Olympia’s Tour 2018

Olympia’s Tour 2018

Van dinsdag 11 t/m zondag 16 september wordt Olympia’s Tour verreden. Olympia’s Tour is de oudste wielerwedstrijd in Nederland; in 1909 werd de eerste editie georganiseerd door ASC Olympia. Dit jaar wordt de 66e editie verreden waarin 20 ploegen in 7 etappes om de gele leiderstrui strijden.

5 continentale teams

Het deelnemersveld van Olympia’s Tour staat vast. Dit jaar strijden 120 renners om de erfenis van Pascal Eenkhoorn (geen familie van), die vorig jaar #Olympia’s Tour won. De continentale teams

 • SEG Racing Academy
 • Metec-TKH
 • Destil-Parkhotel
 • Delta Cycling Rotterdam
 • Development Team Sunweb

zullen mee(st)rijden om de winst in de zeven etappes. Daarmee staan alle Nederlands georiënteerde continentale teams – die opleiding hoog in het vaandel hebben staan – dinsdag aan de start in Assen.

10 clubploegen

Naast de continentale wielerploegen, zullen tien clubploegen – die nationaal nadrukkelijk aan de weg timmeren – koersen in Olympia’s Tour. Door hun drukke schema, doet WPGA – Wieler Ploeg Groot Amsterdam dit jaar helaas niet mee.

 • NWVG-Fila Cycling Team
 • WV De Jonge Renner
 • WV Het Snelle Wiel
 • Sensa-Kanjers voor Kanjers
 • WV De IJsselstreek
 • VolkerWessels-Merckx
 • Westland Wil Vooruit
 • WRV De Peddelaars
 • Willebrord Wil Vooruit
 • HSK Trias-Mooi Jong

5 buitenlandse teams

Naast de vijf continentale wielerploegen en tien Nederlandse clubploegen, zullen de volgende internationale teams mee doen aan Olympia Tour:

 • Lotto-Soudal
 • Team Wiggins
 • Uno-X Norwegian Development Team
 • Team Ago-Aqua Service
 • Wales Racing Academy

Etappeschema

Olympia’s Tour start dit jaar met een rit rondom Assen. Een dag later wordt er rond Emmen gereden. De route is gelijk aan de twee grote lussen die de profs reden bij het Nederlands Kampioenschap op de weg in Emmen in 2015.

Een dag later is Gieten de startplaats van de etappe die eindigd in Hellendoorn. In de vierde etappe rijdt het peloton van Nijverdal naar Duiven.

Op de slotdag zondag 16 september is de slotrit in de gemeente West Maas en Waal met een rit van Dreumel naar Beneden-Leeuwen in Gelderland. Op de een na laatste dag doet het wielerpeloton Noord-Limburg aan, waar in Beesel eerst een rit-in-lijn wordt verreden gevolgd door een individuele tijdrit. Een mooie gelegenheid voor de renners om hun positie in het klassement te verdedigen of juist te verbeteren.

 • Dinsdag 11 september: Assen – Assen
 • Woensdag 12 september: Emmen – Emmen
 • Donderdag 13 september: Gieten – Hellendoorn
 • Vrijdag 14 september: Nijverdal – Duiven
 • Zaterdag 15 september; Offenbeek – Offenbeek
 • Zaterdag 15 september: Individuele tijdrit Offenbeek
 • Zondag 16 september: Dreumel – Beneden-Leeuwen

ASC Olympia - Olympia''s Tour 2018

Evenwicht, kwaliteit & strijd

“Evenwicht tussen sterke buitenlandse teams en de beste Nederlandse continentale ploegen en bovendien aandacht voor de basis van de Nederlandse wielersport, de clubteams,” aldus Koersdirecteur Thijs Rondhuis. “We hebben een stevig Nederlands aandeel, maar daar staat een kwalitatief sterk internationaal blok tegenover, zodat we volop strijd mogen verwachten voor de dagzeges en de eindoverwinning. Dat uitblinkers van de vorig jaren als Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Kristoffer Halvorsen en Pascal Eenkhoorn nu al zo opvallend presteren bij de profs, laat zien dat uitblinken in Olympia’s Tour van grote sportieve waarde is.”

“Ik ben zeer tevreden over het etappeschema. We wilden weer een Olympia’s Tour door Nederland. Met twee etappes die een grote oversteek van het noorden naar het midden van het land maken, is dat goed gelukt. We bieden dit jaar uitdagende en veilige parcoursen.”

“Olympia’s Tour 2018 is een echte Nederlandse koers met waaiers, een selectieve etappe in het oosten en een tijdrit op de voorlaatste dag waarin het klassement nog eens opgeschud kan worden. We zijn wielerprovincie Drenthe en de betrokken gemeenten dankbaar voor hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van nieuw wielertalent. En danken ook de gemeente Beesel voor hun trouwe aanwezigheid in ons etappeschema. Met een dubbele etappe willen wij deze Limburgse gemeente belonen voor een langdurige samenwerking.”

Olympia’s Tour

Van oudsher is Olympia’s Tour dé opleidingskoers voor de beste amateurs van Nederland. En niet alleen voor Nederlandse renners; ook veel internationale talenten doen mee aan deze koers. Van de winnaars van de afgelopen twaalf jaar, zijn er elf renners beroepswielrenner geworden.

Olympia’s Tour is een Nederlandse etappewedstrijd voor wielrenners. Sinds 2016 is het een internationale beloftenwedstrijd voor renners tot 23 jaar. Daarmee wilde de organisatie terugkeren naar een van de belangrijkste kernwaarden van de oudste etappekoers van Nederland: een podium geven aan talenten om zich in de kijker te rijden bij profteams.

Vorig jaar werd Olympia’s Tour gewonnen door Pascal Eenkhoorn, die tegenwoordig voor de profploeg van Lotto Jumbo fietst. Andere bekende renners die de koers wonnen zijn onder andere Dylan van Barle, Lars Boom en Stef Clement.

Live op televisie

Olympia’s Tour is LIVE te volgen vanaf 14:00 uur bij Podium.TV op Ziggo kanaal 35 of via de livestream op www.podium.TV of www.dvhn.nl.