Jesse Klein wint rood-wit-blauw!

Jesse Klein wint rood-wit-blauw!

Jesse Klein wint rood-wit-blauw!

Volledig Olympia-podium tijdens NK Sprint Jeugd

Olympia flitsbezorgers

Er is momenteel veel te doen over de zogenaamde flitsbezorgers. Dit zijn fietskoeriers in de grote steden die met elektrische fietsen binnen tien minuten na een online bestelling de boodschappen thuis bezorgen. Mochten de jonge Olympianen die afgelopen zaterdag deelnamen aan het NK Sprint voor de jeugd nog een extra tijdsbesteding zoeken, dan kunnen ze wellicht even solliciteren bij Gorillaz, Getir, Flink of Zapp.  Onze Olympianen zouden ze wel kunnen gebruiken bij deze online supermarkten. Want wat ging het hard afgelopen zaterdag! En wat waren de resultaten goed! Met een rood-wit-blauwe trui voor Jesse Klein en een volledig Olympia-podium als ultieme bekroning. Een verslag van een enerverende middag.

 NK Omnium Snelheid

Het was allemaal te doen op de wielerbaan van Alkmaar. Aan het begin van de middag verzamelden zich hier enkele tientallen jongens en meiden voor het NK Sprint. Er werd gestreden om vier truien: meisjes Cat 5/6, jongens Cat 6/7, nieuwelingen-meisjes en nieuwelingen-jongens. Gelukkig was er eindelijk ook weer publiek welkom. Vooral op de hoofdtribune zaten daardoor aardig wat toeschouwers. Wel met de jas aan, want lekker knus warm was het niet. De mensen kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld. Allereerst stond een 200 meter met vliegende start op het programma, gevolgd door twee keirinseries en een scratch. De snelste acht renners konden zich tenslotte nog opmaken voor twee afsluitende sprintseries. Voor alle onderdelen konden punten worden verdiend. Voor degene met het hoogste puntenaantal wachtte het rood-wit-blauwe tricot.

De renners van Olympia kwamen allemaal uit in de categorie 6/7: Jesse Klein, Pascal Cutler, Bodhi Klein, Noery Weber en Filippo van Loo. Werden onze mannen vooraf kansrijk geacht? Dat ze voor de prijzen mee zouden doen was wel de verwachting. Dat gold zeker voor de rassprinter Jesse, broekzakraket Pascal en beresterke allrounder Bodhi. De supertaaie powerman Noery miste ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten misschien net (nog) een beetje de snelheid die je moet hebben om te kunnen excelleren op een sprinttoernooi. Maar wellicht kon hij voor een verrassing zorgen? En voor Filippo was het als jongere Cat 6-renner vooral zaak om te proberen lekker mee te doen en ervaring op te snuiven. Maar er waren meer kapers op de kust, zoals de Limburgse crack Sander Tullemans en de uit de kluiten gewassen Pieter Westbroek.

Mooie strijd

Dat het niet zo maar een wedstrijd was, bleek wel in het uurtje voordat het circus van start ging. De koppies stonden bij sommigen behoorlijk strak van de zenuwen. Dat was nergens voor nodig, zo bleek al snel bij het eerste onderdeel, de 200 meter. Wel zorgde de boomlange Pieter Westbroek (Cat. 6) voor een verrassing door de snelste tijd neer te zetten (13.14). Jesse zat daar vlak achter, terwijl Pascal, Bodhi en Noery beslag legden op de vierde, zesde en zevende stek. Filippo werd tiende.

Wat volgde waren twee keirinseries. In de eerste serie plaatsen de eerste twee zich voor de grote finale, de twee laatst aankomenden waren veroordeeld tot het rijden van de kleine finale. Na de eerste serie plaatsten Jesse, Bodhi en Pascal zich voor de winnaarsserie. Die werd gewonnen door Jesse voor Pascal en Bodhi. In de kleine finale werd Noery tweede en Filippo derde. Inmiddels stond Jesse nu vooraan in de stand. Op korte afstand gevolgd door Pascal, Sander Tullemans en Bodhi.

Het volgende programmaonderdeel was een korte scratch van acht ronden. Voor de nog tamelijk onervaren baanrenner Jesse ging het er nu om spannen. Het was zaak om het hoofd koel te houden en zich niet te laten wegdrukken. De voorsprong op Pascal bedroeg immers slechts zes punten. Dit keer trok echter Bodhi aan het langste eind. Hij zette van ver aan en hield het tot de meet vol. Pascal legde beslag op de tweede plek, terwijl Jesse derde werd. Filippo hield zich goed staande en werd vijfde. Noery kwam als zesde over de meet. Daarmee waren alle vijf de Olympiaantjes gekwalificeerd voor la grande apathéose: de sprintfinales.

Veel verschilde het verloop niet van de keirinseries: opnieuw plaatsten Jesse, Pascal en Bodhi zich voor de ‘grote finale’, terwijl Noery en Filippo tot het rijden van de kleine finale waren ‘veroordeeld’. Na enig geharrewar – niet duidelijk of er nu een sprint-a-deux zou worden gereden of een sprint met vier – kwamen de mannen nog een keer op het hout. Jesse liet daarbij nogmaals zien dat hij nog wat in zijn benen had. Hij haalde het voor Sander Tullemans, Bodhi en Pascal en kroonde zich daarmee verdiend tot Nederlands kampioen! Naast zich op het podium kreeg hij Pascal (tweede) en Bodhi (derde). Noery werd in de einduitslag zevende. Filippo achtste.

Na een mooie ceremonie mocht Jesse zijn rood-wit-blauwe trui aantrekken. Het is inmiddels het derde nationale tricot dat dit baanseizoen is gewonnen door de Olympia-jeugd, een geweldige prestatie. Er wacht nog één grote afspraak voor onze potentiële ‘flitsbezorgers’ deze winter: het door Olympia samen met het Velodrome van Sloten georganiseerde NK Jeugd Duur op 26 februari. Misschien zelfs kans op een vierde trui? De tijd zal het leren. Nog twee weekjes lekker trainen en dan kunnen de nabranders weer aan.