Verslag: Track Series 2018 – Sprint / GP Jan Derksen

Verslag: Track Series 2018 – Sprint / GP Jan Derksen

Vorig weekend konden verschillende Nederlandse sprinters zich opwarmen voor het Nederlandse Kampioenschap Baanwielrennen, dat wordt verreden van 27 t/m 30 december in Omnisport Apeldoorn. Dat opwarmen deden zij door deel te nemen aan de Track Series Sprint, die zaterdag 8 december werden verreden in het Velodrome Amsterdam. Op zondag 9 december (st)reden de renners op de wielerbaan in Omnisport Apeldoorn.

Track Series

ASC Olympia - Verslag: Clubkampioenschap Baanwielrennen 2018

Track Series is een nationaal georiënteerd driebanentoernooi, verspreid over drie locaties (het Velodrome Amsterdam, het Sportpaleis Alkmaar en Omnisport Apeldoorn), waarbij apart Sprint en Endurance onderdelen worden verreden. Tijdens de Endurance wedstrijden worden er scratch, puntenkoers en temporaces verreden. Bij de sprint wedstrijden rijden de renners de 200 meter, sprint en keirin.

De Track Series staan open voor zowel mannen als vrouwen in de categorieen Nieuwelingen, Junioren, Beloften, Amateurs en Elite.

De Endurance races werden verreden op 4, 11 en 18 november. 8 en 9 december stonden de wielerbanen in Amsterdam en Apeldoorn in het teken van de Sprint races. 23 december worden de finales verreden in het Sportpaleis Alkmaar.

Track Series 2018 – Sprint / GP Jan Derksen

ASC Olympia - Amsterdamse Baan Competitie 2018-2019

Helaas moesten we de grootste Nederlandse sprintkanonnen missen. Op zich logisch, want de Track Series werden verreden tussen twee wereldbeker-weekeinden in. Toch was de opkomst in het Velodrome Amsterdam verrassend goed te noemen. Buiten een aantal sprinters van de KNWU talentengroep en andere bekende Nederlandse renners, zorgden zeven deelnemende nationaliteiten voor een flink en vooral snel internationaal deelnemersveld. Engelsen, Tsjechen, Belgen, Duitsers, een Noor, Georgiër en een Australische gaven het Velodrome Amsterdam weer een internationale kleur.

We hebben de hele dag schitterende en spannende sprintwedstrijden gezien. Het niveau lag bijzonder hoog en evenwichtig en we zagen een aantal Junioren erg hoog eindigen. Sommigen wisten zich in de eindstand zelfs tussen de elite en beloften te dringen.

Helaas zagen we ook twee valpartijen. De eerste alleen met wat schaafwonden. De tweede valpartij met de Australische Felice Beitzel en Kimberly Kalee uit Almere leek erger; de helm van Kimberly was in tweeën gebroken. Nadat ze tot rust was gekomen, bleek haar valpartij gelukkig minder erg afgelopen dan het er uitzag; op wat spierpijn en schaafwonden na, ging het redelijk goed met Kimberly.

Hopelijk gaat het inmiddels weer goed met de betrokken renners. Wij wensen hen allen een voorspoedig herstel toe en hopen dat ze snel weer op de fiets rijden.

Hartelijk dank aan alle medewerkers (jury, vrijwilligers, inschrijvers en derny gangmakers); zij hebben er allemaal voor gezorgd, dat de wedstrijden in (of op?) goede banen zijn verlopen 🙂

Je kunt hier de uitslagen van de Track Series Sprint 2018 – GP Jan Derksen nog eens bekijken.

Tussenstand

ASC Olympia - Nederlands Kampioenschap Baan Omnium 2017

Bij de nieuweling-meisjes was Indy Kappert over twee dagen de sterkste. Ze moest in Omnisport Apeldoorn weliswaar haar meerdere erkennen in Anna Jabornikova, maar de Tsjechische ontbrak een dag eerder in het Velodrome Amsterdam. Bij de nieuwelingen was er ook een internationaal succes voor Luka Ghvardzelashivi uit Georgië die afgelopen weekend vijf van de zes onderdelen won. Bij de junioren was Nederlands talent Gino Knies onverslaanbaar door alle drie meetellende onderdelen in Apeldoorn op zijn naam te schrijven. Daarmee nam hij de leiding in de tussenstand van de Track Series. Bij de junior-vrouwen is de koppositie voor Lonneke Geraerts, die met vijf zeges imponeerde.

Bij de mannen domineerde de Tsjeche Jifi Janosek het hout van Apeldoorn. De Brit Lewis Stewart was echter over twee dagen de sterkte. Bij de vrouwen zorgde de Nederlandse Steffie van der Peet dan weer voor Nederlands succes met winst in vijf van de zes onderdelen. Een prestatie waarmee ze als leidster naar de laatste ronde van de track Series gaat. Die laatste wedstrijd wordt verreden op 23 december in het Sportpaleis Alkmaar.

Nederlands Kampioenschap Baanwielrennen

De absolute top van het (Nederlandse) baanwielrennen komt vanaf 27 december in actie op de wielerbaan in Omnisport Apeldoorn. Daar geven zij tijdens de wereldbekerwedstrijden een (hopelijk zeer succesvol) vervolg, aan hun tot nu toe zeer succesvolle baanseizoen. Voor zowel de jeugdcategorieen als voor de internationale wereldtop geldt, dat het baanwielerseizoen kan worden afgesloten met het Nederlands Kampioenschap Baanwielrennen. Na het NK begint voor hen de opbouw naar de wereldkampioenschappen die van 27 februari t/m 3 maart worden verreden in Pruszków in Polen.

Baanwielrennen in Amsterdam

Wil je ook eens rijden op de baan? Of heb je vragen over baanwielrennen bij ASC Olympia? Stel ze dan gerust! Wij beantwoorden je vragen graag! Bekijk ook eens onze FacebookInstagram of volg ons op Twitter. Wil je meedoen met een training, maar ben je nog geen lid? Je bent natuurlijk hartelijk welkom om met ons mee te rijden, maar neem dan eerst contact met ons op s.v.p.