In Case of Emergency: wat moet je doen bij een ongeval?

In Case of Emergency: wat moet je doen bij een ongeval?

Het spreekt voor zich dat veiligheid voor alles gaat. Zeker op de fiets! ASC Olympia en Fietsbelles doen er dan ook alles aan om de veiligheid te waarborgen en een ongeval te voorkomen. Dit doen we door van tevoren een route vast te stellen, ervaren Ride Leaders in te zetten, tips en tricks te geven voorafgaand aan en tijdens de rit. Door minder ervaren fietsers alvorens ze meerijden met een rit, ‘huiswerk’ op te geven in de vorm van leesmateriaal, zoals deze artikelen over ‘Rijden in een groep‘ en ‘Het belang van goed materiaal‘.

Toch kan het gebeuren dat er iets gebeurt onderweg. Of je nu alleen rijdt of in een gezelschap, een ongeval zit in een klein hoekje. Naast het voor de hand liggende eerste hulp verlenen, is het ook erg prettig wanneer één van je fietsgenoten of een toevallige passant een familielid of vriend van het slachtoffer kan bellen. Want het kan zomaar zijn dat de gevallen persoon – en dat kan je natuurlijk ook gewoon zelf zijn – niet of nauwelijks aanspreekbaar is. Wat kun je als bijstander doen en wat kun je zelf doen?

Wat te doen bij een ongeval?

Wanneer je een EHBO diploma of ervaring hebt of misschien BHV, is dat fantastisch. Maar heb je dat niet, lees dan hieronder een aantal handvatten die je kunt gebruiken bij een ongeval:

 • Let op gevaar, zorg eerst voor je eigen veiligheid
 • Ben je alleen, spreek een passant aan om bij je te blijven
 • Ga na wat er is gebeurd en maak een inschatting van de verwonding(en) en bel zo nodig 112. Ben je alleen, doe je dit zelf, anders laat je dit doen
 • Zorg voor beschutting
 • Is slachtoffer bij bewust zijn, stel hem of haar gerust en pas zo nodig EHBO toe op de plaats waar het slachtoffer ligt. Heb je geen EHBO, ga dan uit van je gezonde verstand: verplaats niet zomaar het slachtoffer, stelp hevige bloedingen, enzovoort.

Bel je 1-1-2?

Valpartijen zijn vaak niet meer dan schrammen en builen. Maar het kan gebeuren dat het slachtoffer ernstig letsel heeft. Bel dan altijd 1-1-2. Geef dan het onderstaande door:

 • Meld het aantal slachtoffers
 • Welk vermoedelijk letsel het slachtoffer heeft
 • Via welke ingang en route de hulpdiensten het beste kunnen rijden
 • Zorg voor vrije toegangswegen voor de hulpdiensten naar het slachtoffer
 • Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten en geef antwoord op hun vragen

Veel ongevallen kunnen we voorkomen, maar soms niet. Dan kunnen bovenstaande handvatten je letterlijk en figuurlijk een handje helpen. Heb je geen EHBO diploma, dan is het altijd een overweging waard om eens rond te kijken om een dergelijke cursus te gaan volgen.

Zelf een ongeval?

MAAR … er is nog iets wat we kunnen doen! Iets wat sommigen al hebben geregeld, maar iets waar je ‘as we speak’ al wat aan kunt doen. Dat is namelijk zorgen dat hulpverleners je kunnen identificeren wanneer er iets met jou gebeurd. Je kunt ervoor zorgen dat je altijd gegevens bij je hebt, zodat omstanders weten wie ze kunnen bellen in geval van nood. Daarnaast is het erg handig wanneer bij deze gegevens staat of je nog allergieën hebt of andere zaken waar hulpverleners rekening mee moet houden.

ASC Olympia - In Case of Emergency: wat moet je doen bij een ongeval?

Dit laatste klinkt logisch, maar hoe kun je je gegevens ‘meenemen’ en al helemaal op de fiets? Hier zijn tal van uitvindingen en ideeën over. Hieronder lees je een aantal bekende op een rij:

 • Een van de meest bekende is het ICE systeem (In Case of Emergency) – een in 2005 gestart initiatief om bezitters van mobiele telefoons er toe te bewegen telefoonnummers in het telefoonboek van hun telefoontoestel onder de naam ICE op te slaan, die hulpverleners direct kunnen bellen als de eigenaar in een ongeluk betrokken raakt. Als je telefoon is ‘gelockt’ met een wachtwoord, zijn er speciale handelingen die je zelf kunt instellen.
 • Er zijn polsbandjes en kettingen te verkrijgen waarop je je gegevens kunt laten ingraveren. Bekende zijn de Road ID en id’s me. Deze zijn ook nog eens leuk om te dragen ????
 • Je zou ook een pasje kunnen laten maken met al je gegevens, zoals de Medikaart. Of simpelweg een stikker op de achterkant van je telefoon plakken of notitie bij je telefoon.

Hopelijk heb je bovenstaande informatie nooit nodig. Voorkomen is beter dan genezen! Heb je nog aanvulling, opmerking of verbeterpunten op dit artikel? Laat het ons dan gerust weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*