Jeugdwielrennen – zeker óók voor meiden!

Jeugdwielrennen – zeker óók voor meiden!

Een paar maanden geleden vroegen we een paar jeugdige Olympianen om in een paar zinnen, in hun eigen woorden te beschrijven wat jeugdwielrennen bij ASC Olympia zo leuk maakt, welke mooie herinnering(en) en doelen ze hebben en hoe Olympia hen helpt. In dat artikel kun je lezen hoe onze (jonge) mannen denken over ASC Olympia.

En we hebben natuurlijk ook een grote groep dames en bovendien een flink aantal jonge meiden die wekelijks veel kilometers maken op de fiets! Hieronder kun je lezen wat onze ‘Next Top Models’ vinden van ASC Olympia 🙂

Aandacht voor jeugdwielrennen

Bij ASC Olympia vinden we dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met de wielersport. Wielrennen of mountainbiken is niet alleen echt gaaf en gewoon heel leuk om te doen … het laat je op jonge leeftijd al kennismaken met ‘je best doen’. Wielrennen leert je hoe het is om te winnen, het leert je om jouw discipline te sterken en het geeft je doorzettingsvermogen. Allemaal zaken waar je later in je leven veel aan hebt. Bovendien train je ook nog eens je lichamelijke conditie en blijf je in vorm.

Bij ASC Olympia kunnen kinderen vanaf 7 jaar al kennismaken met verschillende disciplines van de wielersport. We hebben zeer ervaren en gediplomeerde wielertrainers die jeugdige renners met kennis en kunde begeleiden. Natuurlijk staan ‘veiligheid’ en ‘fun’ voorop. Wij vinden het erg belangrijk dat kinderen (vooral de allerjongsten) wielrennen (op de weg of baan) en/of mountainbiken gewoon leuk vinden. Dat betekent natuurlijk ook, dat zij zich veilig voelen op een fiets die zij onder controle hebben.

Kinderen die willen kennismaken met de wielersport, kunnen – gratis en zonder enige verplichting! – bij ASC Olympia meedoen aan drie trainingen voor jeugdwielrennen. Pas daarna maak je een keuze of je lid wil worden van ASC Olympia. Als je zelf geen fiets hebt, kun je van ASC Olympia een racefiets, baanfiets of mountainbike gebruiken tijdens de trainingen (vooropgesteld dat fietsen in de juiste maat beschikbaar zijn).

Oók voor meiden!

Wij zijn Veerle, Fenna en Carola, drie vrolijke meiden die fietsen bij ASC Olympia. We komen bijna elke training op dinsdag- en donderdagavond. Omdat we het leuk vinden om hard te fietsen, maar ook omdat het supergezellig is. Het voordeel van fietsen is dat je lekker met elkaar kunt kletsen, zeker tijdens het in- en uitrijden.

Veerle (14)

ASC Olympia - Jeugdwielrennen - zeker ook voor meiden!

Ik fiets alweer bijna zeven jaar bij ASC Olympia. Ik ben begonnen met mountainbiken in categorie 1. Daarna ben ik ook gaan racefietsen. In het begin reed ik alleen wedstrijden bij ASC Olympia, later ben ik ook gaan meedoen aan clubwedstrijden bij andere verenigingen. Sinds twee jaar rijd ik ook landelijke wedstrijden. Ik heb ook meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd; dat was een hele belevenis!

Bij ASC Olympia kan ik twee keer per week trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers. Het afgelopen jaar kreeg ik een trainings- en wedstrijdschema om mij goed te kunnen voorbereiden op het NK. Volgend jaar rijd ik niet meer bij de jeugd en wacht mij een nieuwe uitdaging om in een groot peloton te rijden bij de nieuwelingen. Mijn ambitie is om zo hard te kunnen rijden, dat ik bij het peloton kan blijven. Het jaar daarna hoop ik voorin het peloton te kunnen rijden en zo elk jaar een stapje verder te komen. Bij ASC Olympia kan ik me verder ontwikkelen en daarnaast is het heel gezellig met Fenna, Carola en de andere leden van de vereniging.

Fenna (14)

ASC Olympia - Jeugdwielrennen - zeker ook voor meiden!

Ik ben 3,5 jaar geleden begonnen met wielrennen. Natuurlijk bij ASC Olympia. In het begin had ik nog geen echte doelen, maar na een tijdje wilde ik graag naar het Nederlands Kampioenschap. En dat is gelukt! In 2016 én 2017 heb ik mogen meedoen aan het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen, en hierbij ben ik heel goed begeleid door mijn trainer. Olympia is een hele leuke club waar je iedereen kent en met iedereen kan praten, je hebt er een echt clubgevoel.

Carola (14)

ASC Olympia - Jeugdwielrennen - zeker ook voor meiden!

Ik rij nog maar één seizoen bij ASC Olympia, maar ik vind het er heel gezellig en toch wedstrijdgericht. Mijn fietsdoelen voor dit seizoen waren: de districtswedstrijd goed rijden en het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen. ASC Olympia helpt mij natuurlijk door de training, maar ook de stukjes uitleg van mijn trainer Lucas helpen mij enorm. Het is mijn grote ambitie om profwielrenner te worden!

Puck (18)

ASC Olympia - Jeugdwielrennen - zeker ook voor meiden!

Ik fiets alweer 8 jaar bij ASC Olympia. Ik ben begonnen met fietsen omdat ik stopte met voetballen. Ik heb eerst een jaar gefietst zonder wedstrijden en ben daarna begonnen met wedstrijd wielrennen. Samen met Ruben en Beeke gingen we het hele land door van wedstrijd naar wedstrijd. Na een aantal jaar wedstrijden rijden en bovendien een blessure, merkte ik dat ik niet met veel plezier meer naar wedstrijden ging. Daarom ben ik gestopt met het rijden van wedstrijden. Ik merkte dat ik met veel meer voor de lol ging fietsen en dat kan gelukkig ook bij ASC Olympia!
Sinds het winterseizoen 2016 train ik weer wat serieuzer bij Lucas en bij het Noord-Holland team en rijd ik af en toe een wedstrijd in de Amsterdamse Cross Competitie of een criterium. ASC Olympia is echt een ontzettend leuke vereniging en ik heb het er altijd super gezellig met iedereen.

Training & wedstrijden

In de zomer trainen we op de racefiets; in de winter rijden binnen op de baan in het Velodrome of buiten op de mountainbike op ons eigen mountainbikeparcours.

Daarnaast rijden we vaak wedstrijden. Omdat we (Veerle, Fenna en Carola) alle drie zijn geboren in 2003, rijden we in dezelfde categorie. Bij de jeugd rijd je altijd tegen mensen van je eigen leeftijd. Omdat we met z’n drieën naar wedstrijden gaan, is het niet alleen spannend of je wel goed gaat rijden, maar hebben we ook veel lol om de wedstrijden heen. We bereiden ons samen voor op de wedstrijd en na afloop drinken we gezellig samen een glaasje chocomel – goed voor het herstel 😉

Als een van ons prijs heeft gereden, dan zijn we superblij voor elkaar. Zoals laatst toen Carola het Districtskampioenschap van Noord-Holland had gewonnen. Dat was echt een heel groot feest!

Meer dan alleen fietsen!

Naast de fietsen en trainen doen we bij ASC Olympia ook allerlei andere leuke dingen. Elk jaar gaan we in de herfstvakantie op mountainbike-weekend ergens op een mooie plek midden in de natuur. We logeren dan bij een kampeerboerderij. Ook hebben we bij ASC Olympia elk jaar een kerstdiner, niet alleen met lekker eten, maar ook met een bingo en met prijzen voor elke renner. Het is altijd weer spannend wie zal worden uitgeroepen tot de beste renner of tijdrijder, of wie dit jaar de meeste progressie heeft gemaakt. Ook hebben we elk jaar een barbecue en een bowlingavond.

We zouden het erg leuk vinden als er nog meer meiden (en natuurlijk ook jongens!) bij ASC Olympia gaan fietsen. Heb jij interesse in jeugdwielrennen? Kom dan gerust naar ASC Olympia en doe mee aan een training! Dan weet je of het wat voor je is. De eerste drie trainingen zijn zelfs helemaal gratis 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*