Carola van de Wetering knalt naar 15e stek op WK in Leuven

Carola van de Wetering knalt naar 15e stek op WK in Leuven

“Dank jullie wel!” Dat schreef Carola van de Wetering zaterdagmorgen heel vroeg in de WhatsApp-groep van ASC Olympia, waarin het de avond tevoren aanmoedigingen had geregend voor haar deelname aan het WK voor junior-vrouwen.

Het was een vroegertje voor Carola want de start was al om 08.15 uur. De bijna 120 deelnemers kregen een heuvelrijk parcours voorgeschoteld. In totaal moesten vijf rondes van 15,6 km worden afgelegd in en rond Leuven.  De beklimmingen van de Keizersberg, de Decouxlaan, de Wijnpers en de St. Anthoniusberg golden daarbij als de scherprechters.

Tijd om rustig wakker te worden was er amper want al tijdens de neutralisatie vielen enkele renners en nadat de voorrijwagen eenmaal de wedstrijd had vrijgegeven ging het gas er vol op.

Carola en de andere Nederlandse meisjes koersten attent van voren. In de tweede ronde ontstond een kopgroep van veertien renners, maar het inmiddels al flink uitgedunde peloton hield de vluchters binnen schootsafstand. Door toedoen van het Italiaanse team kwam alles weer bij elkaar. Kort daarna kozen topfavoriete Zoe Backstedt en de Amerikaanse Kaia Schmid het ruime sop. Zij bouwden hun voorsprong gaandeweg uit naar meer dan een minuut en gingen sprinten voor de gouden medaille. Backstedt drukte hierbij haar fiets als eerste over de streep.

Daarachter reed Carola een indrukwekkende koers. Er werd af en toe loeihard gereden en enkele keren leek de Nieuw-Vennepse de rol te moeten lossen. In de laatste ronde bleek dat zij haar krachten heel goed had verdeeld: zij meldde zich weer helemaal vooraan in het nog maar amper twintig rensters tellende pelotonnetje en knapte daarbij ook nog wat werk op voor kopvrouw Elise Uijen.  “Het was echt heel pittig, maar ik heb in het laatste stuk voor Elise op kop gereden tot halverwege de klim met de kasseien”. Uijen greep in de sprint net naast de medailles.  De laatste honderden meters perst Carola er alles uit om ook nog zelf een goede klassering te behalen. “Ik ben daarna nog zo hard mogelijk naar de finish gereden.” Het resultaat was er naar, want Carola bolde als 15e over de streep, een superknappe prestatie waar heel ASC Olympia apetrots op is.