Amsterdam – Barcelona: gewoon nog een keer

Amsterdam – Barcelona: gewoon nog een keer

26 jaar geleden vertrok een groep Olympianen – waaronder Piet van Heusden – vanaf het Rembrandtplein voor de fietstocht Amsterdam – Barcelona. Ruim 1600 kilometer in 8 dagen. Dit jaar onderneemt Irma ter Heege – de dochter van een van de renners die in 1992 meereed – samen met een team van enthousiaste wielrenners deze monstertocht opnieuw.

Amsterdam – Barcelona

In 1986 won de stad Barcelona de strijd om de organisatie van de Olympische Spelen van 1992 op zich te mogen nemen. De gemeente Amsterdam werd helaas niet geselecteerd. Ook Belgrado, Birmingham, Brisbane en Parijs moesten in Barcelona hun meerdere erkennen. Barcelona won de verkiezing deze keer wél; in 1936 moesten ze het afleggen tegen Berlijn.

“Als de Olympische Spelen niet naar Amsterdam komen, komt Amsterdam wel naar de Olympische Spelen!”

Het plan ontsproot bij enkele Olympianen om de Olympische vlag naar Barcelona te brengen. Als eerbetoon aan Barcelona, omdat ze de strijd om de organisatie van de Olympische Spelen hadden gewonnen. 33 Olympianen zouden van 11 tot en met 18 juli 1992 deze monstertocht rijden; ruim 1600 km in 8 dagen.

In het bandenspoor van vader

Irma: “Mijn vader had hier natuurlijk graag aan meegedaan, maar soms weet je je grens. Samen met zijn twee fietsmaten – die hij op eerdere fietstochten over de Alpen had ontmoet – maakte hij een nieuw plan om in 15 etappes van Amsterdam naar Barcelona te fietsen.”

“Richard en ik kregen meteen zin om deze tocht te gaan fietsen.”

Irma’s vader was wielrenner in hart en nieren. Hij maakte vele mooie fietstochten in zijn leven. Helaas overleed hij 11 jaar geleden. Irma’s vader had dagboeken met de meest prachtige foto’s die hij tijdens zijn tochten maakte.

“Bij het afstoffen van al die geweldige verhalenbundels viel mijn oog weer op deze tocht. Amsterdam – Barcelona … wow. Richard (Irma’s man) en ik kregen meteen zin om deze tocht te gaan fietsen toen we het boek met de routes en de leuke foto’s doorbladerden.”

Samen beleven

En zo herleeft de geschiedenis. Irma en haar man Richard rijden samen van Amsterdam naar Barcelona. Zij worden vergezeld door Jeroen en Monique van Moort van SKI-INN en door Thea Ooms en Stef Comman van Commanfietsen.

ASC Olympia - Amsterdam - Barcelona: gewoon nog een keer!

“In 1992 had Monique – mijn zus – het grote geluk om de tocht te mogen begeleiden in de bezemwagen. Dit jaar zal ze ons begeleiden. Ook in de bezemwagen.”

1700 kilometer & 14.500 hoogtemeters

Irma en haar team vertrekken op 29 juli 2018 vanaf het Rembrandtplein. Zaterdag 11 augustus komen ze – na ruim 1700 kilometer en dik 14.500 hoogtemeters te hebben afgelegd – aan bij de Sargrada Famillia in Barcelona.

Je kunt de fietstocht naar Barcelona en alle voorbereidingen, voorpret en trainingen volgen op de Facebook pagina van Alpsoluut.