Girl Power op zaterdag, jeugd voorop op zondag

Girl Power op zaterdag, jeugd voorop op zondag

Getooid in het mooie zwart-rode tenue van de oudste wielervereniging van Nederland stonden dit weekend weer diverse Olympianen aan de start in heel het land. De Ronde van de Orteliusstraat stond voor zaterdag op het programma. Corona maakte het helaas onmogelijk om ook echt in Amsterdam-West te koersen. Maar helemaal afgelast werd de wedstrijd gelukkig niet. Wielervereniging De Bataaf in Zwanenburg was zo gastvrij om haar parcours beschikbaar te stellen.

Girlpower en crossen op zaterdag

Bij de NL Crit Series voor vrouwen vertegenwoordigde Brigitte Radier onze vereniging. Weggeschoten door Olympia-coryfee Piet van Heusden ging gelijk het gas erop. Brigitte kwam uiteindelijk voorop te rijden met twee dames van Cycle Capital. Maar zij konden niet voorkomen dat dat onze criterium-specialist in de eindsprint haar voorwiel als eerste over de streep drukte.

 

Een stuk verder van onze hoofdstad, in Mechelen in Limburg, werd zaterdag met de Kleeberg Cross het veldritseizoen geopend. Stuk voor stuk hard core cyclocrossers waren het die hier – tijdens zomerse temperaturen – aan de start stonden. Zij doen niets liever dan door het veld knallen. Voor hen is cyclocross de hoofddis en niet slechts een ‘de overbrugging tussen twee wegseizoenen’. Kortom, in Limburg stonden enkel supergemotiveerde en goed voorbereide veldrijders aan de start. Een van de renners die helemaal naar het zuiden van het land afreisde was Puck Pinxt die sinds vorig jaar deel uitmaakt van Off Road Cycling Ter Aar (ORCTA). Het was de eerste elite-cross van Puck, maar ze bracht het er meer dan prima vanaf met een 13e stek in een sterk bezet veld. Dit belooft veel goeds voor de komende maanden. Puck was niet de enige Olympiaan. Ook Christoff van Heerden was van de partij. Deze Zuid-Afrikaanse klepper (hij is voormalig nationaal kampioen op de weg) legde beslag op de 28e plek tussen de professionals en eliterenners.

Jeugdwedstrijden op zondag

Zondag waren diverse jeugdrenners actief. Het interclub-circus ‘landde’ in Woerden voor een nieuwe krachtmeting. Onder prachtige weersomstandigheden namen de jonge kleppers het tegen elkaar op. In groep B (categorie 3 en 4) stonden Ilya Fontaine en Jelte Meiboom aan de start. Na een wedstrijd van 12 km legde Ilya beslag op een puike 7e plaats. Jelte werd prima 15e. In groep C (categorie 5 en 6) reed Lennox van den Oord naar een hele mooie 4e stek.

 

Er togen zondag ook nog Olympianen naar Honselersdijk voor de Klompenronde, een landelijke wedstrijd georganiseerd door Westland Wil Vooruit. Op het snelle parcours eindigden verschillende wedstrijden in een sprintersbal. Zo niet in categorie 2 waar zich een kopgroepje van acht vormde met daarbij Coco van Essen. In de lange sprint kwam Coco als zevende over de streep. Semme Weber wond de sprint van de achtervolgers en werd 9e. In categorie 4, waar Isa Klein meestreed om de prijzen, was wel sprake van een massale aankomst. Isa reed naar een prima vijfde plaats. Daarbij liet zij twintig concullega’s achter zich.

ASC Olympia - Girl Power op zaterdag, jeugd voorop op zondag

 

In categorie 6 klikten 28 renners in voor hun bijna 25 km lange wedstrijd: Jesse Klein, Bodhi Klein en Noery Weber. “Het ging gelijk hard!” aldus Bodhi na de wedstrijd, die met een gemiddelde van ruim 36 km per uur werd afgeraffeld. “Er waren een paar gasten die het probeerden, maar niemand kwam weg.” Ook hier ging dus de hele groep sprinten om de winst. Nogmaals Bodhi aan het woord: “Uiteindelijk werd het een massasprint waarin Jesse het ruim haalde voor Nick [Koenis van Westland wil Vooruit] en daarna ik. Noery reed ook naar een mooie top 10.” Met een 1e, 3e en 9e stek konden deze Olympianen met een goed gevoel terugkijken op hun wedstrijd.