was door de val onbruikbaar geworden. Maar als ik die niet had gedragen, was het misschien wel mijn laatste ritje ooit geweest … Bij de huisartsenpost bleek gelukkig dat ik geen blijvende schade had, maar de val heeft ons wel laten schrikken. Het had zoveel slechter kunnen aflopen.”

Daar lag ik dan, doodstil op de baan …

“Tijdens de eerste training na de val voelde ik wel wat spanning en moest ik tegen mijzelf zeggen dat ik niet hoefde te zijn. Daarna reed ik gelukkig weer alsof ik nooit was gevallen. Nu doe ik alweer mee met de Nederlandse Kampioenschappen!”

ASC Olympia - Fenna in Fashionchick: op de baan ga ik echt hard!

Gááp

“Omdat ik aan wielrennen doe, denken mensen dit ik het ook leuk vind om elke dag naar school te fietsen. Niet dus: ik haat het! Wielrennen en fietsen zijn niet te vergelijken. Als ik wielren, zie ik dat als een uitlaatklep, als een uitdaging. Normaal fietsen vind ik alleen maar saai. Wat ook gek is: ik lijk nooit van mijn zenuwen af te komen. Ik rij nu al vijf jaar wedstrijden, maar ik word nog altijd extreem zenuwachtig. Het maakt niet uit hoe klein of onbelangrijk de wedstrijd is. En als ik dan zo zenuwachtig ben, kan ik niet stoppen met gapen! Ik heb gehoord dat dat te maken heeft met adrenaline. Gelukkig is het over zodra ik op mijn fiets spring.”

Need for Speed

“Wielrennen geeft me energie en werkt tegelijkertijd ontspannend. Als ik rijd, denk ik nergens aan; alleen aan de sprint. Het is zo’n lekker gevoel als je tijdens het fietsen al je gedachten kunt loslaten. Op de weg kan ik wel hard rijden; op de baan gaat het nog wel wat sneller. Met hoge snelheden over de weg schieten geeft echt een enorme kick. Het is alsof je vliegt. Ik denk daarom dat ik dit nog heel lang blijf doen.”

“Het is wel zwaar om te combineren met school. Ik train zes keer per week, waarvan een of twee keer krachttraining in de sportschool. De rest van de week zit ik op mijn fiets. En dan heb ik elk weekend nog een wedstrijd. Op dit moment bestaat mijn leven dus vooral uit school, huiswerk, wielrennen en heel af en toe Netflix. Maar alle professionele wielrenners doen dit naast hun opleiding, dus het moet te doen zijn. Ook voor mij 🙂 ”

Bovenstaand interview gaf Fenna aan Fashionchick Girls en is afgedrukt in hun aprilnummer.