Women Racing: de eerste race

Women Racing: de eerste race
Afbeelding 1

Na weken van gedegen voorbereiding, konden we nu eindelijk ‘los’. Zaterdag 14 april reden wij onze eerste wedstrijd in de Vrouwenwielrennen Competitie. Het strijdtoneel was de vijftiende Omloop van Munnikenland bij WTC Maas~Waal in Brakel – die dit jaar is uitgebreid met een wedstrijd voor vrouwenwielrennen.

Vrouwenwielrennen Competitie

Door de speaker galmt: ‘Maak je klaar voor de start!’. We staan achter de A-klasse te wachten tussen 50 andere dames. Er wordt gepraat en gelachen. De sfeer is ontspannen. De A-klasse start en wij schuiven naar voren richting startlijn. Ik voel een gezonde spanning; de eerste koers van Women Racing gaat beginnen. Ik kijk naar Ineke, Dieke, Marloes en Iris naast mij. “Succes, meiden!” Het startschot valt…..

“Veel plezier, laat je niet wegzetten en probeer voorin te rijden.”

ASC Olympia - Women Racing: de eerste race!

De Omloop van Munnikenland was de eerste van acht koeren van de Vrouwenwielrennen Competitie in 2018. Aan de start verschenen die dag 100 dames van verschillende vrouwengroepen verdeeld over een A en B klasse. Wij starten – als nieuwkomers in het koersen – in de B klasse. We zullen 6 ronden van 7,5 kilometer rijden met geneutraliseerd vertrek achter de motor. Vanaf het moment dat het wielerparcours van de organiserende vereniging WTC Maas~Waal wordt verlaten, gaat de koers van start.

ASC Olympia - Women Racing: de eerste race!

Aanzetten en meegaan

Na een korte parcoursverkenning en inrijden, verzamelen alle dames bij de start. Iris geeft vooraf nog een aantal tips voor ons, die onze eerste koers rijden: “Veel plezier, laat je niet wegzetten en probeer voorin te rijden.”

We starten rustig achter de motor en 50 dames proberen de beste plek voorin te krijgen. Nadat we het parcours afrijden met een haakse bocht naar rechts, wordt er tempo gemaakt. “Hup, op de pedalen, aanzetten en meegaan!” Na 500 meter een bocht naar links waarbij de hele groep weer aanzet en over de weg de verkeersheuvels ontwijkt. We draaien links de dijk op waar de wind tegen staat. De groep wordt uit elkaar getrokken en er ontstaan twee groepen. Wij zitten voorin! Nog een scherpe bocht naar links, het viaduct op en dan een lange rechte weg waar een aantal meiden proberen weg te komen. “Er achteraan!” We draaien het afgesloten parcours weer op waar onze supporters langs de kant staan. We rijden over de streep, door naar ronde 2!

Vallen en opstaan

De volgende 4 ronden wordt er goed gekoerst. Ineke, Iris en Nicole rijden voorin mee en werken samen met andere meiden om de kopgroep weer bij te halen. Dat lukt tijdens ronde 3. In ronde 5 rijden er 3 meiden weg en het peloton zet de aanval in. Helaas is er een grote valpartij waarbij Ineke de dans net ontspringt en mee kan met de tweede groep. De rest komt wel in de valpartij terecht. Gelukkig zonder erg en we rijden weer verder.

ASC Olympia - Women Racing: de eerste race!

Ineke blijft in de tweede groep en bij het afsprinten komt ze als 8e over de streep. Marloes rijdt de laatste 500 m uit de groep weg en wordt 14e. Ikzelf zit vlak achter Marloes en wordt 15e, Iris wordt 17e en Dieke komt als 19e over de streep.

Succesvol en leerzaam

De eerste koers voor Women Racing is erg geslaagd! Een mooie ervaring waarbij we 55 punten hebben verzameld voor het ploegenklassement. We staan hiermee op plaats 7 van 16 teams. Op 6 mei staan we aan de start van de volgende wedstrijd in de Vrouwenwielrennen Competitie op het parcours van ARC Ulysses in Amsterdam Noord!

 

De foto’s van Omloop van Munnikenland kun je terug vinden bij Gijs van Tuijl 🙂

Meer informatie

Heb je vragen over Women Racing? Stel ze dan gerust. Wij beantwoorden je vragen graag. Bekijk ook de Fietsbelles FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Ben je een vrouw en wil je meedoen met een training? Je bent hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.