Verslag: Nederlands Club Kampioenschap 2018

Verslag: Nederlands Club Kampioenschap 2018

Het Nederlands Club Kampioenschap in Dronten. Elk jaar weer een prachtige afsluiting van het wielerseizoen. De afgelopen jaren hadden we vanuit Olympia steeds een herenteam aan de start. Dit jaar was alles anders: naast een sterke vertegenwoordiging met de mannen hadden we – voor het eerst sinds lange tijd – ook weer een vrouwenploeg aan de start.

Nederlands Club Kampioenschap

Zaterdag 29 september 2018 organiseerden Wielervereniging IJsselstreek en de KNWU weer het Nederlandse Club Kampioenschap (NCK) in Dronten. Het Nederlands Club Kampioenschap is een eendaagse wedstrijd waarin Nederlandse wielerverenigingen strijden om de rood-wit-blauwe trui. De wedstrijden worden verreden als een ploegentijdrit.

Het NCK is de enige wedstrijd in Nederland, waar renners uit alle categorieën (van amateurs tot professionals) samen in één ploeg rijden. Verschillende professionele wielrenners rijden deze dag in het shirt van de wielervereniging waar zij de eerste wedstrijden hebben gereden of waar zij zelfs nog (ere)lid van zijn. Het NCK wordt al sinds 1911 georganiseerd en is elk jaar weer de spectaculaire uitsmijter van het wielerseizoen.

Hoewel veel wielerwedstrijden in Nederland te kampen hebben met teruglopende deelnemersaantallen, stonden dit jaar meer dan 1200 wielrenners aan de start op het Meerpaalplein in Dronten; nog nooit hebben er zoveel ploegen aan het NCK deelgenomen!

Bekijk hieronder een korte impressie van nieuwszender ‘De Drontenaar‘ waarbij je op 40 seconden ook nog de Olympia mannen voorbij ziet komen 🙂

ASC Olympia Vrouwen

ASC Olympia - Verslag: Nederlands Club Kampioenschap 2018

De ASC Olympia Vrouwen (Marloes Mol, Ineke Deelen, Karen Oud & Louise Soplanit) moest al vroeg uit de veren om goed voorbereid om 10:40 uur van start te gaan. Het was mooi weer en er stond een gluiperig windje.

De eerste meters van de 34 kilometer lange tijdrit waren even wennen; in het begin werden er een aantal rotondes genomen waardoor de ploeg even hun ritme moest zoeken. Maar op de rechte stukken asfalt, bleek al snel dat Women Racing een gestroomlijnde eenheid was en de dames raasden over het parcours!

Vlak voor het keerpunt, iets over de helft van het parcours, moest Louise helaas de anderen laten gaan. In de voorbespreking hadden we dit al doorgenomen. Een finish van drie vrouwen was voldoende. Wielrennen – en zeker tijdrijden – blijft topsport en hard; Louise was op zichzelf aangewezen.

De laatste kilometers werd de snelheid nog wat opgevoerd om uiteindelijk na 54 minuten en 8 seconden, met een gemiddelde snelheid van iets meer dan 38 km/uur over de finish te gaan.

ASC Olympia - Verslag: Nederlands Club Kampioenschap 2018

Nadat alle vrouwenploegen hadden gereden, bleek ASC Olympia Women Racing zeer netjes als 31e van de 40 ploegen te zijn geëindigd. Voor de eerste keer met een vrouwenploeg, een prestatie van formaat en met de wetenschap dat er nog genoeg mogelijkheden zijn voor progressie.

Op nckdronten.nl/uitslag-c-2 kun je de volledige uitslag bekijken.

ASC Olympia Mannen

ASC Olympia - Verslag: Nederlands Club Kampioenschap 2018

Later in de middag was de beurt aan de mannenploeg. Tijdens het NCK 2017 waren een aantal Olympia renners met WPGA in Italië, maar dit jaar stond een sterk ploeg aan de start:  Jasper Bugter, Joep Steinbusch, Jorgos Schrijver, Yentl Ruijmgaard en Bas Overdevest. Allen tijdrijders met ervaring. Hoewel de ploeg niet samen had kunnen trainen, zijn deze renners zó ervaren dat met een goede voorbespreking iedereen wist wat hem te doen stond.

Vanaf de start zag het er strak uit en werd er een stevig tempo gereden. De snelheidsmeter in de volgauto stond netjes op 50 km/uur. Het eerste deel van de 52 km lange tijdrit was – net als bij de vrouwen – pittig; er stond een geniepige tegenwind op de dijk naar de Ketelbrug.

Voorbij het keerpunt van de vrouwen reden de mannen nog een extra lus langs Swifterbant, waarna ze weer terug moesten over dezelfde dijk. Waar ze eerst de wind tegen hadden, kregen ze op de terugweg gelukkig de wind in de rug. Dat het een goede tijd zou worden, was tijdens de rit wel duidelijk: maar liefst twee andere ploegen (die respectievelijk 2 en 4 minuten eerder waren gestart) werden ingehaald. Na 40 kilometer koers was het voor Bas voorbij; een fantastische prestatie om het met dit tempo zolang vol te houden.

Uiteindelijk stond de chronometer stil bij 1 uur, 3 min en 24 seconden. Op dat moment was de tijd van de Olympia mannen de snelste en ze stonden heel lang in de top 3.

ASC Olympia - Verslag: Nederlands Club Kampioenschap 2018

In de einduitslag betekende deze 1:07.24 een 17e plaats van 67 deelnemende teams. Een heel goede prestatie , zelfs de beste van de afgelopen 4 jaren. Met een gemiddelde snelheid van 49.2 km/uur keek de hele ploeg tevreden terug op een sterke rit.

Op nckdronten.nl/uitslag-a-2 kun je de volledige uitslag bekijken.

Volgend jaar weer!

Voor ploegleider Wim Overdevest en mijzelf was het duidelijk: volgend jaar doen we wéér mee aan het Nederlands Club Kampioenschap! Met een vrouwen- én een mannenteam gaan we voor de verbetering van de prestaties van dit jaar.

Wielrennen in Amsterdam? Natuurlijk bij ASC Olympia!

Wil je ook wielrennen? Of (beter) leren wielrennen? Wil je meedoen aan wedstrijden of zelfs aan het Nederlands Club Kampioenschap? Je bent van harte welkom op een van onze trainingen, maar neem s.v.p. eerst even contact met ons op! Bekijk ook onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter.

Heb je vragen over vrouwenwielrennen in Amsterdam? Of heb je vragen over Women Racing? Stel ze dan gerust. Fietsbelles beantwoorden je vragen graag. Bekijk ook de Fietsbelles FacebookInstagram of volg Fietsbelles op Twitter.