Nieuwe competitie voor de jeugd

Nieuwe competitie voor de jeugd

Ons nieuwe wielerseizoen is alweer twee weken geleden gestart: we hebben onze eerste kilometers alweer verreden en we zijn inmiddels gewend aan ons parcours. Daarom is het tijd voor een nieuwe competitie. Elke eerste dinsdag van de maand rijden we onze eigen, interne competitie. Speciaal voor onze jongste wielrenners die van 17:30 tot 18:30 uur trainen.

Nieuwe competitie

Voorheen reden we elke eerste dinsdag van de maand, een tijdrit. Onze jongste en beginnende renners reden dan een tijdrit over 2500 meter. De iets meer gevorderde jeugdrenners reden twee ronden. Omdat tijdrijden een speciale taak van sport is en om de jeugdige renners iets meer variatie te gunnen, bedachten Lucas en ik deze interne competitie. We willen wedstrijdelementen gebruiken op deze trainingsavond en de renners zo laten beleven wat het gevoel is van competitie en strijd en wat dat met je kan doen.

Twee groepen

We verdelen onze jeugdige renners in twee groepen: Groep A bestaat uit renners van 6 t/m 11 jaar (categorie 0 t/m 4). Groep B bestaat uit renners van 12 t/m 14 jaar (categorie 5 t/m 7). De eerste avond van deze nieuwe competitie hadden we een gelijke verdeling: vier renners in Groep A – Semme, Ben, Jan Junior en Samuel – en vier renners in Groep B – Roza, Sem, Thomas en Mick.

Tijdrit

Als eerste reden we een tijdrit. We hebben een variant bedacht waarbij we niet een hele ronde over het parcours rijden, maar een korte versie die we als warm-up hebben gereden – met z’n allen achter Lucas aan – om zo het tijdrit parcours te verkennen. De start was bij het Olympia juryhuis, over de brug richting WVA, keren in de bocht bij een pion waar Evelien stond. Vervolgens aan de andere kant van de weg weer terug over de brug naar de andere bocht. Daar werd er gekeerd bij de pion waar Peter (de vader van Samuel) stond. Daarna door naar de finish. Het parcours was precies één kilometer. Groep A reed twee ronden en Groep B reed drie ronden.

De renners starten om de 30 seconden. Ze werden vastgehouden bij hun zadelpen zodat ze met een echte start konden beginnen. Door de redelijk korte tussentijden, konden ze elkaar goed, wat ze motiveerde om nog een trapje extra te geven. Ook de ouders van de renners die aan de kant stonden zagen hun kinderen nu constant voorbij komen. Natuurlijk werd er hard en enthousiast aangemoedigd. Toen alle renners waren gefinished en weer op adem gekomen, waren ze allemaal met elkaar eens: “Dit is een leukere manier van tijdrijden!” 🙂

Sprint

Het tweede onderdeel van deze nieuwe competitie is een Sprint, waarbij renners het één op één tegen elkaar opnemen. De nummer één en twee van elke groep rijden tegen elkaar. Vervolgens rijden de nummers drie en vier van de groep tegen elkaar. De start is in de laatste bocht. Vanaf daar naar de finishlijn (bij het juryhuis) is het ongeveer 200 meter. De renners streden voor de ‘Best of Three’.

Ondertussen waren de renners die om 18:30 uur beginnen met hun training al gearriveerd en stonden meteen hun jeugdige clubgenootjes goed aan te moedigen. Trouwens: het gerucht gaat dat er zelfs is gevraagd of zij ook zulke training kunnen krijgen. We zijn natuurlijk enorm blij met zulke reacties en we bekijken serieus of er aan deze vraag kan worden voldaan.

Ook bij het onderdeel Sprint werd er hard ge(st)reden. Waar sommige renners nog even moeilijkheden hadden met snel inklikken – deze training volgt zeer binnenkort! – hadden de renners met de ‘gewone’ platte pedalen, nu eens een keer een voordeeltje.

Uitrijden

Na alle strijd, reden we met z’n allen nog een rondje uit en hielden we een korte evaluatie – met het achterwiel in het gras bij het juryhuis. We waren het allemaal wel met elkaar eens, dat deze nieuwe competitie een goed nieuw initiatief is. We vonden het een erg geslaagde avond.

Semme, Ben, Jan Junior, Samuel, Roza, Sem, Thomas, Mick, Tesvalu, Mathijs en Peter: hartelijk dank voor jullie enthousiasme en strijdlust!

Ik kijk nu al uit naar de tweede competitiedag op dinsdag 1 mei. Jij komt toch ook?!